Liever fotovoltaiek.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Als ons klimaat in dezelfde zin blijft evolueren-en alles wijst erop-,dus meer zon ,minder water,kleinere koelcapaciteit van thermische centrales (nucleaire inbegrepen),meer stroom nodig voor koeling, dan moet je geen visionair zijn om te beseffen dat fotovoltaiek onmisbaar wordt.!Op termijn zouden fotovoltaische panelen de normale dakbedekking moeten worden,ongeacht de oriëntatie,zodat de sroomopwekking zo continu mogelijk verloopt en de dagpieken uitgevlakt worden.Zolang er geen betaalbare seizoenstockage is ,is het nut van thermische panelen voor een eengezinswoning vrij beperkt :stilstand in de zomer,tenzij je een zwembad kan verwarmen of je warmwaterverbruik opdrijft door vijf keer per dag te douchen.Dus liever fotovoltaiek.

Reacties

100% akkoord, maar er is een maar.
Als de zon meer schijnt in de winter, wordt 1) het warmer en 2) de thermische paneel werkt beter.

Maw de verhouding thermische zonne-energie versus wat nodig is gaat de goeie kant op (allez van dit standpunt gezien dan, want de opwarming vd aarde is natuurlijk een groot probleem, laat dat buiten kijf)

Dus ik ben wel degelijk akkoord dat fotovoltaisch ok is, en dat dat altijd optimaal werkt via de net buffer.
Maar (en nu komt de maar) fotovoltaische cellen zijn duur, zeer duur, en dit voor een gering rendement.
De wetenschap zou de wetenschap niet zijn, als men hier geen onderzoek op zou doen! En zo splits men de aandacht op in 2 categorien:
--> low cost: organische structuren (die wel minder rendement halen) die zeer goedkoop gemaakt kunnen
--> high rendement: jep dit is aan de andere mensen op het forum

Oja, toeternietoe, nog een andere bedenking bij je bericht is dat met Warmte Kracht Koppeling van die centrales minder(geen?) water nodig is.

Groet,
Karel.

toeternietoe schrijft:
> Als ons klimaat in dezelfde zin blijft evolueren-en alles wijst erop-,dus meer zon ,minder water,kleinere koelcapaciteit van thermische centrales (nucleaire inbegrepen),meer stroom nodig voor koeling, dan moet je geen visionair zijn om te beseffen dat fotovoltaiek onmisbaar wordt.!Op termijn zouden fotovoltaische panelen de normale dakbedekking moeten worden,ongeacht de oriëntatie,zodat de sroomopwekking zo continu mogelijk verloopt en de dagpieken uitgevlakt worden.Zolang er geen betaalbare seizoenstockage is ,is het nut van thermische panelen voor een eengezinswoning vrij beperkt :stilstand in de zomer,tenzij je een zwembad kan verwarmen of je warmwaterverbruik opdrijft door vijf keer per dag te douchen.Dus liever fotovoltaiek.

oei, ik blijkbaar op het laatste nog verkeerde knop gedrukt...

Dit is ook leuk voor op je gazon : een stirling concentrator

http://www.stirlingenergy.com/video/time_lapse_footage.wmv

vr gr
Pluto

De kostprijs van één stirling concentrator unit bedraagt 25.000 € (indien op voldoende grote schaal geproduceerd) en levert 25 kW stroom aan 0,15 €/kW.
De fabrikant claimt dat een solar-farm van 100 mijl x 100 mijl voldoende energie levert om het ganse fossiel-verbruik van de verenigde staten (olie, gas, steenkool) naar NUL te herleiden.
Enkele sfeerbeelden die illustreren dat er vanalles gaande is op solargebied :

http://www.seao2.com/solarsphere/csp.htm

vr gr
Pluto

nice.
Nu nog willen ...

Eventjes tellen...

