isolatie, luchtvochtigheid & ventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, de lucht van mijn dochtertje haar slaapkamer moet bevochtigd worden want ze sukkelt met herhaaldelijke luchtwegontstekingen. Nu de dokter vermelde terloops dat dit een probleem is veroorzaakt door de verwarming en isolatie van onze huizen. Mijn huis is nog lang niet goed geisoleerd, zeker de slaapkamers niet, maar ik vroeg me wel af of dit klopte ? Wordt de lucht droger door grondige isolatie ?? Door te verwarmen zie ik wel zitten, maar door te isoleren ? Ik dacht juist dat je genoeg moest ventileren om je vocht kwijt te geraken. Kan je trouwens (mechanisch) gecontroleerd ventileren met regeling van de luchtvochtigheid ? Geert

Reacties

De luchtvochtigheid in ons huis is 80%.....nogal hoog lijkt me. Wat is de beste manier om dit percentage omlaag te brengen. Wrs betere ventilatie maar hoe en wat. Door de hoge vochtigheid voelt hetbij 20 C toch kil. Het huis is steens, dubbel glas (gedeeltelijk grote oppervlakte) cv-verwarming.
Wie heeft er goede ideeen?

Margriet

" De luchtvochtigheid in ons huis is 80%..... "
Dat is alarmerend hoog en een teken van een echt ongezonde leefsituatie.

Om te beginnen mintens een keer of 4 per dag de ramen wijd openzetten en een kwartier grondig luchten. Na een paar weken zou de situatie toch langzaam moeten verbeteren. Beste moment om te verluchten, maar daarom niet het aangenaamste, is uiteraard als het buiten droog en koud is.

De beste (en duurste) manier is een balansventilatiesysteem inbouwen. Anders toevoerroosters in de muur en via een ventilator in wc/badkamer/keuken afzuigen, bij voorkeur met warmterecuperatie (b.v. warmtepompboiler). De beste keuze hangt af van je financiele mogelijkheden en wat in je woning kan.

Hans

Je kunt heel gemakkelijk mechanisch ventileren, op basis van luchtvochtigheid. Kijk maar eens in de bouwmarkt. Keus te over aan ventilatoren die geregeld worden op basis van de relatieve vochtigheidsgraad. Ze zijn specifiek bedoelt om een overmaat aan vocht in natte ruimtes te elimineren. Zullen hooguit 35 euro kosten, zo duur hoeft dat dus ook niet te worden.

Hoe het natuurkundig werkt heeft Dirk al zeer netjes uitgelegd, en ja het is wat. Nu is het na andere beroepsgroepen ook al zo dat zelfs de huisartsen er nu al een potje van maken…

Ik zet het groen in mijn huis regelmatig onder de douche (koud water), teneinde van het stof af te geraken opdat het niet weer om komt. Dat groen stof bindt?

Warmte wielen zijn reeds tijden gekende apparaten, ze lijken in het geheel niet op een airco. En gebruiken zeker ook niet die hoeveelheid energie. Huidige tussenvormen zijn vaak combinaties van de aloude Rassich ringen en warmtewielen, het is gebaseerd op de adiabatische koeling die met water te genereren is. Maar dit is meer voor de echte techniekers en ouderen onder ons.

Waar er hier gesproken werd over Legionella; tis weer massa- hysterie op basis van de klok en de klepel.

Legionella ontwikkeld zich optimaal bij temperaturen tussen de 20 en 60 graden Celsius. Zeg maar de ideale kweektempeatuur.

En dan is er nog niks aan de hand, er zijn nog zat andere bacteriën die dat ook doen. Zolang het water maar in de bak blijft, of gewoon verdampt.

Bij infecties veroorzaakt door Legionella is met legionella besmet water in aërosolvormige toestand de luchtwegen binnen gedrongen.

In onze contreien zijn de meest waarschijnlijke besmettingsbronnen dan ook douches, fonteinen en koeltorens, kortom die situaties waarbij besmet water in fijn vernevelde vorm bij hogere temperaturen of langere verblijfstijden vrij komt. (Waarschuwing: deze formulering bevat een niet gering nuanceverschil, gebruik is derhalve ook op eigen risico).

Dus geen geneuzel over radiatorbakjes, dat doet gewoon niks. Ok, de idioot z’n gok er insteekt en die er aan gaat snuiven… Dat gaat in andere gevallen ook fout. Bij de kook- verdampers wordt, zoals al eerder vermeld, de bacterie vernietigd door de temperatuur.
In het ultrasone traject klutst de toegepaste frequentie trouwens al het DNA van dat ding al door elkaar, ook geen probleem.

