klimaatacties in EU nutteloos..........

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

HELSINKI - Het helpt weinig als de Europese Unie 20 procent minder CO2 uitstoot, zolang andere werelddelen niet meedoen. De uitstoot in Europa is namelijk al erg weinig. Maatregelen bij de grote CO2-uitstoters China of de VS zijn veel effectiever.

De Finse denktank ETLA zegt dat in een analyse van de ingrijpende EU-milieudoelen. De uitstoot van het broeikasgas CO2 in Europa is maar een achtste van de werelduitstoot. De rokende schoorstenen bevinden zich vooral in China en de VS.

Een daling met 20 procent in de EU komt neer op 1,5 procentpunt minder CO2-uitstoot in de wereld. „Veel minder dan de stijging in China”, relativeerde ETLA-onderzoeker Timo Nikinmaa in Helsinki tijdens een recent gesprek met buitenlandse journalisten.

De VS zijn nu 's werelds grootste uitstoter van CO2. Het snel groeiende China neemt die koppositie dit jaar of volgend jaar over, voorspelde het Internationale Energie agentschap IEA vorige maand. China bouwt momentel zeer veel kolengestookte elektriciteitscentrales.

Het Finse onderzoeksbureau vindt dat Brussel te hard van stapel loopt met de aanpak van het bedrijfsleven, auto's en andere CO2-uitstoters. „Met de recordhitte van de laatste jaren zijn mensen zich plots erg bewust van de klimaatverandering”, zegt Nikinmaa. „Maar de temperatuur op aarde stijgt al sinds 1910, vooral doordat de zon in kracht toeneemt. De gevolgen zijn pas echt voelbaar over honderd jaar.”

Nikinmaa vreest dat EU-maatregelen de Europese fabrieken alleen maar naar China jagen. „Verplaatsen van de productie van EU naar India of China helpt het wereldwijde klimaat niet”, aldus de onderzoeker, die meent dat alleen een wereldwijde handel in emissierechten effectief is.

Reacties

Greenpeace meldde verleden jaar dat zij in China een redelijke medewerking krijgen van de autoriteiten, en dat ginder een grote mentaliteitswijziging bezig is .
na het IPCC rapport zal het voor de Chinese leiding moeilijker worden om zich te blijven verstoppen achter de economie, en zal de druk van de publieke opinie wereldwijd toenemen .
ongetwijfeld zullen de VS en China nog wat spartelen, maar zéker in de VS groeit het verzet zienderogen tegen de officiële klimaatpolitiek .
met andere woorden : er wordt in de VS op lokaal vlak WEL DEGELIJK heel wat doortastende wetgeving doorgevoerd : op het nivo van individuele deelstaten, véle (grote) steden (=bevolkingsconcentratie) etc ...
New York (Bloomberg !!!) heeft zich tot doel gesteld de meest milieuvriendelijke stad ter wereld te worden, dat kan tellen als signaal !
de productie naar China jagen ? wat we hier nodig hebben is een restrictieve importpolitiek, gebaseerd op stricte milieunormen , en die zit eraan te komen .
in België is er al een grote distributeur (Colruyt) die op vrijwillige basis haar assortiment en infrastructuur gaat toetsen aan milieunormen, en in de VS vind je die op nog grotere schaal (Wallmart) .
het hoeft ECHT niet alleen van de overheid en de politiek te komen, er is een wereldwijde basisbeweging aan het groeien die het niet langer pikt hoe we de dingen tot nu toe ondergaan hebben .
berichten als deze hierboven zijn achterhoedegevechten , al dan niet gesponsord door een harde kern van degenen die belang hebben bij een status quo .
zielig vind ik dat .

Bart,

Groot gelijk. je moet het inderdaad zien als een duw in de juiste richting.
1 /"je kunt andere wereldelen niet overtuigen mee te doen als je zelf niets doet. Soms moet je een voorbeeld functie zijn. en dat is dan maar weggelegd voor europa."
2/ Zie het ook als een zachte dwang om onze economie om te buigen naar een energie zuinige economie dit zal zeker zijn vruchten afwerpen later. De wereld zal later grote vragende partij zijn voor energie zuinige toestellen, energie generators... enz... wij kunnen ons nu volop in de ontwikkeling storten van deze producten en de know-how opdoen zodat vanzodra de wereld op de boot springt onmiddelijk een pasklaar antwoord te hebben. het zal onze welvaart kunnen boosten" zie het als een positieve uitdaging en niet als een beperking.
i.m.h.o
johan

thnx bart, dat leest weer goed.
Jammer dat ze er in nederland nog zo weinig van begrepen hebben, daar worden de maatregelen alleen maar omgezet in meer belasting.......op energie en auto's.

