Koudebrug riskeren of niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik zal even de situatie schetsen. Ik ben bezig met de verbouwing van een vrijstaande woning. Het dak, standaard zadeldak met twee puntgevels, is reeds vernieuwd, het is wel nog niet geïsoleerd. De bedoeling is om de buitenmuren aan de buitenkant te isoleren, ik heb dan ook aan de twee puntgevels voorzien dat de isolatie kan doorlopen van het dak naar de buitenmuren (de puntgevels zijn maw nog niet helemaal opgemetst).
We zijn nu bezig enkele kamers aan het maken (onder het dak) en beginnen nu te twijfelen hoe te isoleren. We kunnen isoleren tegen het dak, waardoor de isolatie daadwerkelijk doorloopt, of we kunnen ook tussen de horizontale balken van de A-spanten isoleren (ik hoop dat dit duidelijk is). Het gevolg is hiervan dat de isolatie niet meer doorloopt naar de buitenmuren, ter hoogte van de puntgevels. Als ik het goed voorheb is dit een grote koudebrug? Aan de andere kant verlaagt het te verwarmen volume met ca. 55 m³.

Dus, ofwel een koudebrug en minder te verwarmen volume, ofwel geen koudebrug maar meer te verwarmen volume.

Graag jullie mening hierover

TX

Reacties

Beste Jan DC,

Bij het isoleren tussen de balken, kan je ook deels (of volledig) de binnenmuren mee isoleren (dan heb je dus dubbele isolatie langs binnen- en buitenmuur). Als je dan ca. 50cm of liefst iets meer verder naar benenden werkt (aansluitend aan de dakisolatie), dan is de koudebrug 'weggewerkt'. Dus bekom je kleiner volume en koudebrug vrij.

als het afzetoppervlakvlak van een element aan de binnenzijde 3x maal groter is in oppervlakte dan aan de buitenzijde, heb je (officieel gezien) geen koude brug, omdat de 'koude' zich op een voldoende groot opp kan 'afzetten'.

dit buiten beschouwing gelaten zou ik opteren voor meer te verwarmen opp. Als je voldoende isoleerd is het meer te verwamen volume verwaarloosbaar.

En wat als je beide doet? Ik bedoel, zowel tussen de spanten isoleren alsook tussen de horizontale balk van de A-spant?

Voor de zonnewarmte buiten te houden, isoleren gelijk achter de pan.

Om de warmteverliezen zo klein mogelijk te houden isoleren met als doel de Besloten Volume zo klein mogelijk te houden.

ALs je beide kan doen deste beter.

Maar wat dan met het dampscherm?

Jan,

Koude bruggen riskeer je beter niet.
Het gaat niet om warmteverliezen maar om condens.
Ons plafond tegen de buitenmuren hing vol met condensdruppels en schimmels omdat de isolatie muur en dak niet aansloten.
Na veel gefoefel hebben we dit nu onder controle.

maarten

Jan,
de damprem kan je gewoon op je horizontale balken bevestigen. Daarop nog een licht lattenwerk om je afwerking the bevestigen.

Wij hebben isolatie laten doorlopen over de puntgevels.
Het resultaat bij (die ene sneeuwbui dit jaar) mocht er wezen:
- Geen smeltende sneeuw aan de randen van het dak. t is misschien wat prutswerk maar het loont zeker de moeite
- verder ook geen greintje condensproblemen

doen dus zou ik zeggen

wij hebben een woning gekocht waar enkel de binneplafont en (valse) binnenmuren van isolatie zijn voorzien, concreet in het dak zit niks van isolatie.

Eerst dacht ik, ok ja,... "er werd geisoleerd" dus het zal wel OK zijn. Maar in praktijk voelen wij toch redelijk wat koude op onze kamers (2 jaar terug bij die strenge winter).
Nu ben ik aan het zien om ons dak ook te isoleren en heb volgende vragen:
1) Rotswol of glaswol? wat is beste? wat is verschil?
2) welke dikte van isolatie best steken? ik lees op bepaalde websites dat belgië gek genoeg het minst isolerende land is, en dat andere landen gemakkelijk tot 15 a 30cm dikke isolatie steken
=> is de meerprijs van ipv vb 7 a 10 naar vb 12 a 15cm te gaan het waard? (ik ken tarieven nog niet)
3) wij hebben tegelpannen die zo op van die grote grijze steenachtige platen zijn vastgemaakt (die ik kan zien op de zolder) => plaats ik best de isolatie direct tegen die grijze platen? of best nog X aantal cm ruimte tussen te laten voor uitdrogen/condens?!

... sorry voor mijn stomme beginnersvragen