natuurlijke ventilatie via buizen in de grond

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Wij hebben een vraag m.b.t. ventilatie. Wij hebben eens gehoord dat het moet mogelijk zijn om te ventileren door een soort van natuurlijke "tocht" ("trek" in minder goed Nederlands) doorheen het huis te creëren. Om de buitenlucht voor te verwarmen, zou er een (redelijk lange) buis vanuit de tuin via de grond het huis binnenkomen.

Nu heb ik al verscheidene pogingen gedaan om via internet hierover meer informatie te vinden, maar ik vind niets. We zijn niet echt gewonnen voor mechanische ventilatietoestanden en liever ook geen roosters in de vensters etc. Ik lees nogal eens over een aardwarmtewisselaar, maar ook dat lijkt mij een elektrisch toestel te zijn (en dat willen we dus niet).

Kunnen jullie me verder op weg zetten? Hoe heet de techniek waarnaar ik op zoek ben? Is dit reeds eerder op dit forum (of elders, bijvoorbeeld op www.bouwinfo.be) behandeld? Zo ja, waar?

Wij gaan bouwen met strobalenbouw. Hier vind je meer over ons project: http://www24.brinkster.com/guycornet
Constructieve feedback is ook altijd welkom. We zitten nog even in de planfase, maar binnenkort gaat het echte werk beginnen!

Alvast hartelijk bedankt en groetjes

Guy

Reacties

kijk eens op www.12ambachten.nl daar vind je misschien nuttige info voor jou

als je de lucht op een natuurlijke manier in je woning wilt laten komen moet je er ook voor zorgen dat ze er op een natuurlijke maniet uit kan vb zwarte schouw: zonwarmte warmt de lucht in buis op: warme lucht stijgt --> 'onderdruk' in woning zorgt voor 'aanzuigen'. Als woning luchtdicht is kan deze enkel via de grondbuis komen, maar wat is de weerstand in zo'n buis. Is ventillatiedebiet hoog genoeg ivgm 'raam een kwartiertje openen?'

succes,

Frederic
(bioename.be)

Guy,

Het systeem dat je zoekt heet "Canadese put", in Frankrijk wordt dit regelmatig toegepast dacht ik.
Niet om reclame te maken, maar in de "Beter Bouwen en Verbouwen " van deze maand staat een goede werking beschrijving van dit systeem.
Voordelen: gemakkelijk zelf te installeren ,als je je goed voorbereid + hoeft helemaal niet duur te zijn.

Mvg,

Geert

PS: In welke streek ga je bouwen?
Ik heb dit voorjaar een cursus strobalenbouw gevolgd en ben dus steeds geïnteresseerd....

Guy,

Het systeem dat je zoekt heet "Canadese put", in Frankrijk wordt dit regelmatig toegepast dacht ik.
Niet om reclame te maken, maar in de "Beter Bouwen en Verbouwen " van deze maand staat een goede werking beschrijving van dit systeem.
Voordelen: gemakkelijk zelf te installeren ,als je je goed voorbereid + hoeft helemaal niet duur te zijn.

Mvg,

Geert

PS: In welke streek ga je bouwen?
Ik heb dit voorjaar een cursus strobalenbouw gevolgd en ben dus steeds geïnteresseerd....

Over de "canadese put" special deze maand in magazine "beter bouwen en verbouwen", te koop in vrijwel elke degelijke dagbladhandel voor een paar €. Zeer degelijk artikel, ook voor leken.

Alleen overdrijven ze in de opbrengst van het systeem.
Toegevoerde lucht van 12-15°C in de zomer... dat is een vrij groot temperatuursverschil. (tenzij het buiten maar 18° is natuurlijk )

Geert

Een ‘Canadese put’ is precies hetzelfde als een ‘aardwarmtewisselaar’ (AWW).
Over dit onderwerp is reeds zeer veel te vinden op dit forum.

Hoi allemaal

Vooreerst bedankt voor jullie reactie.

Maar het is mij nog steeds niet helemaal duidelijk. Ik dacht dat het ging om een systeem ZONDER "machine" (en volgens mij is een AWW een machine). Ik dacht dat de lucht gewoon voorverwarmd werd door het lange traject in de grond, en dat we dan nog moeten kijken voor afvoer. Of is het niet zo simpel?

M.a.w.: als een Canadese put werkelijk hetzelfde is als een AWW, hoe heet dan het systeem dat wij bedoelen? Of bestaat dit gewoonweg niet?

Ik hoop dat we er aan uitgeraken!

