piekverbruik spaarlampen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Daarstaks vernomen van architect toen hij een spaarlamp ontdekte op het toilet...

"Spaarlampen hebben hier weinig zin. Ze branden slechts enkele minuten waardoor het besparend effect op vlak van verbruik minimaal is. Spaarlampen hebben veel energie nodig tijdens hun opstartfase."

Ok, dat sommige spaarlampen sneller verslijten als ze veel aan/uit worden gezet was me bekend. Maar dat ze bij het 'opstarten' meer energie verbuiken dan wanneer ze al een tijdje aan het branden was is nieuw voor mij.

Weet er iemand of dit klopt? En zo ja, in welke grootorde zit dit verbruik? Is het dan beter om een lamp gewoon langer te laten branden, i.p.v. aan/uit/aan/uit? (bijvoorbeeld tijd langer instellen bij buitenlamp met IR)

Hans

Reacties

Spaarlampen? Ik koop ze

nooit weer. Er is nog nooit een spaarlamp

geweest die het hier langer dan een jaar heeft

volgehouden, zelf op de wc niet waar ze maar

heel even branden, terwijl een gloeilamp wel

langer meegaat. Maar weinig lampen die hier 3

uur per dag branden, "1000 uur per jaar waar ze

vanuit gaan", zeker niet op de wc, gang,

slaapkamers, badkamer. Maar ze gaan wel binnen

een jaar kapot, ongeacht het merk. Ook geven ze

na korte tijd al veel minder licht. Ik heb

gloeilampen gehad die 4 a 5 jaar meegingen.

Tevens kost het veel meer energie om een

spaarlamp te maken. En dan hebben we het nog

niet over de giftige stoffen en zware metalen.

hoezo een spaarlamp is milieu vriendelijk?

Volgens min eigen ervaringen is dat een

commercieel praatje.

Wim,
Sorry, maar dit is niet bij ons het geval. Al jaren gebruiken wij spaarlampen. Twee stuks heb ik ondertussen vervangen. Dit kwam door een slechte aansluiting in 1 van de armaturen. Waarschijnlijk heb je een probleem met je electriciteit.
Mon

Wim, ik moet Mon bijtreden. Momenteel wonen wij 3 jaar in onze huurwoning en wij hebben direct op een aantal plaatsen spaarlampen geplaatst, waaronder de slaapkamer en de hallen. Hier is er nog geen één van stukgegaan.

Mvg, Roel

Even een vraagje over energie.

Heeft iemand wel eens nagegaan hoeveel energie het zou kosten om een spaarlamp te maken in vergelijking met het maken van een gloeilamp? Denk hierbij aan fabricage, maar ook aan grondstofwinning bijvoorbeeld. Grondstoffen komen vaak uit ontwikkelingslanden en moeten getransporteerd worden. Tijdens winning van de grondstoffen kan er ook de nodige energie gebruikt worden (en CO2 worden uitgestoten).

Dezelfde vraag voor het weer verwerken van de spaarlamp als de levensduur op is? (Denk aan chemisch afval dat erin zit).

Weegt dit inderdaad op tegen de hoeveelheid energie die ermee bespaard wordt, of verstoken we dan evenveel energie maar dan verspreid over meer plaatsen?

Als de balans inderdaad positief is dan is dit een goed argument voor gebruik van spaarlampen.

Hoe verschilt de hoeveelheid licht en stroomgebruik van een TL-buis met een spaarlamp? Als dit in het voordeel van spaarlampen is, dan kan er in kantoorgebouwen veel winst worden geboekt.

Nog enige mogelijke tegenargumenten:
- Inschakeltijd is lang (niet geschikt voor plaatsen waar het licht maar heel even aan moet (gangkast, koelkasten), of waar het nodig is om meteen vol licht te hebben zoals donkere keldertrappen).

- Nog onvoldoende verkrijgbaar in dimbare vorm vergelijkbaar met de dimbaarheid van gloeilampen.

