zonneboiler en doorstromer slechte combinatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een installateur wist mij te vertellen dat een zonneboiler in combinatie met een condenserende doorstromer geen goede combinatie is.
Bij voldoende zonneschijn zou het ingaande water in de doorstromer een te hoge temperatuur hebben waardoor er kalkvorming zou optreden in de doorstromer. Hij zou dan veel sneller (na enkele jaren al) stuk gaan.

Klopt dit verhaal?

Reacties

denk dat er eerder een probleem is met de legionellabacterie die aan de oorsprong ligt, de bacterie plant zich gezwind voort in water onder de 60° C en kan schadelijk zijn bij verneveling(douchen bv.), bij het bijverwarmen met een doorstromer blijft het water niet lang genoeg boven de 60 ° om het beestje te vernietigen.
groeten
Geert

opgepast met water uit je zonneboiler rechtstreeks in je doorstromer te sturen, je hebt al vlug een temperatuur die juist vlug te warm word, heb het zelf meegemaakt, als je eens onoplettend bent kun je je lelijk verbranden, ik werd het juist op tijd gewaar, voor kinderen zou het fataal kunnen zijn, oplossing is als je zonneboiler water warm genoeg is je doorstromer uit te schakelen, heb ik reeds gedaan op 5 april, sindsdien enkel een maal aangelegd om een bad te nemen, voor douche was het daarna niet meer nodig.

Beste Die,

Bij een normale doorstroom geiser wordt het water verwarmd volgens debiet en niet volgens temperatuur. Dus de mate waarin jij je kraan opent bepaalt de sterkte van de vlam.
Ga je hier water van 50°C afkomstig uit de zonnecollectoren doorsturen dan wordt dit evenveel verwarmd als was het koud water.
Er bestaan doorstroom geisers met een by-pass die enkel het water doorlaten als het niet warm genoeg is.

Ik dacht dat het bij een zonneboiler-installatie in België verplicht was om een thermostatische kraan te plaatsen na de boiler, zodat er geen hogere temperaturen uitkomen dan 60°. Dit om het risico op verbranden tegen te gaan.
Dit kan dan ook tussen boiler en doorstromer geplaatst worden als een te hoge temperatuur het probleem zou zijn.

Ik werk met doorstroom en bij ons zit er een thermostatische mengkraan achter de zonneboiler zodat er nooit meer dan 60° op de leidingen komt.
Ik vermoed dat onze atag wel rekening houdt met de toevoertemperatuur. Dat was in ieder geval de bedoeling en volgens mij werkt dat ook.
Ik moet wel zeggen dat we inderdaad een kalkprobleem hebben gehad, maar dat hadden we niet gelinkt aan de zonneboiler. We hebben helemaal geen ontkalker en de vervanging van het ingebouwde boilertje zou 500 euro kosten. Omdat er niet expliciet was verplicht een ontkalker te plaatsen, zou dit karwei echter voor maar 250 euro worden uitgevoerd.

Uiteindelijk hebben we, na rijp beraad, een magnetische ontkalker geplaatst (na controle van wat wetenschappelijke lectuur en de stevige zoektocht naar een apparaat met werkingsgarantie). Het is wetenschappelijk nog niet helemaal verklaard hoe het werkt (heeft te maken met de precipitatievorm van de kalkneerslag, na magnetisatie wordt blijkbaar een kristal gevormd die zich niet aan de wanden hecht maar gewoon meespoelt met het water, heeft te maken met de beschikbare ionen die zouden worden vrijgemaakt als neerslagkernen na de magnetisatie).

Onze conclusie na ruim een jaar: het werkt, zelfs zonder vervanging van de verkalkte boiler, hebben we na een jaar nog steeds geen enkel probleem. Water koken levert geen kalkaanslag op, alleen een laagje poedervormige kalk die je met een gewoon doekje kan wegwrijven.

Voordeel: geen zout, geen onderhoud aan een ontkalker, geen extra waterverbruik door regeneratie en maar een klein beetje electriciteitsverbruik.

Indien het kalkverhaal een negatief punt is voor doorstromers, dan lijkt dat in ieder geval te vermijden.

Mijn voornaamste argument pro doorstromer is het feit dat je water altijd koud is in de boiler en enkel gewarmd wordt door de zon. Indien je verwarmt in je boiler, krijg je volgens mij het volgende fenomeen:

avond/morgen: warm water in de boiler wordt opgebruikt (bad/douche), indien je de boiler 'opgebruikt' zal je ketel s'morgens je boiler verwarmen. Overdag schijnt dan de zon, maar je water is dan al opgewarmd door je ketel...

Bij doorstroom warm je alleen het water bij dat ook effectief wordt gebruikt, ieder straalje zon levert ook energie in de boiler want die staat 'altijd' koud na gebruik van warm tapwater.

Het grootste nadeel van doorstroom is het beschikbare debiet. We kunnen slechts op één tappunt warm water krijgen en dat zal in de toekomst (met grotere kinderen) eenconfortprobleem worden. Maar misschien is het ook gewoon een attitudeprobleem...

In de energietips van Vlaanderen wordt geopteerd voor doorstroom... Het heeft me altijd verwonderd dat dit forum meestal tegen doorstroom is.

Er bestaan doorstroomtoestellen (geisers) speciaal voor gebruik bij zonneboilers. Zij verwarmen enkel extra bij als het aangevoerde water uit de boiler te koud is.

Ze werken modulerend, dwz ze branden harder of stiller naargelang de temperatuur van het aangevoerde water.

Ikzelf gebruik al 4 jaar een Junkers solar en dit zonder oververhittingsproblemen.

Groetjes

Ikzelf heb ook sinds enkele maanden een zonneboiler met daarachter een doorstromer (in serie dus). kMoet zeggen dat we heel content zijn van ons vatje van Bulex 150 liter dat goed opwarmt, vaak tot 60 graden zelfs in de lente. Wat ik wel heb vastgesteld, en ik heb de stellige indruk dat het probleem zich voordoet sinds de installatie van de zonneboiler, is dat mijn thermostatische douchekranen om de haverklap geblokkeerd geraken door kalk. Het debiet van het warme water gaat om de 3 weken serieus lager, en dan is het teken voor mij om de kranen los te koppelen en al het kalk te verwijderen dat zich voor het filterke heeft opgehoopt. Is dit nu mijn verbeelding dat dit fenomeen zich voordoet sinds de installatie van de zonneboiler, ben niet 100% zeker, maar het is alleszins wel stukken erger dan voorheen. Moet er ook wel bijzeggen dat ik in een Brusselse zone woon waar erg veel kalk in het water zit.

Heeft iemand daar iets zinnigs over te zeggen, zou het inderdaad kunnen dat de zonneboiler het kalkprobleem verergert ? Tips om dit te verhelpen (zonder een dure antikalk installatie te moeten aanschaffen).

groeten, Frans