Tegen de stroom voor het klimaat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zei enkele maanden geleden tegen onze architect, een 64-jarige kameraad van de familie die ons plan aan een vriendenprijsje heeft geleverd, dat we zo energievriendelijk mogelijk wilden bouwen. Met inachtname van onze functionele noden en financiële limieten uiteraard, want een LEW zit er niet in. Hij specifieerde ons plan als volgt.

* Spouw: polystyreen 5cm
* Vloer: polystyreen 5cm
* (Plat) dak: 15cm mineraalwol
* Ventilatie: systeem A
* Zonneboiler

Ik wilde me eerlijk gezegd als absolute leek zo weinig mogelijk met het bouwen bezighouden en zo veel mogelijk uitbesteden. Tijd maken voor bouwen met 2 kleine kinderen en 2 drukke jobs valt echt niet mee.

Maar ik was sceptisch over het voorstel van de architect, en heb me dan maar, onder andere op dit forum, geïnformeerd. Ondertussen hebben we één en ander als volgt bijgesteld:

* Spouw: 10cm Mupan facade
* Vloer: 6 cm PUR
* (Plat) dak: 15cm PUR
* Ventilatie: D-systeem
* Geen zonneboiler

De reacties uit de omgeving op onze intenties om toch wat energievriendelijker te bouwen: 'als de architect dat zo voorzien heeft dan zal dat wel aan de norm beantwoorden', 'natuurlijke ventilatie is beter, de huizen die ze vroeger bouwden waren veel gezonder', 'ik woon nog in een huis dat niet geïsoleerd is, dus 6cm isolatie zal wel voldoende zijn zeker', 'ventileren kan perfect natuurlijk, dat zeggen ze van het ministerie ook, ga dat maar eens na', 'met die 10cm isolatie gaat ge problemen krijgen bij het bouwen: de spouwhaken om binnen en buitenmuur bij elkaar te houden gaan niet volstaan', 'ik heb op 30 jaar ervaring nog nooit een huis met 10cm isolatie gebouwd, en ik zou het voor mezelf nooit doen', 'overdreven!', 'extreem', 'daar gaat ge uw geld toch niet aangeven zeker'.

De vastberadenheid die een mens, onwetende op het vlak van technische aspecten van het bouwen, nodig heeft om bij zoveel tegenwind toch tot dit soort huis te komen is aanzienlijk, vond ik. Lof heb ik niet gekregen.

Misschien dat ik daarom deze post upload, ik weet het niet. Volgens de normen van de debatten op dit forum valt het nog klein uit wat we willen doen. Om het klimaatprobleem aan te pakken moet er in elk geval nog heel wat ingeroeid worden tegen de bestaande Vlaamse bouwcultuur, daar ben ik ondertussen wel van overtuigd.

Op dat vlak komen de deelnemers aan dit forum soms wat over als een kleine groep duurzame bouwmarginalen dobberend op een grote zee van hardnekkige Vlaamse bouwgewoonten. Niettemin mijn hartelijke dank: u heeft onmiskenbaar een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van onze woning (als die er ooit komt: het keldergat wordt hopelijk maandag uitgegraven).

PS; Rekenend op uw begrip: ik hoef nu echt niet te weten dat er nog beter zou kunnen, ik heb al genoeg op mijn kop gehad.

Reacties

Als je op zoek bent naar lof, van mij kan je ze krijgen; het is zeker niet evident wat je doet en je kan er idd moedeloos van worden van al die niet gefundeerde tegenkantingen.
Maar je wraak zal zoet zijn; in hitte periodes lekker fris in huis en een lage energierekening (en ondertussen zonder veel extra kost je badkamer en slaapkamers meeverwarmen).
Dus kop op, je bent goed bezig!
Probleem is veelal dat je als leek idd kan zeggen dat je energievriendelijk wenst te bouwen. Helaas is dat een communicatie die architecten niet altijd verstaan. Je maakt het hen eenvoudiger als je zegt ik wil K30 of E55 (ik noem maar wat waarden). Dan krijg je ofwel een zeer diepe zucht van de architect, danwel krijg je een brede glimlach in de plaats; in het eerst geval de architect laten vallen, in het tweede geval worden je isolatie-eisen zonder verpinken meegenomen (en heeft die architect het iets minder moeilijk jou te vertellen waarom die muren zo dik zijn geworden).

nog veel succes!

Walter

Walter, welbedankt. Toch nog lof, doet deugd.

En dan nog van de man over wiens ervaringen, oa met warmtepompen, ik zoveel heb mogen lezen (Maar toen dacht ik nog, naïef als ik was, dat we misschien nog wat extra budget zouden hebben voor verwarming. Ben eens benieuwd of we nog wat te besteden zullen hebben aan het voegen, de vloerbekleding of een gamma-keuken.)

Punt blijft: als 9 van de 10 professionele mensen die je consulteert in de loop van de bouwvoorbereidingen je zegt dat 6cm styrodur voldoende is, dan is het moeilijk om te beslissen dat dat niet zo is. En zeker als je dat ook nog een niet te versmaden bedrag kost om tegen de gevestigde orde in te gaan.

Ideeën daarover veranderen veel trager dan het klimaat, me dunkt.

Heb in het begin ook dikwijls het gevoel gehad dat ik voor gek, zot, freak,... werd bekeken.

Heb toch voet bij stuk gehouden en nu staat de ruwbouw van ons passiefhuisje er.

