hoeveel opp dak nodig voor 10000l waterput

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

wil graag een grote waterput steken maar vraag mij af of deze wel gevuld zal raken met onze beperkte oppervlakte.

Concreet zou ik graag een put van 10 000l steken, het grondoppervlak van onze woning is ongeveer 70m2. Kan ik hem dan optimaal benutten?

Graag jullie reacties

Reacties

Bij zwaar regenweer kan je ook met een klein dak een grote regenput vullen. Je kan echter wel andere problemen krijgen. Als de grootte van het dak en regenput niet op elkaar afgestemd zijn zal er te weinig overloop zijn met verkleuring en geurhinder tot gevolg.

Via onderstaande URL kan je zelf eens een berekening uitvoeren.

http://www.waterloketvlaanderen.be/uploads/dimensioneringsmethode_regenwaterput.pdf

wij verbruiken met zijn vijven zo'n 360 l/dag gemiddeld.
oppervlakte van dak (vloerprojectie) is zo'n 150 m2.
het is zelden dat wij zonder water zitten. Nu is het een week of 2 dat de put droog is. De vorige keer moet zo'n drie a 4 jaar geleden zijn.

Marc, hoe groot heb jij je regenput voorzien?

Wij komen met onze put van 5000l na een lange droogte ook droog te zitten.... Vorige week net niet!

Volgens mij had voor ons een put van 7500 beter geweest, maar bestaat deze wel?

10.000 L zoals aangeduid in het onderwerp, anders had ik wel een ander volume vermeld.
Onze keuze is bepaald geweest door de prijs (1989) waarbij deze van een 10m3 net iets meer koste maar het verschil naar een hoger volume dan te groot was.

Er bestaat een eenvoudige vuistregel om een schatting te maken van de ideale grootte van je rekenput: reken per 100 m² geprojecteerde dakoppervlakte (dus alsof je vanuit de lucht op je dak neerkijkt) op 5000 liter putinhoud.
Die, in jouw geval heeft het dus weinig zin om een dergelijk grote put te steken.
Voor een meer precieze berekening: zie waterloket vlaanderen, zoals hierboven al vermeld.

Heb een put van 5000L steken, en deze staat toch enkele keren per jaar zonder water, dus hadden we beter ene van 10000L gestoken. Verbruikers zijn 2 WC', een wasmachine en een binnenkraan. In de tuin gebruiken we grondwater.

Zou hem niet te klein voorzien. Kleinere put moet je ook best ieder jaar eens zuiver maken, afhankelijk van hoe zuiver het water is wat in de put komt (bladeren, stof...)

Die,

we missen hier wel een belangrijk gegeven, waar ga je het water voor gebruiken?

Als dit vooral voor tuinbevloeiing is, ga dan gerust je gang, elke liter die je dan kan winnen is er een.

Voor wasmachiene, WC enz. is met 70m² 5000L echt wel een maximum.

Is het voor beide, is er een tussenoplossing, een kleine put van 3000L voor huishouden die overloopt in een grote voor de tuin.

Groeten, Mark.

Is inderdaad belangrijk waarvoor je hem gebruikt. Als je je tuin besproeit kan hij niet groot genoeg zijn. wij hebben er ene van 22000l (zelf gemetst), maar hij mocht eigenlijk nog groter zijn. Wij gebruiken hem voor tuinbesproeiing, auto's wassen, 2 toiletten, wasmachine en nog enkele kraantjes.
Om idee te geven: ons dakoppervlakte +- 150m2: Vorig jaar met de hevige regenval in augustus was onze put op minder dan 2 weken volledig gevuld.

Ik heb een put van -+13000l het is zelden dat wij zonder water zitten .
Dak opp.205m² .Verbruikers zijn 2 WC', een wasmachine en 4 buitenkranen.
Ik doe er ook de tuin mee

wat verkleuring en geurhinder betreft: het is wel de bedoeling dat je de put jaarlijks uitkuist, zeker als er veel bomen in de buurt zijn.
Kleine randopmerking: pas altijd op met verlichting/electriciteit als je je put reinigt

wij gaan een platdak hebben van net geen 100m², en zijn van plan 2 putten te steken van 7500l.Waarom 2, weet ik niet meer. het had iets te maken met het reinigen, dacht ik. weet iemand beter?

Niet akkoord, Rufus, het is helemaal niet nodig je put jaarlijks te reinigen, als je systeem tenminste volgens de regels v d kunst is opgebouwd:
Volume put in verhouding tot dakoppervlak, zodat de put af en toe eens overloopt, en de bovendrijvende film wordt afgevoerd.
Goede voorfiltering. Ik heb een valpijpfilter met mazen v e halve mm doormeter. Neem dat "zelfreinigend" v d fabrikanten maar met een korreltje zout. Af en toe reinigen is echt wel nodig, de miezerige regen die we hier dikwijls hebben is niet in staat het vuil af te voeren.
Ik heb ook nog een fijnfilter net voor de pomp (bij lange leidingen is filter achter de pomp eigenlijk beter, om capaciteit v pomp niet te verminderen).
Zorgen voor rustige toevoer v water in put door aanvoerbuis in J vorm.
vlottende aanvoerklep in put zodat water net onder oppervlak wordt aangezogen.
Als je deze regels volgt, is al dat gedoe van put reingen niet nodig, ten zij eens om de tien jaar.
Veel mensen zien op tegen het gebruik van regenwater, omwille vh risico op vies water, en het regelmatig moeten reinigen vd put, maar dat is dus echt ten onrechte.

