Europees Energieprestatiecertificaat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vanaf 1 januari 2008 wordt inNederland het Europees Energiecertificaat ingevoerd. Weet iemand wanneer dit in Belgie gebeurt?

Reacties

of het europees is weet ik niet, maar t is al enkele keren uitgesteld in NL
Ook in Duitsland gaat t komen, en in belgie ook, reden genoeg om ervoor te zorgen dat je woning nu al voldoet aan de isolatienorm, en niet de huidige! want die is al achterhaald.

Beste Ronald,

Het europees energiecertificaat in nederland wat houdt dit precies in ?

In Belgie is men vorig jaar begonnen met EAP(energie advies procedure). Particulieren kunnen hiermee een labelling krijgen van hun woning. Van A+(zeer goed) tot E.(slecht)
Het is vrijwillig, misschien dat het in de toekomst waarde krijgt bij het verkopen/verhuren van huizen.

In principe wordt hierin de isolatiewaarde van de woning beoordeeld en het verwarmings en warmwaterproduktiesysteem
van de woning. Dit om de goede kanten en de mindere goede kanten van de energieprestatie van de woning te beschrijven.

Bij de nieuwbouw is het vanaf 1 januari 2007 verplicht, volgend de EPB norm te werken, d.w.z. een vastgesteld energieprestatienivo moet bij de bouwvergunningaanvraag aangetoond worden en moet tijdens de bouw gecontroleerd worden door een verslaggever. Als de bouw gereed is dient de verslaggever een rapoort in van de werkelijke EPB prestatie. (uiterraard moet de normprestatie gehaald worden!)

Tevens is er wetgeving aangenomen om per 01 januari 2009
de jaarlijkse verplichte controle op gasketels in te voeren en komt er een verplichte beoordeling van de verwarmings en warmwaterinstallatie als de installatie 15 jaar oud is.

in nederland zullen een flink aan mensen opgeleid worden om woningen te kunnen "berekenen".

http://www.senternovem.nl/energieprestatiecertificaat/Energieprestatiecertificaat/index.asp

Voor de energieperstatiecertificaten in Vlaanderen:

www.energiesparen.be/isolatieenquete/index.php

allen daarheen zou ik zeggen. Dan kunnen die mensen tenminste de juiste verhoudingen weergeven.

Kent er ook iemand de isolatiegegevens van een nul-energiewoning?

Peter

EPC=0 (eis is nu 0,8 in NL)

Mvg Arnold

In principe moet vanaf 1 januari 2008 bij de verkoop van een woning een energie prestatie certificaat gevoegd worden. Bij de verhuur van woningen vanaf 1 jan 2009.
De energie-audits zoals die nu uitgevoerd worden, hebben in feite geen enkele wettelijke waarde (al zijn ze natuurlijk wel nuttig), al was het maar omdat de software nog voortdurend bijgesteld wordt. Dit certificaat zal enkel mogen afgeleverd worden door energiedeskundigen, erkend door de Vlaamse overheid. Lijst te vinden op www.energiesparen.be.

Mijn post had niet de bedoeling een discussie op te starten over de certificaten. Sorry voor de onduidelijkheid.

Het was een oproep aan iedereen om een klein bijdrage te leveren aan de uitwerking van die certificaten. Op die website wordt een isolatie-enquete georganiseerd.

Er staat het volgende:
"De isolatie-enquête

Geachte heer, mevrouw,
Naar aanleiding van de Europese Richtlijn betreffende de energieprestaties van gebouwen zal een woning die verkocht of verhuurd wordt binnenkort over een energieprestatiecertificaat moeten beschikken. In het kader van de omzetting van deze richtlijn naar Vlaamse wetgeving doet het Vlaams Energieagentschap een enquête om een idee te krijgen van de isolatiegraad van het Vlaams woningenbestand.
Er wordt in de enquête onder andere gevraagd naar de isolatiedikte op verschillende plaatsen in uw woning. Als deze dikte verschilt per gevel, per dak of per vloer, dan neemt u de meest voorkomende dikte om uw antwoord op te baseren.
Het invullen van deze enquête duurt ongeveer tien minuten.
Als u problemen heeft met het beantwoorden van de enquête kunt u contact opnemen met Tine Moens .
Alvast bedankt."

Als de gegevens van energiezuinige, nederig-energie en passiefhuizen worden ingevuld zullen huizen die juist volgens de norm gebouwd worden ten minste niet het A-label opgeplakt krijgen.

Het EPC (energieprestatiecertificaat) is sinds november 2008 verplicht bij de verkoop van woningen en appartementen. Sinds januari 2009 is het certificaat ook verplicht bij de verhuur van wooneenheden, zoals woningen, appartementen en woongebouwen. Het EPC informeert mogelijke kopers of huurders over de energiezuinigheid van een woning.   We gaan ons huis verkopen. Onze notaris vertelde ons dat we vooraleer we ons huis kunnen verkopen dat wij eerst een energieprestatiecertificaat nodig hebben. De notaris had ons een lijstje gegeven met een vijftal epc deskundigen van de regio Herentals, Vorselaar en Turnhout. We hebben onze architect gevraagd op de beste erkende energieadviseur te selecteren.  Woningkeuring Heylen is daar als beste en goedkoopste uitgekomen ( www.epcdiensten.be of www.woningkeuringheylen.be ). Hij is een van de meest ervaren energieverslaggevers op de markt in de kempen. We kunnen hem echt aanraden. Vorig week maandag hebben we gebeld en woensdag is hij al kunnen komen. Hij gaf een goede toelichting en verantwoording van de resultaten van het EPC.