Groetjes

Guy

Als je de afvoer op een natuurlijke wijze wil realiseren, zul je moeten rekenen op thermische trek:

- in de winter door warme binnenlucht naar buiten te laten via een ventilatieschouw (WC, badkamer); of geholpen door een (atmosferische) kachel die onderdruk veroorzaakt in de woning en zo externe lucht aanzuigt (dus via de AWW of canadese put of puits provençale om het nog wat eenvoudiger te maken).
- in de zomer door een zwarte schouw (warmt op - warme lucht stijgt op en zorgt zo ook voor onderdruk.

Alle systemen zorgen echter ook voor een serieus verlies aan warmte (in de winter tenminste). De woning moet uiteraard ook goed luchtdicht zijn (om valse trek te vermijden).

Zelf wou ik het eerst ook zoveel mogelijk zonder machine doen, maar zelfs de bijen zitten continu met hun vleugels te trillen in hun korf om de temperatuur te regelen.

Je kan ook voor een systeem C gaan (geforceerde afvoer van WC en badkamer, keuken) en aanzuig via AWW laten gebeuren (zoals Marc Depreeuw toegepast heeft in de kampC demowoning - dan wel geen plastic gebruiken ivm met positieve ionen die eigenlijk een negatieve invloed hebben...).

Hoi allemaal

Nog enkele reacties:

de website met onze plannen en 3D-schetsen is soms niet bereikbaar; je kan me ook mailen en dan mail ik je de gevraagde bestanden door (iets minder dan 2 MB)

@ frederic (bio ename): de website www.12ambachten.nl is pas ten vroegste vanaf juli opnieuw te bereiken...

@ Geert: wij gaan bouwen in Schulen, op 500 meter van en op 2 km van nog twee andere strobalenbouwers. Onze architect is Peter Vos (www.casacalida.be)

@ Jan: het grootste probleem is dus de luchtAFvoer... En dan hebben wij op ons plan nog geen schouw voorzien! Het AWW-verhaal zal ik eens gaan bestuderen, maar dat kost mij tijd!

Groetjes en bedankt

Guy

Guy,

even voor de duidelijkheid:
- AWW, Aardwarmtewisselaar, canadese put (of in het Frans), grondbuis: zijn allemaal hetzelfde: een buis van redelijke diameter een meter of 2 onder de grond met als doel energie over te dragen van de grond op de lucht die door de buis gaat. De lucht in de buis gebruik je voor ventilatie.
Op warme zomerdagen geeft dit afkoeling, op koude winterdagen voorverwarmde lucht.
Dus een AWW is geen toestel.
In de hoop dat je dit enige verduidelijking brengt.

Wil je uit principe geen toestellen, dan kan een AWW helpen je energieverliezen te beperken bij het ventileren. Maar je moet dan wel een zeer goede strategie vinden om die ventilatie door de AWW op een natuurlijke wijze tot stand te brengen.
Persoonlijk ben ik er wel van overtuigd dat je meer plezier zal beleven aan een balansventilatie (al dan niet gekoppeld aan een AWW) om te ventileren.
Wat is eigenlijk je motivatie om geen elektrisch toestel te willen?
Zoals Jan al eerder schreef; je zal een schouw nodig hebben wil je natuurlijke ventilatie gebruiken.

Het artikel in BBV is trouwens toch niet helemaal perfect. De logische combinatie van AWW+balansventilatie wordt weinig naar voor gebracht, de opbrengsten zijn optimistisch en ik snap ook niet waarom ze streken van een canadese put, terwijl iedereen eigenlijk spreekt over een AWW...

De experten over natuurlijk ventileren vind je in de zonnearc (www.zonnearc.be). Bel hen eens en vraag hoe je hun zonneschoorsteen en grondbuis samen gebruikt. Kijk ook eens naar het tijdschrift De Koevoet. Daar vind je heel wat artikels in de voorbije jaargangen over ventileren.

Walter

Guy,

Correcte URL van de website die Frederic bedoelt is www.de12ambachten.nl (en niet www.12ambachten.nl).

