warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij willen in onze nieuw te bouwen LEW van ca. 200m2
niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.
Het merk Dai... vooral gekend van airconditioning
heeft een lucht-waterwarmtepomp op de markt voor
toepassing bij lage temp.verwarming en voorziet ook
het sanitair warm water. Hun systeem zou productief
zijn tot -15°C bij een LEW en past budgetair beter in
ons plaatje dan een grond-waterwarmtepom. Het is
wel jammer dat hun product niet voorzien is voor de
aansluiting van een zonneboiler. Nu weet ik dat ook
Viesm... een lucht-waterwarmtepomp in het gamma
heeft doch enkel bij toepassing in passiefhuizen. Heeft
iemand ervaring met het product altherma van Dai...?

Reacties

Beste Patrick,

Heb nagevraagd bij Altherma of ze onze woning konden verwarmen (165m² vloerverwarming) dmv. hun systeem. Zij legden me uit dat hun sterkste WP (Max 8 kW als ik me goed herinner) enkel de benedenverdieping zou kunnen verwarmen. Voor boven stelden ze e elektrische (!) radiatoren voor of ... een 2de warmtepomp. Advies te gek om los te lopen, en Daikins expertise komt vooral uit airconditioning: verkopen dus veredelde omgekeerde airconditioning toestellen als WP! Zou het persoonlijk niet aanraden hoewel ze claimen "tientallen jaren ervaring" te hebben in de deze prille sector.
Is wel de goedkoopste investering bij het begin, echter COP en zeker SPF (seizoensgemiddeld rendement) te laag om goed te zijn.
Vriendelijke groeten,

Jan

Patrik

Ik heb geen ervaring met de lucht/water maar wel met de lucht/lucht warmtepomp van Daikin en dit met duidelijke tevredenheid kwa comfort én verbuik. Na onderzoek van vele merken kom je inderdaad tot de vaststelling dat je éénmaal je de 12KW warmte oftwel +/- 3KW elektrisch vermogen wil overschrijden met 1 buitentoestel je in de industiële toestellen terecht komt.
Daikin zal je geen kant en klare zonneboiler leveren die op hun systeem aan te sluiten is maar na inzage in de technische fiche dien je een boiler te kopen met 2 serpentains. Eentje bovenaan in de boiler om aan te sluiten op het watercircuit van de Daikin, eentje onderaan voor aan het zonnepaneel en een elektrische naverwarming om éénmaal per week boven de 60°C uit te komen (legionella).
O ja dat ze je aanraden om in de slaapkamers elektrische verwarming te installeren is niet nieuw, ik kreeg ook die raad van mijn architect in 1988 en heb deze opgevolgd. Immers je verwarmt dit enkel indien nodig, s nachts of als er iemand ziek is. Toen ik in 2004 beslist heb om de warmtepomp te installeren heb ik ook gedacht om alle slaapkamers uit te rusten. T.o.v. de huidige laagterperatuursstraalkachels zou ik voor de 3 kamers 80€ aan elektriciteitskosten per jaar uitsparen, terwijl er zicht is op het feit dat het oudste kind binnen een jaar of 4 de deur al zal uit zijn.
Ze laat je niet afschrikken door eventuele negatieve kritiek over warmtepompen hier op het forum. In '88 werd ik uitgescholden omdat ik een houtkachel zette als bijverwarming: "zo'n vuile vieze rook, schande dat je op het forum komt" wat toen de kreet, nu is pellet in en geen haan die nog kraait. O ja mijn lucht/lucht heeft een COP van 4,4 bij 7°C en 1 slaapkamer heeft toch een warmtepomp om ook s zomers sporadisch te kunnen koelen tot 24°C (+/- 400Wh per nacht), kwestie dat ik kan slapen voor ik s anderendaags naar mijn werk vertrek zo'n 150km ver.

Beste,

Ik ben het niet eens met de redenering om enkel de kamers te verwarmen als dat nodig is.

Uw verbruik gaat automatisch hoger liggen.

Wat je beneden stookt gaat gewoon meer zijn om de warmteverliezen van boven te dekken.

Je bent beter je huis op een constante 21 graden te houden slaapkamers 18, en wanneer het nodig is bij te stoken.
Dit allen gekoppeld aan vloerverwaming.

Lage Tempartuur vloerverwaming gaat namelijk zorgen dat er minder hoog zal moeten opgestookt worden.

Of je nu verwarmt met gas mazout warmtepomp, het opstoken is naar een lagere temp. dus minder energie nodig.

Wanneer je lucht ve

en LEW is afhankelijk van fossiele brandstoffen,..zelfs een passiefhuis is nog steeds afhankelijk van fossiele brandstoffen,...

het enige alternatief is hout stoken,...en alsof dat zo milieuvriendelijk is,...

Thomas,

Hoe lager je gemiddelde huistemperatuur, hoe lager je warmteverliezen hoe lager je energierekening !

Een ander verhaal is er niet.

Beste Tom,

Een LEW of PH bouwen/verwarmen kan perfect zonder fossiele brandstoffen.

Mvg

JB

Mitsubishi Electric (DE concurrent van D...) heeft lucht/water warmtepompen in
zijn gamma tot 25kW (wel voldoende voor een ganse woning).