FSC-hout gebruiken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

wij willen graag gebruik maken van hout met een duurzaamheidslabel voor de ramen en deuren in ons huis.
Hiervoor hebben we al wel wat schijnwerkers gecontacteerd. Maar lang niet allemaal zijn ze enthousiast om met gelabeld hout te werken.
Heeft er iemand van jullie ervaring met ramen uit fsc-hout. Voor welk hout koos je dan? Hoe vond je een goede schrijnwerker? En wat zijn je ervaringen nu.

Kortom alle ervaringen met fsc-hout zijn hier welkom

Reacties

je spreekt over "gelabeld hout" , daaronder valt ook het PEFC label, en daar werken bijna alle schrijnwerkers mee .
de lastenboeken van PEFC zijn wellicht iets minder streng als die van FSC, en er is geen sociale clausule bij PEFC, maar voor EUROPEES hout (van bij ons dus) zijn er zo geen grote verschillen te verwachten , komt MEESTAL uit duurzaam beheerde bosbouw . een FSC-label zou daar waarschijnlijk weinig aan toevoegen .
voor niet-europese houtsoorten ligt dat helemaal anders, en is het eerder wenselijk om wèl met FSC-gelabeld hout te werken .

PEFC is zeker een waardig alternatief voor Europees hout.
Voor niet-Europees hout bestaat er ook nog het CSA-certificatiesysteem (Canadian Standards Association) voor bosbeheer, en die is volgens mij op de meeste punten gelijkwaardig aan het FSC-label. Dan heb je in de Amerika's nog het SFI-label (Sustainable Forestry Initiative), en die bieden ook best wel wat waarborgen. Maar die labels kom je allicht niet courant tegen in België.

Dat niet alle schrijnwerkers enthousiast zijn over FSC-gelabeld hout kan te wijten zijn moeilijkheden in de toelevering. Een tijd geleden was het alleszins zo dat de vraag naar FSC-hout groter was dan de capaciteit van het FSC om hout te certifiëren. Ik kan me voorstellen dat dit vooral voor kleinere ondernemingen een probleem is/was.

Best is dat je zeker een kijkje neemt op onze FSC database, die we samen met het WWF in de lucht houden: http://fsc.wwf.be/fsc.cfm?inc=db2
Hier kan je zoeken op ‘product’ (bvb ramen (plaatsing), of deuren, …). Dit geeft je alvast een eerste lijst van schrijnwerkers die wel met FSC hout werken, waarbij sommigen zelfs zeer vaak.

Belangrijk is alvast, wil je zekerheid dat het effectief met FSC hout uitgevoerd wordt, dat je werkt met eens schrijnwerker die hiervoor ook gecontroleerd wordt.
Met andere woorden: een gecertificeerde schrijnwerker (met een FSC Chain of Custody certificaat).

Qua houtsoorten die in aanmerking komen kan je steeds een kijkje nemen in het andere deel van de site (houtsoorten en hun toepassingen).
Voor ramen komen houtsoorten zoals Jatoba, Meranti, Sapupira, en tal van andere in aanmerking.
Mijn tip: contacteer een aantal schrijnwerkers en kijk wat ze u kunnen aanbieden met FSC label. De markt en het aanbod wijzigt immers steeds…

De andere labels die op het webforum opgenoemd worden, behoren eigenlijk allemaal tot de PEFC koepel.
Helaas klopt wat gezegd werd, en zijn de eisen van het PEFC label onder andere op sociaal vlak vaak ontoereikend, ook op ecologisch vlak trouwens.
Vandaar ook dat de grote milieubewegingen enkel het FSC systeem als geloofwaardig beschouwen.

Vriendelijke groeten,
Bart Holvoet

Bart,

ik ben zeker al op jullie website geweest. Maar voor mijn regio was er bv maar ééntje die met fsc-hout ramen maakt. En deze laat zeer lang op zijn offerte wachten. oa Daarom ben ik nu opzoek naar anderen.

Het zou handig zijn dat van elke houtsoort een afdrukbaard documentje bestaat met eigenschappen en eventueel ook invoerders. Op die manier kan ik dit afdrukken en afgeven aan de schrijnwerkers die ik contacteer. Ze zitten vaak met vragen over het hout en de plaats waar ze het kunnen verkrijgen. Zo kunnen we alvast een eerste drempel wegnemen.

nog een aanvullend vraagje over kastanjehout en FSC

Op sommige plaatsen is er ook kastanje hout beschikbaar. Dit heeft geen fsc label maar men zegt dat het aan alle voorwaarden voldoet om dit label te krijgen.

Klopt dit? Zo ja hoe komt het dat het kastanjehout dit label nog niet heeft (bv castanea)

Beste die,

Al mijn ramen zijn gemaakt in volle kastanje. Ze zijn niet gelabeld, maar de boom kwam van Eeklo. Ik heb lang gezocht naar een schrijnwerker die met kastanje werkte. Uiteindelijk 1 persoon gevonden, in de buurt van Brugge.
Mooi hout, klasse 2.