Luc, bij ons is er geen voorfiltering. Is die dan niet volgens de regels van de kunst ?? Ons water wordt aangezogen door een onderwaterpomp met ballonnetje aan aanzuigdarm zodat steeds het zuiverste water (10cm onder wateroppervlakte) wordt afgenomen. Nadien is er nog een filter geplaatst. Jaarlijks reining ik dan de put, wat niet zoveel werk is. Er is niet alleen bovendrijvende film (wat volgens mij al niet volledig wegloopt door overloop) maar ook bezinksel. Zelfs met goede voorfiltering zou ik toch geen 10 jaar wachten...

Rufus,
voorfiltering van het regenwater is essentieel. Over de verschillende systemen en hun voor- en nadelen is hier al veel geschreven.
Ik ben er zeker van dat jij op 1 jaar tijd meer vuil hebt in je put, dan ik op 10 jaar.
Het enige onderhoud dat ik doe is om de 6 maand het fijnfilter eens schoonspoelen on de kraan (max 1 uurtje werk), en af en toe het filter van de valpijpfilter eens reinigen (10 minuutjes werk).
En mijn regenwater is nog altijd even proper als de eerste dag, geen geur, geen kleur, dus ik zie niet in waarom die put zou openleggen.

Allen,

met het rekenblad in bijlage kan je nagaan wat je percentage leegstand zal zijn en in functie daarvan een putvolume kiezen.

succes,

Björn

Björn kan het zijn dat je de bijlage vergeten bent?

Als het er (nu) niet bij zit wordt het tegengehouden
ik kan het wel rechtstreeks zenden naar geïnteresseerden

Dit file type is niet toegestaan in dit forum

een mailtje met de file is zeker welkom

Ik heb een regenwaterput van 5000l. Heb ons zwembad in de tuin met dit water gevuld tot mijn put bijna leeg was. Maar nu heb ik bruin water in de wc met veel zand in. Hoe kan ik dit nu oplossen of moet ik gewoon wachten tot er terug voldoende water in mijn put zit. Misschien gaat het dan vanzelf weg ?

kijk allen eens op www.regenwater.com hier staat alle benodigde informatie en kun je eigen gegevens invullen in een rekenmodule waarna de ideale tankinhoud word weergegeven!

Kris,
het is al zo dikwijls gezegd, maar toch nog maar eens herhalen, het is VERBODEN om het kraantjeswater aan te sluiten op de leiding van het regenwater, om evidente redenen van het risico op besmetting van het kraantjeswater.

in voer van J vorm is zeker niet correct omdat dit de onderste bodemsectie met het bezinksel van zand etc. telkens omwoelt. Als men kijkt naar firma's die zich specialiseren in de waterwerken zal men altijd met een lange buis in de put komen tot beneden en een klein U bocht terug naar boven nemen. om een zachte inloop te garanderen en geen omwoeling te hebben. Natuurlijk zulke firma's dit laten doen is kostelijk en kan men evengoed zelf doen. Door een afvoerbuis in de put te steken en daar een T stuk op te plaatsen (aan één zijde afblinden) en aan de andere kant een bocht van 90°C op plaatsen naar boven toe gericht.

We wonen nu momenteel 1 jaar in ons huis en ik kan in de put van 10m³ met behulp van lamp tot op de bodem kijken.

Wat betreft de overloop moet men deze afschuinen om een beter scimming effect te verkrijgen. Dit zijn zaken die je allemaal zelf kan doen zonder de duurdere geprefapte zaken.

Op de aanzuig van de pomp zit in de put nog een filter (kan niet zeggen welke mesh deze filter is) en heb geen afzetting.

Ga volgende week testen doen ivm de echter fijndere deeltjes of het nodig is om een filter na de pomp te plaatsen.

Voorlopig 1 toilet aangesloten en buitenkraan. 2de toilet en wasmachine (wachten tot na testen) zal voor de komende maanden worden.

We hadden dit jaar een verbruik van 256liter water per dag en als we het wasmachine hier kunnen op aansluiten gaat dit een stuk verminderen (2 kleine kinderen brengen veel was met zich mee) Ik streef naar 220liter voor het komende jaar of 80m³ kostprijs ongeveer 150€ per jaar (hiervoor kan je geen waterput laten boren tot op de boomsekleilaag (= drinkwater) Investering heb je er pas na 35jaar uit zonder kosten.

Mvg Kurt

P.S. wij gaan tuinhuis bouwen en ik ga daar nog een put ondersteken van 5000liter en de overloop van onze regenwaterput die we gebruiken voor binnenhuis naar toe brengen om met deze laatste put de hof te besproeien.

 HalloLuc, Ik ben een oud huis aan het renoveren en wil in de tuin een regenwater opvangsysteem realiseren. Ben een leek op dit gebied maar lees er nu steeds meer over. Wat jij schrijft op 09-05-2007 doet mij wat vragen oprijzen.

 

Mijn daken zijn 200m2 een vrijstaand huis met bijgebouw. Er moet nu een geheel nieuw rioleringssysteem worden aangelegd en dus zou een watertank ook meteen kunnen worden meegenomen. Ik denk aan 10.000 ltr inhoud. Gebruik van 2 toiletten, wasmachine, tuin, autowassen en wat losse kranen. Huishouden bestaat normaal uit 2 personen maar zo'n 40 dagen per jaar samenkomsten met 10 a 15 personen voor een cursus.

Verbruik inschatting nu geen idee, maar wil gewoon kijkend naar de toekomst meedoen aan besparingen.

Kun je mij misschien een schets of afbeeldingen toemailen en aanwijzingen hoe ik dit moet aanvangen en plaatsen.

Alvast bedankt voor je tijd en aandacht.

Carin