kiezen tussen glas 0.8 ipv 1.1 of pv paneel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik ga verbouwen en moet een keuze gaan maken.
0.8 glas zetten ipv 1.1 kostprijs 5000 €
of plaatsen van pv panelen.

Wat is uw keuze en wat is uw motivatie?

Reacties

ikzelf zou voor pv gaan

zelf zit ik met probleem in de zomer met mijn woning:

woon op appartement met allemaal glas en in de zomer wordt het te warm

oplossing

1 zonneschermen kostprijs +-10000 euro

2 dure airco kostprijs 8000 euro + verbruik

3 beter glas(nog geen offerte van daar de persoon van zonnescherm zegt dat glas ook de warmte buiten houdt in het tussenseizoen)

groetjes

Over hoeveel welke oppervlakte aan glas gaat het?

Je kan perfect uitrekenen welke van de 2 het beste is. Je berekend hoeveel minder warmte verlies je hebt (in kWh per jaar) en daarnaast bereken je hoeveel kWh opbrengst je van je PV panelen hebt per jaar.

Dan heb je al direct een idee van welke van de 2 het beste is als je puur naar energieopbrengst gaat kijken. Voor dubbelglas \\kan je dan nog iets van een 10c per kWh verwarming gaan rekenen en voor PV een 50c per kWh. En dat zijn zeer zeer ruwe cijfers.

Eerst verliezen beperken en energie besparen vooraleer dure energie te "maken". Ofwel: steek je geld eerst in zo goed mogelijk isoleren voordat je naar dure technogieën gaat grijpen.

Pol: voldoende zonnewering voorzie je net zoals isolatie op voorhand. Een gebrek aan zonnewering is toch geen argument om pv panelen te verkiezen boven beter glas, de twee hebben niets met elkaar te maken.

wil alleen maar bedoelen dat je de warmte in tussenseizoenen ook moet kunnen binnen laten

daar bespaar je ook al veel extra verwarming door

dit wil wel niet zeggen da je daarvoor slechte isolatie moet hebben

pv is duur maar het loont wel de moeite!!!!!!

ik zou voor het glas gaan, pv panelen kan je later bijsteken. misschien is de prijs dan gezakt. en als je woning 5 of 6 jaar is zakt de btw van 21% naar 6%. toch ook niet onbelangrijk. En misschien zijn de subsidies ook gestegen tegen dan!
Groeten PS: al een keuze gemaakt?

Hallo Jonathan,

KIjk wel nog even naar je zonnewinst bij die 0,8 ramen.

Ook in 0,8 glas is hier nog veel verschil in(ZTA).

Zonde als je wel een hoge Ug hebt voor het glas maar verder een heel lage ZTA, waardoor als je zonnewinsten zou kunnen boeken op zuidoos-zuid-zuidwest deze veel minder worden.

Als je glas op het noorden hebt in de living-keuken-badkamer maakt het natuurlijk niet uit.

Interessante discussie : waar heb je het meeste nut van drievoudig glas (0.8) :
op het noorden/noordoosten (slaapkamers + WC + traphal bij ons) waar de
lagere ZTA weinig invloed heeft vanwege sowieso weinig zonnewinsten, of op
het zuid/zuidwesten (living/keuken + slaapkamers bij ons) waar de
glaspartijen wat groter zijn en waar je het ook iets warmer wil hebben ?
Speelt bijvoorbeeld de wind & regen die meestal uit het zuidwesten op ons af
komt hierbij ook een rol ?

Beste Roover,

Onderschat de invloed van zonnewinst niet(in de winter).

Ik weet als je bij eurethane glas kijkt dat je daar 0,8 glas met verschillende ZTA waarden kan krijgen. Kies voor de hoogste ZTA voor glas welke geplaatst worden op een zijde van de woning welke gebruik kan maken van zonnewinst.

Zelf hebben wij weinig glas(in de living iets van 7m2), maar de zonnewinst is al heel goed merkbaar.

Om van de zonnewinst gebruik te maken heb je hetzelfde als met de zonneboiler. Niet de ketel smorgens gebruiken om de living op 20 graden te krijgen. Als de zon in het weerbericht zit de zon gebruiken om de living te verwarmen. Je kan altijd in de namiddag de ketel nog opzetten indien nodig.

En waarom heeft tot nu toe niemand de moeite genomen om dat simpelweg uit te rekenen: energie 'winst' door 0.8 glas versus energie 'winst' door PV panelen.

Gewoon berekenen voor het aantal m2 glas (wat ik nie weet want anders zou ik het snel zelf doen) + meerprijs voor 0.8 glas versus zelfde hoeveelheid geld investeren in PV panelen en hun opbrengst.

Beslissingen nemen op het gevoel af is meestal fout tenzij je extreem veel ervaring hebt in de materie.

Misschien eens snel rekenen uit de losse pols, feel free om te verbeteren .

Stel verbruik op jaarbasis 2000 m³ gas. Warmteverlies 25% via dak, 25% via muren, 20% via glas en 10% via vloer en 20% via ventilatie.

Dus op 20% van 2000m³ = 400m³ kunnen we spelen. Stel dat je hierop 25% wint door 0.8 te plaatsen ipv 1.1: je wint 100m³ per jaar voor een investering van 5000€ extra.
100m³ is ongeveer 1000kWh waard .
voor 5000€ kan je ongeveer 1kWp installeren en levert je ongeveer 850kWh. Dus op het eerste zicht ongeveer fifty/fifty. Maar ik vraag me af of we niet rekening moeten houden met verschil in energieinhoud. Electriciteit is hoogwaardige energie en komt overeen met ongeveer 850*2.5 = 1700kWh primair tov 1000kWH .

Alle , dit is de redenering en die helt met deze veronderstellingen over naar PV. Stel dat je een verbruik hebt van 3000m³ per jaar dan begint het plaatje te veranderen en dan is isoleren meer aangewezen.

Feel free om te reageren

Mvg

Benny

En dan nu in centen uitgedrukt voort gaande op wat Benny heeft geschreven:

ofwel 1000kWh aan gas = 80 eur per jaar
ofwel 850kWh elentriek uit PV = 510 eur per jaar

Moraal: PV paneel is beduidend interessanter.