Ook china heeft straks het probleem dat er geen fossiele brandstoffen meer zijn.

Het is zelfs zo dat als huidige groei in China blijft doorzetten dat ze zelfs het meeste last gaan krijgen bij een te kort aan fossiele brandstoffen.

M.a.w. ze hebben hetzelfde belang als wij in Europa !

ik veeg voor mijn eigen deur.
al bedraagt de ruimte voor mijn deur slechts 3 procent vd straat en waait de rommel van degene die niet voor hun deur vegen na twee uur voor mijn deur.
Toch veeg ik voor eigen deur.

rene,

nagel op de kop!
hoofdbezorgdheid is meer uitputting fossielen dan global warming.
Europa gaat concurentieel voordeel putten uit een zuinige economie.
Mogelijk een verklaring waarom de VS niet uit hun economisch dal geraken. Ze voelen dit nog harder door de zwakke dollar.
10 jaar geleden, was de richtprijs voor crude 25€/vat. Nu zitten we aan 70€, binnen 5 jaar kaap van 100?

Als Chevron het al zegt!!!
http://www.tomdispatch.com/index.mhtml?pid=10216

Maarten

China plaatst dit jaar 1O km² PV-panelen, geen enkel land ter wereld doet beter. Niet de aziatischetijgers, maar de VS zijn momenteel de grootste boosdoener. Per hoofd gezien is de uitstoot in de VS en Europa het hoogst. Lees ook dit artikeltje uit de krant gisteren:

België op 14e plaats in landenindex hernieuwbare energie

(Belga) België is vier plaatsen gestegen op de ranglijst van landen die aandacht besteden aan hernieuwbare energie. China en India zullen tegen 2012 de aantrekkelijkste landen ter wereld zijn voor projecten rond hernieuwbare energie. Dat blijkt woensdag uit de algemene index voor hernieuwbare energie die wordt opgemaakt door de dienstengroep Ernst & Young.

Dat België stijgt op de ranglijst is te danken aan de recente inspanningen. "Sinds 2002 zijn we in Vlaanderen bezig aan een inhaalbeweging, onder meer door het gebruik van zonnepanelen, kleinschalige energieprojecten en energie-efficiënte ingrepen in de bouw. Het aandeel van hernieuwbare energie is daardoor maar liefst verachtvoudigd", verduidelijkt Laurent Winnock, woordvoerder van minister van Leefmilieu Bruno Tobback (sp.a). "Maar de af te leggen weg is nog lang", voegt hij toe. Opvallend is dat erg traditionele en grote industriële landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië zich toch in de top vijf handhaven. De Scandinavische landen en Nederland, traditioneel koplopers in de milieusector, staan dan weer onderaan de ranglijst. (DWM)

BELGA

rene,
amaai arme mensen die met een stads-suv rondrijden.
Maarten

Zo'n stads-suv wordt dus nog een groter statuussymbool, betekent dat dat er nog meer mensen zullen willen mee rondrijden?

Ik sluit me verder aan bij de mensen voor mij:

Een beetje energiezuinigheid zal ons op termijn een voordeel geven. Net zoals Japanse autobouwers de laatste jaren massaal meer verkopen op de Amerikaanse markt, en Amerikaanse autobouwers in zware problemen zitten. Mede ten dele te danken aan de prijs aan de pomp. We kunnen dus een voorsprong opbouwen in energievriendelijk productie en producten.

We nemen een voortrekkersrol op ons, en dat helpt soms. Net zoals dat een klein land als België heel wat landen overtuigd heeft om geen landmijnen meer te produceren of te gebruiken.

En ook belangrijk: we verminderen de afhankelijkheid van ingevoerde olie. En nog belangrijker: we staan minder in het vizier van energiehongerige naties met grote legers (zie bovenste link). En dat is een aardige bonus, lijkt mij.