- Lamp wordt plaatselijk flink heet (grote temperatuurverschillen). Niet iedere lampekap of afscherming kan hier goed tegen.

Mvrgr, Rene

Wij hebben op een jaar tijd ook al twee spaarlampen gehad die kapot gingen (1 in de badkamer en 1 in de keuken, branden max 3uur per dag).
Wij hebben een huurappartementje, en ik moet wel toegeven dat ook gloeilampen hier regelmatig vervangen moeten worden. Zou dit aan ons elektriciteitsnet kunnen liggen?

Karolien

"Wij hebben op een jaar tijd ook al twee spaarlampen gehad die kapot gingen (1 in de badkamer en 1 in de keuken, branden max 3uur per dag)."

=> bij spaarlampen zeer goed je garantiebewiijs bijhouden: dikwijls heb je 3tot 5 jaar en langer garantie.

Walter

en wat met het verbruik van dimmers. is het verbruik van een dergelijke lamp volgens de stand? maw: verbruikt die effectief minder als je die lager zet? heb hier al verschillende meningen over gehoord...

je kan inderdaad je best doen om minder electriciteit te verbruiken daar waar het kan en nuttig is.
maar het globaal verbruik verminderen zal m.i. moeilijk zijn:

de digitale wereld verbruikt veel electriciteit, en dat gaat hoe dan ook toenemen.
PC en randapparatuur: slokkoppen.
LCD-TV: 4 x meer dan een gewone TV.
modems: min 10 watt: x 24 x 365 = 87.6 kwh per jaar.
vermogen van een microgolfoven ligt hoger dan je zou denken.
veel huishoudapparatuur verbruikt nog altijd evenveel als 20 jaar geleden.

het is als het ware minder verbruik op X compenseren met hoger verbruik op Y om een statusquo te verkrijgen.

het electiciteitsverbruik was in 2006 trouwens toegenomen met 3% (deels te wijten aan de hittegolven en gebruik van ventilatoren en airco's, maar de noodzaak hieraan zal wel niet afnemen, gezien de klimaatsverandering)

Martine,
een lamp die je dimt verbruikt zeker minder, en moderne dimmers hebben praktisch geen energieverlies.
Het is echter wel zo, wanneer je een 100W lamp terug dimt tot 40W, geeft ze wel minder licht dan een 40W-lamp op volle spanning. Het rendement van een gedimde gloeilamp gaat achteruit (meer warmte tegenover licht) maar we spreken dan toch maar over enkele procenten. Best juiste vermogen op juiste plaats dus, en liefst een spaarlamp.

Als je een airco / ventilator nodig hebt heb je niet doordacht energievriendelijk gebouwd...

Dag Markie

Even mijn niet al te gemakkelijke situatie uitleggen:
Appartement van 1973 met 50 m² oppervlakte, op de bovenste verdieping. Geen geïsoleerd dak.
Beglazing: versleten dubbele beglazing, pas vernieuwd
Er zal ook plafondisolatie geplaatst worden.

Ik heb mijn electriciteitsverbruik de laatste 2 jaar met meer dan één derde kunnen verminderen zonder al te grote investeringen, maar de verwarming baart mij zorgen.
Daarom:
Energiebezuinigende maatregelen 2006:
• plaatsing dubbele beglazing met hoogrendement: kostprijs 3656 euro
• A++ frigo: kostprijs: 388 euro
Energiebezuinigende maatregelen 2007:
• plaatsing plafondisolatie met Eurothane G: kostprijs: 3657 euro.

Als je weet dat ik 51 jaar ben en invalide ben (leef van een uikering) waardoor ik niet kan genieten van de fiscale maatregelen betreffende energiebezuinigende maatregelen (ik heb een woningkrediet hiervoor, die ik ook niet kan aftrekken) vragen deze investeringen een zeer serieuze financiële inspanning. Ik denk dat de kosten-batenanalyse voor mij hoe dan ook negatief uitvalt.

