gebruik ecowasmiddel nuttig?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik weet niet of deze vraag hier op zijn plaats staat maar ik wil ze toch even stellen.

Is het nuttig om gebruik te maken van 'eco-wasmiddelen' wanneer je huis rechtstreeks is aangesloten op de riolering die op haar beurt weer is aangesloten op een zuiveringsinstallatie?

Haalt de zuiveringsinstallatie er niet alles uit of blijven er van de gewone wasmiddelen toch nog vervuilende sporen achter? En is dit niet het geval met de eco-producten?

Reacties

Biologisch afbreekbare materialen zijn net iets simpeler uit te filteren en zijn zowiezo minder schadelijk voor het milieu als ze toch door de filter geraken.

Minder wasmiddel gebruiken (en op lagere temperatuur wassen) is ook al een goed idee...

Of het nu biologisch of synthetisch wasmiddel (zelfs indien dit laatste goed biologisch afbreekbaar is) dan zijn die volgens mij beiden even zwaar belastend voor het milieu.
Een biologisch wasmiddel is/was natuurlijk uiteraard voorbestemd voor natuurlijke afbraak (kringloop...) en dat is natuurlijk een supergroot voordeel.

Lagere temperatuur:
Ik heb vele bedenkingen bij wasmiddelen die op lagere temperatuur goed werken. In die wasmiddelen worden meestal enzymen toegevoegd. Zijn er hier mensen die uitleg kunnen geven welke impact de enzymen hebben op onze gezondheid en het milieu?

Nog een bedenking: Van meerdere artsen hoorde ik de problematiek dat wassen op lagere temperaturen zoals wij dat nu doen voor het milieu dikwijls slechte ontsmetting op ondergoed heeft en in die zin dikwijls een blijvende bron van besmetting en kruisbesmetting vormt op bv. geslachtsorganen bij mannen EN vrouwen.
Heeft iemand hier op het forum ook hierop zinnige of nuttige informatie?

Beste groeten,
Rudy Martens

Oecologisch denken betekent: de oorzaken aanpakken, niet de gevolgen.

Het zuiveren van water is zo'n "end of the pipe"- oplossing: de onzuiverheden worden uit het water gehaald en slaan neer onder de vorm van vervuild slib, dat op zijn beurt naar de verbrandingsoven gaat. Het kost ons dus veel energie om het probleem te verplaatsen van watervervuiling naar luchtvervuiling, maar daarmee is niets opgelost.

De moraal van het verhaal? Wat niet vervuild is, hoef je niet te zuiveren. Biologisch afbreekbare wasmiddelen gebruiken, voorkomt dus veel ellende.

groene groeten.

dank voor het duidelijke en onderbouwde antwoord, hier was ik naar opzoek!