Groeten,

Wouter

Hello again

@ walter: bedankt voor je info over AWW. Hieronder onze redenen om niet voor een "toestel" te kiezen:
1. Een puur gevoelsmatig argument: waarom ventileren met een apparaat als het simpel en eenvoudig kan door ramen open te zetten (zo doen we het nu ook)
2. Onze nonchalance om regelmatig filters e.d. te reinigen (ik ga er dus van uit dat dat met AWW niet zou moeten gebeuren; ik weet niet of dat moet want ik heb het nog niet voldoende bestudeerd met alle info die mij tot hiertoe reeds bezorgd is)
3. Het energieverbruik
4. Het storende geluid

@ Wouter B: jij ook bedankt; ondertussen heeft de webmaster van 12ambachten mij ook al laten weten dat het de12ambachten moet zij

Groetjes

Guy

Hey Guy,

Even een reply op je argumenten om geen toestel te gebruiken:

1: omdat je door een raam te openen niet gaat ventileren maar enkel verluchten. Je hebt enkel aanvoer van verse lucht en afvoer van vuile lucht als het raam open staat. Met een vantilatietoestel heb je een constante aanvoer van verse lucht.
Ander nadeel is dat wanneer het buiten koud is en/of regent je waarschijnlijk je venster niet gaat open zetten en dus ook geen verse lucht binnen krijgt.

2. Ivm filters reinigen: je moet nu toch ook je venster open en dicht doen, dit moet je zelfs minstens 2x per dag doen. Filters 1x, hooguit 2x per jaar.

3. Energieverbruik weegt niet op tegen het energieverlies van de warmte door een open raam te jagen.

4. Correct geplaatste vantilatie zal je niet horen draaien, tenzij je erlangs gaat staan en die op volle toeren draati.

Groeten,

even een ideetje,

heeft iemand al de mogelijkheid bekeken met een soort ventilatie uit de kelder? Ik bedoel, ipv een lange buis te nemen zoals bij een AWW, gewoon de koele lucht uit de kelder gebruiken ...

even een opmerking:

denk eraan dat je over voldoende technische documentatie beschikt waarmee je kan bewijzen dat je de wettelijke ventilatiedebieten kan halen in elke ruimte.

( EPB berekening!! )

Ik kwam op dit forum via google nav het lezen van het artikel in Beter Bouwen en Verbouwen. Ik ben op zoek naar concrete en praktische informatie ivm de AWW. volledig aangekocht als 't moet. zelfbouw als 't kan ?
Pieter
Guy schrijft:
> Hallo
>
> Wij hebben een vraag m.b.t. ventilatie. Wij hebben eens gehoord dat het moet mogelijk zijn om te ventileren door een soort van natuurlijke "tocht" ("trek" in minder goed Nederlands) doorheen het huis te creëren. Om de buitenlucht voor te verwarmen, zou er een (redelijk lange) buis vanuit de tuin via de grond het huis binnenkomen.
>
> Nu heb ik al verscheidene pogingen gedaan om via internet hierover meer informatie te vinden, maar ik vind niets. We zijn niet echt gewonnen voor mechanische ventilatietoestanden en liever ook geen roosters in de vensters etc. Ik lees nogal eens over een aardwarmtewisselaar, maar ook dat lijkt mij een elektrisch toestel te zijn (en dat willen we dus niet).
>
> Kunnen jullie me verder op weg zetten? Hoe heet de techniek waarnaar ik op zoek ben? Is dit reeds eerder op dit forum (of elders, bijvoorbeeld op www.bouwinfo.be) behandeld? Zo ja, waar?
>
> Wij gaan bouwen met strobalenbouw. Hier vind je meer over ons project: http://www24.brinkster.com/guycornet
> Constructieve feedback is ook altijd welkom. We zitten nog even in de planfase, maar binnenkort gaat het echte werk beginnen!
>
> Alvast hartelijk bedankt en groetjes
>
> Guy

Pieter,

Als je via de zoekfunctie van dit forum ‘aardwarmtewisselaar’ intikt, krijg je
massa’s informatie. Bekijk vooral de meest recente informatie.

Kijk ook op:

http://www.stroomop.be

Hoi,

ik denk dat je de 'grondbuis' bedoelt. In de cursus energiezuinig bouwen hebben we deze techniek gezien. Wij zullen deze ook toepassen.
Je kan meer info vinden op de website van Willy Lievens van de zonne-arc.
www.zonne-arc.be

Groetjes Liesbeth

Een zetduiveltje

zonder kopelteken
http://www.zonnearc.be/

Groeten
Wim Stemgée

Op de website van de Zonnearc zul je niet zoveel vinden over de ‘grondbuis’,
‘aardwarmtewisselaar’ of ‘AWW’.

Willy Lievens vertelt uitgebreid en met veel humor over zijn experimenten en
belevenissen in het uitstekende tijdschrift De Koevoet. Een aanrader voor al
wie ecologisch bezig is.

http://www.dialoog.be