isoleren van decombinatie hellend + plat dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Deze site juist ontdekt. Zeer interessant. Had ik deze maar iets eerder ontdekt ... .

Situatieschets :

Ik heb tijdens een renovatieproject ineens beslist (2 weken geleden) om ook mijn vals plafond in mijn living uit te breken, zodanig dat mijn living nu deels "overdekt" is door een hellend dak, dat verder loopt in een plat dak (zie foto's). Het plat dak ligt naar de zuidkant gericht.
Het huis dateert van 1970. Er is dus, wat het hellend dak betreft, geen sprake van een onderdak. Het is eigenlijk heel eenvoudig : kepers op zware dwarsbalken, daarop pannelatten en pannen. Je ziet zelfs vanuit mijn living hier en daar een (heel klein) stukje van de lucht buiten. Wanneer er buiten wind is, voel je dit onder de pannen.
Ik ben gestart met in de eerste plaats de versteviging van het dak, aangezien in initieel van plan was het plafond met gyproc-platen af te werken (redelijk zware constructie, vandaar de verstevinging). Op de 2 foto's zie je dus ook al de nieuwe balkjes (licht van kleur). Inmiddels ben ik van idee veranderd, en zal het plafond worden afgewerkt met een aluminium-plafond (een luxalon-plafond), waarvan ik hoop dat de plaatsing, en zeker de afwerking zeker iets beter zal meevallen dan de plaatsing van Gyproc. Maar daar ben ik nog niet aan toe ... .

Eerst dient zowel hellend als plat dak geïsoleerd te worden. Op basis van wat ik hier al gelezen heb, zou ik als volgt te werk gaan :

Voor het hellend dak :

- minerale wol (glaswol of steenwol, wat ik het rapst kan vastkrijgen) in de vorm van een spijkerflensdeken op rol
- rollen van 60 cm breed en 4 meter lang, 12 cm dik zodat ik het mooi kan uitrollen en tussen mijn nieuwe balkjes steken, en hiermee in "banen", zelfs over de nok heen, het dak kan isoleren. Voordeel : geen stukken snijden, redelijk goed te plaatsen (vastnieten op mijn nieuwe balkjes), geen spleten of kieren.

Ik zit evenwel met de volgende vragen :

- wat is nu het beste : minerale wol van 12 cm tussen mijn nieuwe balkjes, tegen mijn nieuw vals plafond (aluminium), en NIET tegen de pannen (tot de pannen is nog een afstand van 23 cm (!) ? OF : minerale wol hoger steken, TEGEN de pannen, en dus 23 cm afstand tot mijn vals plafond.
- rekening houdend met het fenomeen dat we ons in de toekomst moeten voorbereiden op warmere zomers, hoe scoort minerale wol op dit vlak. Het lijkt (redelijk) goed te isoleren, maar houdt het ook goed de warmte tegen ? Ter bemerking : wanneer het buiten 35 °C is, is het op mijn appartement al snel 's avonds : 30° tot 32°C ... . Juist om die reden heb ik het toekomstige Velux-raam niet voorzienaan de zuidkant, maar aan de noordkant, om een serre-effect te vermijden ... .
- wat kan ik het beste doen voor het platte dak ?

Alvast bedankt voor de feedback,

Kris

Reacties

kris,

alvast van harte welkom op het forum .
tip : gebruik de zoekfunctie eens, en trek een paar weekends uit om al de relevante info door te nemen .

je zult merken dat we hier MINIMUM 20 cm isolatie vragen (dat is dus een minimum, bij voorkeur méér dan 20 cm), dat er STEEDS een onderdak moet aanwezig zijn, en dat de VOLLEDIGE ruimte tot tegen het onderdak VERPLICHT dient gevuld te zijn .
dat lost alvast je probleem van die 23 cm op .
het onderdak is bij voorkeur van isolerende houtvezelplaat .
als je dan ook nog de damprem/luchtdichting niet vergeet, ben je goed bezig .

je zult hier ook lezen dat spijkerflensdekens absoluut niet deugen .

een plat dak isoleer je met de klassieke isolatiematerialen bij UITSLUITEND langs bovenop . hierbij moet je speciaal letten op koudebruggen aan de randen .
als je van onderuit wil werken (tussen de balken), kan dit enkel met vochtbufferende materialen en een PERFECT aangebrachte vochtvariabele damprem van hoge kwaliteit (aftesten met luchtdichtingstest !).

de gyprocplaten mogen in géén geval rechtsreeks aan de kepers bevestigd worden, maar via verdeellatten die dwars op de kepers staan.

een velux aan de noordzijde is óók een warmteval in de zomer, aangezien de zon dan sowieso loodrecht staat boven de woning.
je zult vermoedelijk moeten investeren in zonwering : rolluik of zonnescherm .

al die dingen zijn al meermaals uitgebreid besproken, je vindt dus nog véél meer grondige info over dit alles via de zoekfunctie . veel leesplezier !

euh, kris, dat onderdak is natuurlijk alleen van toepassing op het schuine dakgedeelte, een plat dak heeft geen onderdak ...

hallo Bart humbeeck,

Bedankt voor de tip. 1 dag verder snuisteren op het forum, en het wordt wellicht vlaswol.

Pech voor het onderdak. Dat gaat niet meer (budget en planning).

Wat is de consequentie van die keuze als ik 16 cm vlaswol voorzie zonder onderdak

1° in de winter ?
2° in de zomer ?

Bedankt.

Na wat googelen niet gevonden en vandaar dan maar de vraag in deze thread: Op welke manier kan ik tocht detecteren maw bestaat er een soort spuitbus dewelke rook verspreidt of iets dergelijks waarmee een luchtlek kan gevisualiseerd worden, bijvoorbeeld om de perfectie van de isolatie van een hellend dak na te gaan?

Ik ken iemand die met een wierookstokje (reukstokje, rookstokje) bij
stormachtig weer alle kieren en spleten opspoort.

Schitterend idee, ik wacht op storm en probeer het eens uit!