opbrengst PV belastbaar?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik dacht niet dat deze vraag al op dit forum ter sprake was gekomen, zo ja, graag doorverwijzing:

moet ik als particulier de opbrengst van mijn PV installatie, of evt de groenestroomcertificaten (toch al gauw een paar 100€ per jaar) als inkomsten aangeven aan de belastingen? (en er dus belasting op betalen)

Wie kan me helpen?

Groet,

Guy

Reacties

Ik dacht dat dit in mindering werd gebracht van de elektrafactuur?
Zolang er nog betaal dient te worden denk ik niet dat er enige aangifte dient te gebeuren.

Ik doel vooral op de 'winsten' van de groenestroomcertificaten, 450€ per 1000 kWh, wordt op je bankrekening gestort en is dus 'geld in 't laatje'

Iemand?

Guy

Guy (VRHSTDT?)

Als je op die jaarlijkse winsten (450 euro/1000Kwu) zou moeten betalen, dan zou je eigenlijk ook de jaarlijkse kostprijs van de panelen, omvormer e.d. mogen aftrekken.

Personen die de investering in PV niet in het kader van hun beroepswerkzaamheden deden, zullen mijn inziens niet op die winsten belastingen moeten betalen. Particulieren lijken me dus (voorlopig?) vrijgesteld.

Rechtspersonen en zelfstandigen die de investering afschrijven in hun boekhouding, moeten de opbrengsten van die panelen wel opnemen als baten of winsten.

Om de jaarlijkse afschrijving van de panelen te kunnen bepalen, moet je dus naast de factuurprijs ook de vermoedelijke gebruiksduur kennen.
Deze vraag is recent op de Kamer gesteld door een volksvertegenwoordiger.
Het fiscale antwoord was tweeledig:
- de fabrieksgarantie van 25 jaar sluit niet uit dat panelen tot 40 jaar kunnen produceren.
- de techniek van de panelen evolueert qua rendement zo snel dat ze na enkele jaren al heel wat aan waarde inboeken.
Besluit was dat je met de belastingsinspecteur de gebruiksduur moet overeenkomen. Mij lijkt 20 à 30 jaar aannemelijk te zijn gezien industriepanden en huizen a rato van 5 en 3% worden afgeschreven. (panelen mogen bovendien degressief worden afgeschreven mits je aangifte 328K bijvoegt).

Dit persoonlijk antwoord geef ik jullie onder voorbehoud. Het heeft dus geen juridische implicaties, gezien ik de wetteksten thuis niet kan napluizen.
In Brussel kan je de fiscale infolijn wel om raad vragen. Schriftelijke zekerheid kan je, onder bepaalde voorwaarden, vragen aan de dienst Ruling (Voorafgaande beslissingen)te Brussel.

MVG

PFEWW...

'VRHFSTDT': gelukkig niet, lijk er zelfs niet op...

Verder bedankt voor het omstandig antwoord, ik mag er dus redelijkerwijs vanuit gaan dat er geen belastingen op moeten worden betaald, lijkt me logisch, aangezien ik de investering ook niet afschrijf.

Ik kan dus met een gerust hart de komst van m'n 2 kWp panelen afwachten en de winst volledig laten tellen...

Groetjes,

Guy

Guy,

Zijt gij ne "goeien Belg" of nen "echten Belg" ?
(die laatste soort durft al wel eens aan geheugenverlies lijden...

Ach, zo is er wel altijd iets.

Heb mijn goedkeuring voor plaatsing, subsidie gemeente is ook OK, en ik ben nog bij de gelukkige om subsidie te krijgen van de vlaamse overheid.

Maar ... Ik zit in groep G en men begint pas in augustus met de 'contracten' te sturen. En ik mag niet beginnen anders geraak ik de subsidie kwijt.

mis ik al de helft van het goede weer.
Kerdjie. Wat nu?
En zit daar ook de groencertificaten in??

Lambert

Lambert red me: wat zijn de "contracten" en wat is "groep G"??

Walter

Ze delen alle aanvragen in groepen van ongeveer 300-400. In Juni beginnen ze met groep f, en in augustus met G.

En die contracten, is gewoonweg de toekenning van de subsidie, veronderstel ik.

Op een gegeven moment krijg je dus een contract toegestuurd, waarop je binnen een bepaalde tijd moet reageren. Je PV faktuur moet je dan toevoegen. Maar opletten, als de faktuur vermeldt dat je reeds een betaling gedaan hebt bv een voorschot, en die datum is voordat je je contract krijgt, vervalt de subsidie. Of zoiets toch.

Dus nu moet ik wachten tot na augustus. Dang!!

Lambert.

Roover,

Ne naïeven Belg...

'k heb zelfs geen subsidies (slechte orientatie), zelfs geen tegemoetkoming van de gemeente...

maar zelfs met 20% minder opbrengst is het (hoop ik) toch nog een goede investering, om maar te zwijgen van het voordeel van het besef toch iets minder afhankelijk te zijn van Electrabel en consoorten

guy

Hallo

Ik dacht in het beginstadium ook van minder afhankelijk te zijn maar indien er in de straat geen stroom is heb je ook geen stroom,ook al schijnt de zon.
De omvormers zijn daarvoor beveiligd.
Ik vond dat een tegenvaller,maar heb mijn installatie toch maar besteld.

Mvg Eric

Oh ja, is dat zo?

Dat vind ik ook wel een tegenvaller,

niks aan te doen, zeker(?)

guy