Manueel energie opwekken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zoek praktische toepassingen (eenvoudige toestellen, apparaatjes) die gebruikt worden om energie op een manuele manier op te wekken, m.a.w. systemen die door mankracht aangedreven worden (door er bijvoorbeeld aan te draaien, ik denk aan toestelletjes om bijvoorbeeld een gsm manueel op te laden).

Ik had ook graag geweten of de opgewekte energie dan meteen gebruikt kan worden om een constructie in werking te zetten (op voorwaarde dat heel wat mensen die energie dan samen opwekken) of dat die verworven energie opgeslagen kan worden om nadien alsnog te gebruiken. Bijgevolg komen ook andere toepassingen (ik denk bijvoorbeeld aan hometrainers, loopbanden,...) in aanmerking.

Kan iemand me iets meer vertellen over het procédé daarbij of me vertellen bij wie ik me moet wenden. Ook adressen van leveranciers van toepassingen zijn welkom.

Mvg,
Kristof

Reacties

je fietsdynamo,...eerste wat me te binnenschiet en supersimpel om zelf inelkaar te knutselen...

Uw vraag komt net op tijd...

Kijk maar in het reclameblaadje van donderdag 26/04/2007...
daar staat een radio en een LEDlichtje op een dynamo.

http://www.lidl.be/be/home_nl.nsf/pages/c.o.20070426.index

Wim Stemgée

Ik heb al zo'n zaklamp gehad. Het oplaadmechanisme heeft niet echt lang goed gewerkt: slijtage aan de tandwielen...

Ik heb intussen de kleine ingebouwde batterijn vervangen door een nimh akku: zaklamp werkt nu 10 uur op 1 batterijlading...

Moest je de energie kunnen opslaan die in fitnesscentra wordt opgewekt, bijvoorbeeld bij een groepsles spinning (fiets, loopband, skywalker, armfiets, roeitraier, ...), dan zou zo'n centrum deels in z'n eigen energievoorziening kunnen voorzien. Maar ik vrees dat de investering die hiermee gepaard zou moeten gaan immens is.

Wout

Onze huidige welvaart is gebaseerd op goedkope energie. Iedereen hier in het Westen heeft nu tientallen "slaven" ter beschikking.

Dat was zowat het eerste dat we leerden in de cursus thermodynamica (waar ik ondermeer leerde dat stoommachines geen industriële archeologie zijn, maar ook in kerncentrales toegepast worden).

Het voordeel van wind- en zonne-electriciteit is, dat het je terug een idee geeft van welke vermogens we momenteel ter beschikking hebben. Hoeveel vermogen kan een mens eigenlijk opwekken? 100 W? enkele keren meer tijdens een intense sprint?
'k Denk niet dat die fitnesscentra veel eigen energievoorziening kunnen opwekken (off topic: vooral niet als men er dan nog met de auto naartoe rijdt...).

Om terug op je vraag terug te komen: vroeger had ik nog een wekker die ik 's avonds opwond. Met radio-actieve, lichtgevende cijfers. En 's nachts een vervelend getik. En bij m'n ouders hing nog een koekoeksklok. Later een gewone klok. M'n fiets wordt ook manueel (ttz met m'n benen) aangedreven. Als ik omhoogrijdt, wordt die energie opgeslagen (in potentiële energie).

Waarschijnlijk is de vraag hoe we elektriciteit kunnen opwekken. Bij de buitensportwinkels zul je al verder geraken.

de topwielrenners leveren zo een 300 à 400 W!

In Japan, dacht ik, is er onlangs een fitnesscenter geopend dat zijn energie haalt uit de klanten.

fietsdynamo met accu's
nodig je vrienden uit voor een fittnes avondje op de rollenbank met pinten en voetbal op tv, en je hebt weer voor een week stroom!

aan paul (en alle anderen)

en hoe werkt dit concreet
welk materiaal heb ik allemaal nodig (hometrainers, loopbanden, dynamo's -wat en hoe- en hoe alles verbinden, waar de energie opslaan,...)

kan iemand een concreet antwoord geven?

Kristof,

heb je al een concrete toepassing in gedachten: wat wil je er mee doen ?
belangrijk hierbij zijn:
- het gewenste vermogen
- ogenblikkelijk verbruik of "opslag" nodig

in je oorspronkelijke post spreek je over het genereren van energie: we veronderstellen dat het over elek. energie gaat.
Als je uiteindelijk warmte/mechanische energie wil genereren, moet je de mogelijkheid om zonder elektrische tussenstap te werken ook overwegen.

