Goedkope zwembarverwarming (op zonneenergie)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zoals de titel aangeeft wens ik hier naast de reeds bestaande topics rond het verwarmen van zwembaden op te starten. Nu enkel voor het verwarmen van de kleine zwembaden tot 15.000l , met de nadruk op de opbouwzwembaden dus. Want ook in een goedkoop zwembad is het aangenamer om te baden in ‘warm’ water.

Vandaag de dag zijn er al zwembaden met een diameter van 3,5m te koop voor amper € 100 inclusief pomp met filter, enkel om het geheel verwarmen ontbreekt.

Ik ben zelf vol lof over een zonnecollector waarbij ik ww bekom en het zwembad ook mee kan opwarmen via een 2de spiraal. (heb een ketel met doorstromer ATAG) maar dat is voor later en dit wordt reeds met hand en tand beschreven in andere topics, zeer interessant, misschien voor de komende jaren.

Nu wens ik, zoals vele anderen op een goedkope manier het zwembadwater in temperatuur verhogen.

Wie heeft er een idee?
-Commerciële producten zijn welkom indien betaalbaar maw in verhouding met de kost van het zwembad.

-Gezien er aardig wat handige mensen op de wereld rondlopen, inclusief mezelf gaat de voorkeur uit naar een zelfbouw pakket, iets ‘niet’ commercieel.

Volgende ideeën heb ik reeds gevonden:
1) Werken met darm, liefst zo dun en dunwandig mogelijk

Er zijn darmen op de markt die gebruikt worden voor het besproeien van planten deze zijn dunwandig en zwart maar niet echt flexibel.
Voordelen:
handig op te bergen indien in 1 lengte
Goedkoop (de leingen althans)

Nadelen:
indien in 1 lengte onhandig om te plaatsen, tenzij voor permanente opstelling met gepaste beugels.
Hulpstukken zijn duur.
Indien men de filterpomp wenst te gebruiken (hoog debiet, lage druk) moeten de leidingen parallel geplaatst worden om de leidingverliezen te verkleinen, collector is noodzakelijk (= hulpstukken, en maken het geheel duur), heeft niet mijn voorkeur

2) Zonnecollector met behulp van Verandapaneel

Ik kwam op dit idee nadat ik het principe van energycollector.com had bekeken.
Ik was blijkbaar niet de eerst die op dit idee kwam las ik op dit forum.

Principe:
Men neemt een dun verandapaneel en lijmt aan beide dwarskanten een U-profiel dat zo dienst doet als verdeel collector.
Slijp alvorens de profielen erop te lijnen, eventueel langs beide kopse kanten eerst een diepe gleuf zodat de waterverdeling beter verloopt. Koppel de darm aan de profielen. Verf/spuit het paneel langs 1 kant mat zwart, plaats aan de andere kant een aluplaat of lijm er alufolie op zodat de warmet weerkaatst. Verstevig het geheel met een statief dat je gemakkelijk kan verplaatsen en eventueel van hellingshoek kan verdraaien zodat je in het voor- en najaar de hoek t.o.v. de 35° voor de zomer kan veranderen of brengt dit niet op?

Voordeel:
Afhankelijk van de lengte van het paneel, handig te verplaatsen en op te bergen.
Breedte van een verandaplaat is +/- 1 meter heb ik me laten vertellen.
Opbrengst?

Nadeel:
Is het wel cloorbestendig?
Opletten met de zwarte verf, moet pakken op plastiek (mat zwarte bumperlak zou in aanmerking moeten komen zou ik zo denken)

Kostprijs:
+/- 34 euro/m² voor het paneel (dikte 16mm)
U-profielen +/- 4 euro/lm

3) Zonnecolector met zwart vijverfolie
Maak van zwarte dunne elastische folie een ‘zak’ door de folie dicht te plooien en de 3 open kanten dicht te lijmen. Verlijm langs elke kopsekant een aansluiting, toevoer bovenaan, afvoer onderaan (diam. = waarop de darm van de pomp het best past).
Indien we de zak nu aansluiten op het circuit zal hij helemaal dik worden en zal de opbrengst nihil zijn.
De kunst is om de zak plat te houden. Dit kunnen we doen door kanalen te lijmen wat zeer omslachtig is.
Ofwel knellen we de zak tussen een plaat en een draadrooster. Het draadrooster zal banen vormen in de zak. De banen zullen onderling met elkaar water doorlaten maar dit speelt geen rol. Hoe fijner het rooster hoe kleiner de banen, hoe zwakker het rooster en dus moeilijker tegen de plaat te hechten. Eveneens zal bij het verfijnen van het rooster het nuttig oppervlak verkleinen. Mazen van 30x 30 à 40x40 lijken mij ideaal. De draden waarmee het rooster is gemaakt dienen dik genoeg te zijn, gezien zij de doorlaat bepalen.

Het rooster kan hechter tegen de plaat gedrukt worden door middel van enkel beugels en bout/vijs. In het midden van de zak beugelen we dwars door de zak in de plaat. Een lek zou je denken! Toch niet indien we op deze plaats eerder beide flanken van de ‘zak’ plaatselijk aan elkaar hadden verlijmd bij het maken van de ‘zak’ zelf.

Voordelen:
Goedkoop, eenvoudig, chloorbestendig
Nadelen:
Uitzicht?

Wie heeft er reeds ervaring met 1 van de bovenstaande systemen en wat is de opbrengst?

Groeten,

Stijn

Reacties

Hoi Stijn
Ik denk dat het hoge debiet niet zoveel kwaad kan beter te hoog dan te laag volgens de kenners, maar je panelen, en dan maakt het niet veel uit voor wat je kiest, worden volgens mij veel efficiënter als je ze aan de onderkant isoleert

Volgens mij mag het debiet ook niet te hoog zijn, anders zakt het rendement doordat de warmteoverdracht op het water in de collector verslecht.
Bij een te laag debiet wordt de delta T weer kleiner wat ook de opbrengst doet dalen.

Isolatie is geen slecht idee. achter het verandapaneel eerst alufolie en dan een isolatieplaat.

Ik heb gemerkt dat er in de Makro verandapanelen in de aanbieding staan voor iets minder dan 17 euro per m² voor een dikte van 16mm. Het zijn er wel met dubbele kamer!

Gerard bedankt voor de reactie en nu de rest nog!

Als ontwerper van de energycollector.com , wilde ik de volgende kanttekening maken over de veranda plaat als zonnecollector.
1 aangezien u met diverse verschillende materialen werkt heeft u te maken met ook verschillende materiaal uitzettingen.
2 U krijgt het systeem nimmer lek dicht.
3 U gebruikt een U profiel van aluminium wat niet tegen chloor kan.

Mijn advies maak er eerst een dan ziet u of het werkt, en wat het u heeft gekost., of kijk na onze prijzen, heeft u tevens 10 jaar garantie.

groeten Rob Claesen