Ik hoop echter...
met deze maatregelen een efficiëntere klimaatregeling te verkrijgen, niet alleen in de winter, maar ook in de zomer.
Ik heb hierover dan ook een vraag: wat is het effect van zonlicht op hoogrendementsbeglazing? Ik vrees er namelijk voor dat het bij een hittegolf nog erger qua temperatuur zou kunnen worden dan dit vorig jaar, vóór de plaatsing van isolatie.

Rene,

Er zijn spaarlampen die in minder dan 1 seconde op volle sterkte zijn...

Grtn,
Bart

"Hoe verschilt de hoeveelheid licht en stroomgebruik van een TL-buis met een spaarlamp? Als dit in het voordeel van spaarlampen is, dan kan er in kantoorgebouwen veel winst worden geboekt.
"

Een spaarlamp is gewoon een compacte vorm van een TL-buis.

Martine,

direct zonlicht op glas (enkel, dubbel of HR) vindt ik zowiso niet leefbaar tijdens een hete zomer.
Denk dan aan de zuidkant toch maar eens over voorzetrolluiken.
Vraag wel op verschillende plaatsen prijs, tijdens onze zoektocht kwamen we voor hetzelfde rolluik prijzen tegen tussen 950 en 3500 euro geplaatst!

En laat je niet vangen door binnenzonnewering, dat heeft nauwelijks effect.

Je dakisolatie zal ook in de zomer verbetering brengen, maar zonnewering is zeker even belangrijk.

Ik neem aan dat je je dak langs binnen isoleerd?
Langs buiten is wel veel effectiever tegen warmtedoorslag, zeker als je dak van beton is. maar dan uiteraard niet met Eurothane G.

En zo wordt het weer een zeer afgewisselde vraagstaart...

Nog even geduld.......
Philips heeft een belgische Fa gekocht, waar ook Massive toe behoort.
Doel is in te zetten op de led-technologie, waar men bij Philips veel van verwacht. Het lijkt me dat in een wc, waar een beperkte lichtsterkte voldoende is, led-verlichting met een 1 tot 3 watt, uitstekend zou passen. Uit ondervinding weet ik dat led- verlichting nog niet bijzonder veel licht geeft hoor. We volgen de ontwikkelingen op de voet....

Niemand heeft nog antwoord proberen te vragen op de vraag van Rene. Is toch wel interessant om uit te zoeken. Ik wil ook wel weten of hetzelfde energieverbruik over meerdere plaatsen verdeeld wordt, en of het totaal resultaat inderdaad het gewenste minder gebruik is. Kan iemand een poging hiertoe wagen?
Dezelfde vraag voor de door Paul genoemde LED verlichting, hoewel ik daar om een of andere reden veel vertrouwen in heb. Ik ben toch benieuwd.

De vraag was: "Heeft iemand wel eens nagegaan hoeveel energie het zou kosten om een spaarlamp te maken in vergelijking met het maken van een gloeilamp? Denk hierbij aan fabricage, maar ook aan grondstofwinning bijvoorbeeld. Grondstoffen komen vaak uit ontwikkelingslanden en moeten getransporteerd worden. Tijdens winning van de grondstoffen kan er ook de nodige energie gebruikt worden (en CO2 worden uitgestoten).

Dezelfde vraag voor het weer verwerken van de spaarlamp als de levensduur op is? (Denk aan chemisch afval dat erin zit).

Weegt dit inderdaad op tegen de hoeveelheid energie die ermee bespaard wordt, of verstoken we dan evenveel energie maar dan verspreid over meer plaatsen?"