Opslag van elek. energie onder elektrische vorm is onmogelijk (behalve een minieme hoeveelheid op een condensator). Omzetting naar een andere energievorm (verliezen !!) is nodig: chemische energie in een batterij, waterstof, ...
Persoonlijk ben ik niet voor batterijen: de vuiligheid die je juist probeert te vermijden door propere energie op te wekken, zit dan juist in je batterijen ...
Andere vormen van buffering (netgekoppeld, ...) worden pas interessant vanaf een aanzienlijk vermogen (dat je met een fietsje wellicht niet haalt ;o)
Als je een toepassing hebt waarbij je de energie direct kan opgebruiken: dan kan je er over nadenken, maar in de omgekeerde volgorde lijkt me weinig efficient.

w

Voorlopige conclusie (verbeter aar nodig en vul gerust aan)

Het is dus mogelijk om de energie die vrijkomt (wanneer mensen op een hometrainer fietsen of op een loopband lopen of aan een reuzenrad draaien) meteen te gebruiken om een andere toepassing te laten werken (voorbeeld een constructie in beweging brengen, heel wat lichten laten branden, enz.)

Nu is de vraag nog: wat is daar specifiek voor nodig, m.a.w. hoe kan dit verlopen (liefst met paktijkvoorbeeld) als ik voor dit experiment een beroep kan doen op laat ons zeggen 100 (of 1000) mensen die samen werken?

kristof,

leg wat beter uit wat je juist wil doen:
- wat kan je je 100(0) 'slaven' laten doen ?
- wat voor energie wil je uiteindelijk bekomen.

de voorbeelden die je opgeeft:
- heel wat lichten laten branden
- een constructie in beweging brengen

zijn heel eenvoudig op de lossen door:
1) iedereen zijn fietslicht te laten aansteken
2) de constructie op spierkracht te bewegen

maar ik vermoed dat je eigenlijk iets anders wil ??
zonder meer uitleg kunnen we je niet veel concreet verder helpen

w

In aalst is er een fitnesscentrum dat binnekort fietsen installeert die voor een groot deel voorzien in hun eigen energie.

Ook trax heeft een systeeem waardoor je energie levert aa het net als je thuis op de rollen fietst en vooral in de winter als serieuze fietser genereer je serieus wat stroom.
Kristof wrote:
>

aan willem: (en anderen die me kunnen helpen)
wat ik inderdaad zou willen weten is of het mogelijk is om 100 (of zelfs 1000) 'slaven' tegelijk aan het werk te zetten (enkele uren of dagen waarbij ze bijvoorbeeld lopen of fietsen) om dan de energie die ze daarmee opwekken te kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een gebouw te verlichten, of van de nodige energie (voor elektrische apparaten, computers,...) te voorzien. Als dat lukt: hoe kan dat concreet uitgevoerd worden?

aan luc:
Dat systeem heet PowerBack en zit inderdaad op enkele duurdere Trax modellen. Volgens hen is de dat enkel een mooi extraatje en levert het niet zoveel stroom op (enel wanneer je serieus bergop trapt)

Om je een idee te geven: gedurende één uur 100 W vermogen leveren is al redelijk intensief. Tien personen één uur laten zwoegen levert je dus 1 kWh op. Enkele uren dus enkele kWh.

1) Je mag dus extreem zuinig zijn om het daar één week mee uit te houden (zeker geen waterkoker, vaatwasser, halogeenspots... e.d. gebruiken). Die verhaaltjes van die fitness-centra lijken me op het eerste zicht dan ook niet ernstig te nemen (goedkope reclame, hierbij geholpen door journalisten niet gehinderd door kennis van zaken?).

2) Je kan deze elektriciteit ook verbruiken via het net: kost je 0,15 € / kWh. Als je je vrienden wilt belonen met een frisse pint na hun gedane arbeid, ben je al heel wat meer kwijt.

Daarbij zouden we moeten opmerken dat het menselijk lichaam eigenlijk een slecht rendement heeft in het omzetten van energie in mechanische arbeid (enkele % ?).

Enfin, meer dan een spielerei lijkt het me niet. Naast natuurlijk het feit dat we hiermee inzien dat elektriciteit een kostbare energievorm is waar we eigenlijk belachelijk weinig voor betalen.

"Om je een idee te geven: gedurende één uur 100 W vermogen leveren is al redelijk intensief. Tien personen één uur laten zwoegen levert je dus 1 kWh op. Enkele uren dus enkele kWh."

Hmmm, voor iemand met iets of wat conditie mag 150 watt geen probleem zijn en 200 tot 250 watt voor de atleten onder ons...

"Enfin, meer dan een spielerei lijkt het me niet. Naast natuurlijk het feit dat we hiermee inzien dat elektriciteit een kostbare energievorm is waar we eigenlijk belachelijk weinig voor betalen."

Dat zou ik toch zo niet durven zeggen: uiteindelijk is lichaamsbeweging essentieel voor je gezondheid en dit zou mooi kunnen gecombineerd worden met electriciteitsopwekking:

stel bv. voor ons land dat 10 miljoen mensen 1 uurtje zouden fietsen op zulk een hometrainer, dan produceren zij zomeer eventjes 1,5 Gigawatt uur energie! Dat komt overeen met de energie die een doorsnee kerncentrale kan produceren in regime...

Dat gezegd zijnde is het waarschijnlijk veel beter om de auto op stal te laten staan en alle verplaatsingen met de fiets te doen. Dit zal voor het milieu een veel grotere impact hebben...