daglicht in badkamer via plafond

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Om meer daglicht in mijn badkamer te krijgen (ik heb maar twee kleine raampjes), had ik graag in het plafond een glazen plaat gelegd waar je op kan lopen. Aangezien boven de badkamer de overloop zit, is dat geen probleem.
Alleen ben ik een beetje bang voor condens. Zo'n glazen vloerplaat is geen dubbel glas maar gelaagd glas. De overloop is wel verwarmd maar niet zoveel als de badkamer natuurlijk. Is mijn vrees terecht? En indien ja, wat kan ik eventueel doen om toch extra daglicht binnen te krijgen via het plafond (zonder lampen te moeten installeren hé).

Reacties

zoek eens op "daglichtsystemen" of "sunpipe" of "solatube" in dit forum of op het net met een zoekmachine. 't Schijnt goeie resultaten te geven voor plaatsen waar je op een andere wijze geen (dag)licht binnenkrijgt.

Peter

Peter,

Ik ken die systemen maar die zijn niet mogelijk in mijn geval. Mijn "systeem" met een glazen vloerplaat leek me eenvoudiger, de overloop moet nog verbouwd worden, het dak niet (cf sunpipe of solatube)!!

Jurgen, je houdt het bij één (gelaagde) glasplaat? Zelf ga ik ook mijn zolder van daglicht voorzien via een glazen plaat in de vloer. Aangezien de totale vloeropbouw een halve meter dik is, voorzie ik aan de onderzijde (plafond kelder) toch ook nog een glazen (of mogelijk PMMA of plexiglas) plaat. Jouw overloop is wel niet zo dik vermoed ik, maar zou je aan de onderzijde ook geen (plexi)glasplaat steken? Dan kan er toch al geen condens meer aan uw dragende glasplaat.

Hallo Jan,

Hoe werk je dat precies uit? Moet die "onderste" plexiplaat niet hermetisch dicht aansluiten? En wat met de lucht die tussen de dragende glasplaat en de plexiplaat zit tijdens het plaatsen van de plexiplaat? Moet die niet op één of andere manier "droog" gemaakt worden?

Dag jurgen,

de details heb ik nog niet uitgewerkt, ik heb voorlopig alleen nog maar een opening van zo'n 3.5 op 0.5 m in m'n gelijkvloers.
Ter verduidelijking er bij zeggen dat de vloeropbouw bestaat uit gelijmde planken van 36 cm hoog en 4.4 cm dik. Ze staan op zo'n halve meter van mekaar, en daartussen steek ik dan de strobalen. Aangezien de wanden dus uit hout bestaan reken ik op het bufferend vermogen van dat hout en voorzie ik geen problemen met condens. De glasplaat boven moet wel goed aansluiten op het dampscherm (PE-folie) die ik bovenop het stro (afgedekt met OSB) ga leggen.

Jan,

In mijn geval gaat het om een houten roostering bestaande uit balken 18x7 cm. Dat zal dan ook wel iets bufferen zeker?

Met die plexiplaat, ben je niet bang teveel licht te verliezen. Die extra plaat laat toch nog eens minder licht door denk ik ...

Plexi (PMMA) zou zo'n 90 % van het licht doorlaten, dus dat zal het verschil wel niet maken denk ik.

Doe het zelf "Roger" is daar ook eens mee bezig geweest (dobbit.be, Roger, aflevering 23).