het passiefhuis isolatieteam!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Het passiefhuis isolatieteam:

geven advies en helpen met het verwezenlijken van je verbouwing wanneer je

je spouwmuur ( extra ) wilt isoleren,
je dak ( extra ) wilt isoleren.
besparen op energieverbruik.
je problemen hebt bij de uitvoer van je ( isolatie ) werkzaamheden.

Waar kan ik hen bereiken?

( is maar als grap bedoelt, maar met een serieuze bedoeling. wat zouden deze jongens een werk hebben zeg, en hoeveel waardevolle tips en raad zouden ze kunnen geven. maar ja, ze rijden ook heel belgie heen en weer, dus das ook weer niet goed voor het milieu..)

Reacties

die vind je onder andere via

www.vibe.be
www.passiefhuisplatform.be

die moeten toch ook bestaan bij jullie in nederland ?
VIBA dacht ik ?

De tegenhanger van VIBE in Nederland = NIBE
(www.nibe.ORG)

Zulke isolatie- en/of advies teams bestaan al:

o.a.:
ENERGIE AUDITEURS
(voor bestaande woningen EAP)
http://www.energiesparen.be/reg/audit/EAP_lijstdeskundigen.php

(voor nieuwbouw/grote verbouwing EPB)

DIALOOG / BOUWTEAM
www.dialoog.be

VIBE
www.vibe.be

Advies etc. PH
www.php.be

Etc. etc. etc.

=====

Spijtig genoeg gaat men steeds 'te laat' energieadvies inwinnen (als men bemerkt dat men teveel verbruikt), of pas als laatste stap in een ontwerp bij nieuwbouw of verbouwing (eerst estetisch, volume, raampartijen, veranda,...), waardoor voorstellen tot verbetering of zelfs bio-ecologische alternatieven niet meer ingepast kunnen worden het reeds bestaande 'ontwerp'.

=====

Het probleem is dat 'bio-ecologisch & energiezuinig' bouwen en verbouwen niet als 'bouwwijze of methode' doorgedrongen is in alle lagen: bouwheer, architecten, bouwbedrijven, sanitair- & CV bedrijven, dakwerken, isolatiebedrijven, zelf bij de overheid (in bouwvoorschriften), bouwmaterialen handel, ... .

Ik denk dat het probleem veelal is: onbekend is onbemind.

nederland???

daar weten ze niet eens wat een LEW of passiefhuis is, laat staan dat je ze kan bouwen.

De bouw is sowieso praktisch volledig in handen van SOD bedrijven, maar dan wel per 100 tallen gelijk.

Philip:
Er is hoop, het begint bij de massa te beteren en door te dringen dat het op de oude manier niet meer kan.

In het begin van mijn huidig bouwwerk kreeg ik van alle onbegrijpelijke opmerkingen over de dikke isolatie (10cm foamglas onder de muur, 15cm resol in de muur, 20cm in het dak...).
Dan deed ik telkens de hele uitleg dat overisoleren niet bestaat maar wel slecht isoleren (koudebruggen o.a.).
Nu de buren stillaan zicht beginnen krijgen met wat ik bezig ben krijg ik reeds regelmatig de opmerking: "Je hebt dat wel goed bezien hé...".

Dat is wel leuk om ervaren.

paul,

heb onlangs ook dezelfde ervaring gehad: in nederland loopt de wetgeving voor op de belgische wetgeving (een mooi bouwbesluit enzo), maar bijna geen enkele nederlandse aannemer of nederlandse ingenieur weet wat dat bouwbesluit betekent of zelfs wat erin staat én de overheid doet ook niet de moeite om het goed te laten toepassen. spijtig.

ik ken wel een belgische aannemer die bezig is met LEW-projecten in nederland: die aannemer is bij mij wat advies komen inwinnen over het nederlandse bouwbesluit betreffende koudebruggen en luchtdichtheid, en het is zo dat ik gemerkt hebben dat wij belgen eigenlijk het nederlandse bouwbesluit beter naar waarde kunnen inschatten.

groeten,
christophe