VlasIsolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben aan het overwegen mijn dak te isoleren met vlasisolatie, nu heb ik hierbij toch nog enkele vragen.

1. Mijn onderdak is menuiserite, is dat een probleem?
2. Dikte voorzien van 18cm, is dat voldoende?
3. Wat gebruiken als dampscherm (is dit nodig)?
4. Waar kopen en prijs tov rockwool?

Ik weet dat de prijs waarschijnlijk niet zal opwegen tegen het voordeel dat je eruit haalt, maar bij een nieuwbouwproject is het budget meestal beperkt ... zeker in de eindfase

Gr.
Yoeri

Reacties

Vlasisolatie kan je oa kopen bij www.biohome.be
www.ecologischbouwen.be
Het juiste dampscherm hebben ze daar ook. Bij vlasiosolatie gebruik je geen plastic dampscherm maar een soort papieren bouwfolie. Ze raden je daar aan om de bijhorende tape ook te kopen maar ik heb (voor mij gratis) textieltape gebruikt.
Het is zeker een pak duurder dan rockwol maar is zeker niet van mindere kwaliteit. Het is zelfs veel beter dan rockwol om de warmte buiten te houden.
Vergeet ook niet je premie aan te vragen bij ...euh... interelectra denk ik.

Ik heb ergens gelezen dat het voordeel toch wel echt doorslaggevend is tov de prijs : de warmte zou er véél langer mee buiten gehouden worden, en het reguleert (mee) uw vochthuishouding in huis. Inderdaad in combinatie met een zelfregelende damprem.

Yoeri,

Er wordt hier op het forum wel eens lyrisch gedaan over de capaciteiten van vlas, houtwol en cellulose, maar 18 cm isoleren met een goede rotswol, luchtdicht aangebracht, etc... zal zeker ook zijn ding doen hoor.

Denk ook eens aan buitenrolluiken op je dakvlakvensters als je het koel wil houden.

Vocht wordt in huis 'geregeld' door de ventilatie, niet door isolatiematerialen.

De damprem die men bij hernieuwbare isolatiematerialen gebruikt heeft eerder een bouwfysische reden (uitdroging houtconstructie)en hoeft trouwens niet persé gebruikt te worden bij die isolatiematerialen. Een klassiek dampscherm kan ook moest je dat willen.

Vlas prikt wel minder

Geert

http://www.isovlas.nl/index_nl.html

http://216.239.59.104/search?q=cache:fpBdofZ6gKUJ:www.ecologischbouwen.be/vlasisolatie_isovlas.htm+vlasisolatie&hl=nl&ct=clnk&cd=1&gl=be&lr=lang_nl

http://216.239.59.104/search?q=cache:A6p8QqxXK_AJ:www.livios.be/nl/_build/_guid/_isol/_wall/_vraag.asp%3Fvraagid%3D8637%26status%3Dquevi+Warmteopslagcapaciteit+Rotswol&hl=nl&ct=clnk&cd=3&gl=be

http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1152282549&first=&last=

Cijfers, zoals de warmteopslagcapaciteit, zijn niet lyrisch. En als iets goed is, moet u dat niet wegwuiven.
Vlaswol is natuurlijk, heeft een lage productie-energie, isoleert en verwerkt vergelijkbaar met rotswol en kost tegenwoordig nagenoeg evenveel.
En ja, van iets goeds kan men best lyrisch worden. Wat vocht betreft las ik ergens de vergelijking tussen een regenjas (gewone dampscherm) en een goretex-jas (vochtregulerende damprem).

Cijfers zijn natuurlijk cijfers. Er zijn hier vraagstaarten genoeg waar gediscussieerd is over die warmtecapaciteit en de (veelal grotere) invloed van luchtdichtheid, veluxen en de ventilatiestrategie.

Ieder product heeft voor en nadelen, maar je moet ze natuurlijk in de context durven zien. Isovlas zal vlas wel een topproduct vinden, maar ze verkopen het dan ook

Ook minerale wol heeft een vrij lage productie-energie. En vlas groeit niet vanzelf en komt niet vanzelf in de winkel natuurlijk. Maar vlas scoort wel het beste volgens nibe, dat is waar (0.5€ milieukost tov 0.92 bij glaswol en 1.23 bij rotswol) Een rotswol deltaplaat isoleert dan weer 10% beter dan isovlas...

Vocht? Het is algemeen aanvaard dat het onderdak waterdicht en dampopen wordt uitgevoerd. Ja, daar kan je de vergelijking met de goretex maken.
Maar voor de luchtdichting aan de binnenkant is dat een andere zaak. Het is niet zo dat je damprem het vocht van je kamer zal regelen. In tegenstelling tot wat velen denken.

Er zijn dus voor beide producten voor- en nadelen maar een mens moet altijd kritisch blijven he.

Geert

Na hier uren en uren te zitten lezen in wat jullie zo mooi vraagstaarten noemen, moet er bij mij stilaan een beslissing genomen worden en dat lijkt vlaswol te zijn.

Om de volgende redenen :

- ik lig niet wakker van mijn gasfaktuur voor mijn appartement, die eigenlijk wel best meevalt ; ik lig letterlijk (!) wel wakker van de temperatuur in mijn appartement, die nu nog hoger dreigt te worden omdat ik mijn vals (geen vlas ) plafond heb afgebroken ; de warmteopslagcapaciteit van vlas lijkt hier - algemeen aanvaard - veel hoger/beter te zijn dan van rotswol/glaswol dat de warmte van buiten sneller zal doorlaten naar binnen.

Ik heb evenwel nog volgende vragen :

- ik woon in eppegem, nabij zemst (Vlaams-Brabant) ; wie helpt me aan een eerlijke vlasleverancier in de buurt (expert + verantwoorde prijs)
- ik heb helaas geen onderdak (onmiddellijk pannelatten en pannen). hoe "erg" is het om de vlaswol tussen een houten constructie te plaatsen (van beneden gezien), en vervolgens nog een ruimte van 15 cm lucht te hebben tot aan de pannen. Een damprem-scherm aan de binnenkant kan ik wel voorzien uiteraard.

Alvast bedankt voor de goeie hulp hier op het forum.

Kris,

Wij gaan waarschijnlijk deze steken: Isover Florapan L (hennep en wol).
Staat niet op isover website maar als je belt geraak je er wel aan.

Maarten

Kris,

geen onderdak is redelijk 'erg':
je isolatie staat bloot aan wind en vocht, waardoor het effect zwaar vermindert.

w

Beste,

Ben houtskeletten (cls 89mm x 39mm, 2 skeletten geschrankt)
aan het isoleren met vlas 100mm. Heb de indruk dat de matten, met afmetingen 120cm x 60cm, inzakken en smaller zijn. Hierdoor bekom je maar een nuttige maat van 57 a58cm breed en 110cm hoog. Heb geen matten opeen gestapeld. De grootste vakken zijn 58cm x 115cm. Iemand hier ervaring mee.
Alvast bedankt,

mvg,

kris