1 mijl = 1609 m
100 mijl x 100 mijl = 160,9 km x 160,9 km = 26.000 km². Veronderstel dat je één concentrator plaatst op een stuk van 10 x 10 m, dan heb je 26.000 x 100 x 100 = 260 miljoen concentrators nodig.
Dat komt exact overeen met het huidige Amerikaanse wagenpark (250 miljoen auto's met een kostprijs van 25.000 €/stuk)
MOET KUNNEN !!!

vr gr
Pluto

http://www.atensolar.com/14.html?sm=31936

kun je nu pv panelen a 3 dollar per wp kopen, zeg eens 2,20 euro

Komt nog wel een boel bende bij natuurlijk voor het geinstalleerd is en in meterkast + inverter maar toch...

Is heel wat aners dan de 5 euro die ze hier vragen

Arnold

Ik vrees een beetje dat na "boxing", lokaal US transport, transatlantische
shipping, dedouanering, Belgische vervoerskosten en plaatsing met
aangepaste inverter de effectieve kost wel eens heel dicht inde buurt van 5
EUR/kWp zou kunnen liggen...
Iemand enig idee wat voor dit soort producten de invoerrechten zijn ?

De invoerrechten kan je pas opzoeken als je de tariefpost van 10 cijfers van PV kent binnen de goederennomenclatuur. Ik vermoed dat dit binnen hoofdstuk 84 of 85 zal liggen. 'k zal het pogen op te zoeken.
De invoerrechten zullen waarschijnlijk een % zijn dat je dan op de aankoopprijs inclusief de transport- en verzekeringskosten tot aan de EG-grens (bvb haven van Antwerpen) moet berekenen. Als je de verkoop regelt onder CIF-Antwerp voorwaarde, heb je al direct een gemakkelijke berekeningsbasis. Bij FOB-ship NY (vrij aan boord van het schip te New York) zou je dan nog de transportkosten,.. moeten bijtellen.
Opgepast: de BTW 21% komt bovenop al die kosten, dus ook op de invoerrechten!

goed nieuws over de invoerrechten voor fotovoltaïsche zonnepanelen. Deze zijn altijd zero (0%). Dit nulrecht geldt voor alle landen.

De tariefpost die je dient aan te geven op de invoeraangifte is de code "8541 4090 00"

en als goederenomschrijving
"Lichtgevoelige halfgeleiderelementen daaronder begrepen fotovoltaïsche cellen , ook indien samengevoegd tot modules of tot panelen"

Verordening R 9722160 publicatie op 08/11/1997 onder nr L305,0001. Basiverordening vanaf 01/11/1997.

MVG

http://www.stirlingenergy.com/news-media/images-video.asp

Ze gaan er 30.000 zetten in de woestijn

vr gr
Pluto

Toeternietoe,

Ik volg je grotendeels, alleen vraag ik me af of de opwarming van de aarde noodzakelijkerwijze meer zonlicht (zonneschijn) inhoud.
Ik vraag me soms af of het zelfs niet kan afnemen door het fijnstof en andere uitstoot?

Waar je me helemaal kwijtspeelt is je vreemde redenering over het nutteloze van zonneboilers. Dank zij mijn zonneboiler heb ik mijn electriciteitsverbruik van 4700 naar 1900 KWh/jaar gebracht (electrische boiler weg, hotfill van vaatwasser en wasmachine). Daardoor komen wij rond met een PV installatie van 2KWp ipv 4 of 6 KWp.
Het rendement van een zonnecollector is nog altijd het dubbele van PV en de installatiekost is dan nog veel lager ook.

Tot slot ben ik het met je eens dat fotovoltaïsche technologie de toekomst is, er zijn nu reeds panelen die 's nachts werken door de infrarode straling om te zetten in electriciteit. Dus direct zonnestralen zijn zelfs niet meer nodig. Je kan dit zien als een 'entropiestofzuiger'

in nederland heeft men al honderde huizen op proef draaien met gasketels gekoppeld aan stirlings motoren om electrisetijd op te wekken