Palmolie $$$ > < oer-woud : opnieuw 5100 hectare

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vandaag in de TIJD:

Sipef investeert 1,6 miljoen euro in nieuwe Indonesische plantage
De plantageholding Sipef verwerft een bijkomend terrein van 5.100 hectare op Sumatra in Indonesië. Hierover is een voorakkoord ('memorandum of understanding') gesloten. Sipef betaalt voor het terrein 19,7 miljard roepie of omgerekend 1,6 miljoen euro.

(tijd) - Dat blijkt uit een persbericht. Het terrein, dat reeds gedeeltelijk is beplant met oliepalmen, bevindt zich in de buurt van de gronden die Sipef vorig jaar verwierf en vormt hiermee een totaal van 20.000 hectare. 'Een bijkomend programma van 2.000 hectare voor de omliggende boeren werd voorzien', aldus het persbericht.

Deze uitbreiding zal tot een productieverhoging leiden en tegelijk de efficiëntie van de activiteiten in Indonesië verbeteren.

Het 'memorandum of understanding' is onderworpen aan een agronomische, ecologische en juridische audit en aan de finale goedkeuring door de autoriteiten alvorens de landrechten worden toegekend. Sipef merkt op dat in Indonesië deze procedure verscheidene maanden in beslag kan nemen.

09:14 - 27/04/2007
Copyright © Tijd.be

Momenteel op Sumatra een oppervlakte van 2/3 België aan oerwoud die voor de bijl gaat. Bio-olie met een wrang nasmaakje...

Reacties

hoe dom, CO2-uitstoot tegen gaan door oerwoud te kappen.
De zelfs CO2-balans is al negatief! Laat staan biodiversiteit ed.
Het CO2-probleem is de balans tussen CO2 vs niet geoxideerd-C (bomen, dieren, kolen, crude, hout in allerlei toepassingen, ...). Dus eerst veel CO2-uitstoot veroorzaken om dan iets te doen dat goed zou zijn ???

Bio-olie heeft niets met ecologie te maken, het is gewoon een kwestie van politiek (minder afhankelijk van oliestaten met bedenkelijke regimes) en economie (net zoals bij koffie plantages worden die boeren toch bijna niks betaald).
Als het aan de VS ligt, is ook Zuid-Amerika binnenkort één groot (bio-)olieveld en staat daar geen oerboom meer recht. Over het tekort aan voedsel nog maar te zwijgen. Imo, het biodiesel verhaaltje is in realiteit een sprookje, de aarde heeft gewoon de mogelijkheden niet om de huidige olieconsumptie al dan niet ethisch of ecologisch verantwoord op te vangen.

contradictie, in Europa zit men nog steeds met een wijnplas, een boterberg, ... . Hier gaat 50% van het EU budget naar toe.
Waarom hier boeren niet laten overschakelen op biofuels?

België is 30000km² groot en niet 30000hectare (gelukkig maar). Het is dus niet 2/3e de oppervlakte van België, maar 2/300e. Oppervlakte van één flinke (Belgische) gemeente dus.

Diezelfde oppervlakte ligt in Oost-Europa nog honderden keren ter beschikking aan braakliggende landbouwgrond. Onbewerkte aarde neemt geen C02 op, koolzaadplanten wel.

Ook een goede manier om Oost-Europese landbouw een duwtje te geven, beslist nuttiger dan oliesjeiks blijven sponsoren.