Groeten, Jan
Hans schrijft:
> Daarstaks vernomen van architect toen hij een spaarlamp ontdekte op het toilet...
>
> "Spaarlampen hebben hier weinig zin. Ze branden slechts enkele minuten waardoor het besparend effect op vlak van verbruik minimaal is. Spaarlampen hebben veel energie nodig tijdens hun opstartfase."
>
> Ok, dat sommige spaarlampen sneller verslijten als ze veel aan/uit worden gezet was me bekend. Maar dat ze bij het 'opstarten' meer energie verbuiken dan wanneer ze al een tijdje aan het branden was is nieuw voor mij.
>
> Weet er iemand of dit klopt? En zo ja, in welke grootorde zit dit verbruik? Is het dan beter om een lamp gewoon langer te laten branden, i.p.v. aan/uit/aan/uit? (bijvoorbeeld tijd langer instellen bij buitenlamp met IR)
>
> Hans

Als zeer ruwe benadering voor hoeveel energie er maximaal gebruikt werd om iets te maken heb ik volgende stelregel:

Deel de kostprijs door de kostprijs per kWh van olie. Dat lijkt mij een redelijk ondergrens.

Laten we dit toepassen op een 11 W I**A spaarlamp van 4,5 euro per drie stuks. Laten we rekenen met 5 cent/kWh.

-> max productie energie = 1,5 euro / 5 cent per kWh = 30 kWh

Oorspronkelijk onderwerp het piekverbruik.

Wat verwacht je aan piekverbruik van een spaarlamp als deze onsteekt?
Laat de inschakelpiek 16 ampere zijn, dit is een fraktie van een seconden en zeer ruim genomen.
Stel dat je een piek van 1 seconden hebt, hoeveel watt verbruik je dan enkel per inschakeling?

Met een beetje rekenen kom je uit op: 3680 watt /3600sec.= ongeveer 1 watt.

Of dit schrikbarend veel is als de lamp 1 minuut brand?
In eerste instantie wel in dit voorbeeld namelijk het 8 voudige zijn op een spaarlamp van 8 watt.
Vergelijk dit met een gloeilamp is dit het dubbele van de gebruiksduur van 1 minuut

In de praktijk zal de piek geen seconde blijven staan en een tiende is aannemelijker en die is ook geen 10 ampere.
Een gloeilamp heeft ook een piekstroom omdat de gloeidraad een lagere weerstand heeft als deze koud is.
Al met al zal het verschil verwaarloosbaar zijn.

Er is onderzoek gedaan op dit gebied:

http://72.14.253.104/search?q=cache:q1Y5rJB7tfEJ:www.fi.uu.nl/toepassingen/04080/documents/spaarlamp.doc+spaarlampen+bij+starten+veel+verbruik&hl=nl&ct=clnk&cd=1&gl=nl

Naar onderen scrollen naar de tabel.

Er staat ook nog: "Tussen spaarlampen onderling is er verschil. De spaarlampen met een elektronische starter zijn zuiniger in het gebruik en 'starten' ook sneller."

Ik blijf dus lekker aan de spaarlampen!

@Christophe

Jij schreef:

"Het is duidelijk dat geen van deze types geschikt is voor gebruik met een tijdschakelaar of een bewegingsdetector.
Hiervoor bestaan speciale spaarlampen (OSRAM: DULUX EL Facility) waarbij het starten met een microprocessor gestuurd wordt. Deze lampen kunnen zonder beperking veelvuldig aan/uit geschakeld worden.
Het "meerverbuik" van deze lampen komt overeen met dat van gebruikelijke spaarlampen."

Awel, ik ben daar nu als eens jaren naar op zoek zie! Merci voor de info!

Het gebeurd namelijk vaak dat ik de verkeerde schakelaar induw (fout 1) en deze dan terug uitdoe, maar per ongeluk deze terug induw (fout 2). Kweet het, het is stom maar dat is nu eenmaal de kwaal waar ik aan lijd. Gevolg: De lamp sneuvelt binnen de maand. Ik ben heel blij om te horen dat er voor stomkoppen zoals ik een 'slimme' lamp bestaat die mijn domme acties kan opvangen,

Groeten