Een ieder die wat anders beweerd moet eigenlijk wegens maatschappijgevaarlijke creatie van onjuiste selectieve verontwaardiging naar mijn idee a la minuut opgenomen worden.

Het warmtewiel is qua verspreiding van bacteriën geen groter, of kleiner element dan welk andere ventilator.

De huidige techniek met elektronisch gestuurde gelijkstroom motoren is mede aanleiding dat voornoemde techniek nu ook op woningniveau zeer verantwoord is toe te passen.

Maarre, ik probeer dingen altijd breed te zien, wat niet altijd door een ieder gewaardeerd wordt. Wat me hier eigenlijk verbaasd, en wellicht revanche voor de huisarts, een ieder gaat er maar voetstoots van uit dat het bij Geert te droog in huis zou zijn…

Nou, met al die superdichtgeplakte woningen… .

Luchtweg infecties zie ik meer in een te vochtige omgeving, schimmels, huismijt en zo..

Ik hoor het wel weer, zou leuk zijn als deze opener van het topic reageert, en een hygrometer koopt. Ben weer benieuwd!

Groet, CP

Hallo Redder in Nood,
Ik zit met het probleem dat ik constant last heb van de bronchieen. Daar waar ik werk heb ik de luchtvochtigheid gemeten omdat mijn huid (na een kleine zonverbranding trouwens) gaat schilveren en niet weer gewoon wordt. Zalf helpt niet, maar water wel enigzins. Mijn ogen worden schraal. Nu dacht ik aan de luchtvochtigheid. Die is (dat heb ik inmiddels gemetn) constant 40.
Is dat gewoon, of zal ik hiervoor contact moeten opnemen met iemand.

Alvast bedankt, Groeten Hendrika

@Hendrika

Volgens mijn hygrometer ligt de normale luchtvochtigheid tussen 50 en 75%.

@allen

Ook de HOVAL Homevent is een balansventilatietoestel dat de vochtigheid
uit de lucht recupereert.

De invoerder van dit apparaat uit Liechtenstein voor ons land is A.C.V.
Belgium, Kerkplein 39, 1601 Ruisbroek (Dhr. Michel Francotte, Tel.:
02 334 82 40; Fax: 02 334 82 59; E-mail: michel.francotte@acv-world.com)

Prijs van het toestel: ongeveer 3750 EUR + BTW (9 maart 2007)

Een aardwarmtewisselaar (AWW) in je tuin is overbodig, omdat er niet enkel
warmte maar ook vocht aan de afgevoerde lucht onttrokken wordt, waardoor
er geen condensatie kan ontstaan. Maatregelen tegen het bevriezen van de
warmtewisselaar en de installatie van een condensatieleiding zijn daardoor
overbodig.

Met Google vind je gemakkelijk een aantal (veelal positieve) meningen over
dit apparaat op buitenlandse fora (trefwoorden: forum hoval homevent).

Bob,

Het toestel waar jij het over hebt, werkt met een warmtewiel of roterende warmtewisselaar.
De voordelen die je aanhaalt zijn op al deze toestellen van toepassing.
Er zijn zo enkele spelers op de markt in ons landje.
Het is interessant om deze prijzen eens lang elkaar te leggen, want de prijs die jij aanhaalt, ligt wel hoog.

Groeten,

Lucien

De RV zit best tussen 30 en 70%...
Buiten is de RV bijna constant boven de 90%.

Het zou inderdaad interessant zijn dat de starter van de topic een hygrometer koopt. Ik heb geen idee of problemen aan de luchtwegen veroorzakt worden door te droge dan wel te vochtige lucht.

Ik ken persoonlijk 2 gevallen die ook problemen hadden met luchtwegen en die geholpen waren door het plaatsen van een ionisator. Ik ben er voor- noch tegenstander van, want ik vind maar geen consensus in wetenschappelijke papers daarover. Maar zonder het eigenlijk te willen aanraden meld ik het toch.

Een hygrometer dient 1 keer per jaar geijkt te worden! Dat doet u door de
hygrometer een ½ uur in een kletsnatte doek te wikkelen. De hygrometer
moet nu een relatieve luchtvochtigheid van 97% aangeven. Geeft de
hygrometer nu een ander percentage aan, dan plaatst u de wijzer met
behulp van een schroevendraaier zelf op 97%. Zorgt u wel voor een goed
passende schroevendraaier voordat u begint aan het ijken.

(gevonden op www.clavis.nl)

De RecoupAerator 200 DX is de nieuwe uitvoering die wel 3 gelijkstroommotoren heeft.
Kijk eens op www.ecovisie.nl