Sinds het een paar keer in het nieuws geweest is, vertellen die mensen die mij eerst voor zot verklaarde, tegen iedereen dat zij iemand kennen die zo een huis aan het bouwen is. Zelfs mijn tante van 85 jaar wijst mij nu op krantenartikels.

Dus nog effen doorbijten en de kritiek zal wel verstommen.

Veel succes

Da's knap van je kranige tante. Van jullie ook natuurlijk: dat passiefhuis.
Ook nog veel succes.

Beste,

Goed bezig, meer isoleren kan inderdaad altijd.

De omslag naar slimmer ventileren én het budget v/d zonneboiler in isolatie steken, is een goede zet!

Succes!

JB

Geen zonneboiler?
Dat vind ik persoonlijk niet zo goed.
Met de subsidies erbij brengt een zonneboiler zijn geld zeker op!

(aan andere Walter),

en als je dat geld van je zonneboiler in isolatie had gestopt had het nog veel meer energie bespaard....

Walter

Die zonneboiler die komt er nog ooit wel. Met de beperkte middelen die we nu hebben geven we voorlopig prioriteit aan die isolatie, ventilatie (systemair of storkair) en 0,9 ramen.

Awel, als je budgetaire keuzes hebt moeten maken dan heb je inderdaad zeer goed gekozen om prioriteit in isolatie en ventilatie te steken.

Btw, ik krijg ook regelmatig te horen dat ik gek ben (we zijn aan 't renoveren). Ik heb muren laten open snijden (gleuf maken) omdat de binnenmuur naar buiten doorloopt en de aannemer vond dat toch maar gek. Ik laat 9cm pur in de garage spuiten en de aannemer vond dat maar gek (want 3cm is genoeg en 't is maar een garage). De grote schuiframen staan op perinsul (gek ja). De chaufagist probeert mij te overtuigen om geen buffervat van 1000l te zetten en minder zonnepanelen (omdat dat niet opbrengt). Ik leg zelf elentriek en gebruik daarvoor gladde harde buizen en iedereen vraagt zich af waarom ik geen flexen wil gebruiken. Und so weiter...

Euh, waarom geen flexen en wel gladde harde buizen ?

Omdat ge gemakkelijk een draad door een gladde buis krijgt dan door een flex. Als ge bouwt en/of renoveert moet ge wa veder kijken dan morgen...

Ons project is op tekenvlak klaar. Wij hadden ook een "gewone" architect en "gewone" aannemer. Gelukkig zijn ze beide bereid om onze eisen op te volgen en zijn ze erg geïnteresseerd om bij te leren.

Nadeel is wel dat je als bouwheer veel meer zelf moet opzoeken en controleren dan met een "gewone" bouw.

Een tweede probleem vind ik de ventilatie. Een D-systeem is niet echt dagelijkse kost en het is dus moeilijk om enkele offertes naast elkaar te leggen omdat ik op dit moment niet verder geraak dan 2. Waarvan zeker 1 een forumgenoot.

Daarbij komt dat ik een professioneel gedeelte bouw en dit brengt me bij de industriële eisen van ventilatie. Die strenger zijn dan de gewone.

Raar, ik heb theoretisch een K28 maar voor 70m2 heb ik onvoldoende ventilatie met een "gewoon" systeem. Het zou erop neerkomen dat ik TWEE (2) balansventilatie systemen zou moeten hebben en het professioneel gedeelte luchtdicht moet afsluiten van het woongedeelte.

Erger nog er is een discrepantie tussen de eisen van de vlaamse en de europese wetgeving. Hetgeen dit probleem nu tot het WTCB gebracht heeft. Ik vrees dat me dit veel geld gaat kosten zonder dat het echte meerwaarde brengt aan onze woning.

Let op het gaat hier om een huisartsenpraktijk en niet om een of ander bedrijf!

Een derde probleem zijn de ramen-boeren. Buiten een leverancier van passiefhuisramen (die een voorschot van 50% wil bij tekenen contract) probeert iedereen me tegen te werken.

Drievoudig glas? Pas op, condens aan de buitenkant. Ge kunt beter tweevoudig zetten en minder ramen in uw huis zetten. Brengt meer op qua isolatie... Ze vinden zelf de systemen te duur ookal klaag ik daar niet over? Begrijpen wie kan.

Soit Dit forum is ook voor mij een ruggesteun en leerrijke omgeving. Ik zal jullie nog minstens een jaar nodig hebben

Ik ben zelf tot vier offertes gekomen voor een D-systeem met warmteterugwinning. Maar dat ging inderdaad niet vanzelf, je moet de goede aanbieders gaan zoeken.

En natuurlijk moet je als leek dan de boel weer aandachtig bestuderen en op het energieforum en elders op het internet proberen te achterhalen wat ze je op je mouw proberen te spelden.

Overigens ontving ik ook een offerte waarbij men voorstelde om met twee systemen te werken: ééntje voor boven en ééntje voor beneden. Nochtans zijn we nu toch ook weer niet zo'n verschrikkelijk grote woning aan het bouwen. Zo'n 180m² in het totaal, dat kan toch niet zo buitengewoon groot zijn?

enkel dode vissen drijven met de stroom mee

ook bij ons stond de omgeving sceptisch tov onze energiezuinige bouwplannen ...

nu zijn ze allen wat blij dat ze iemand kennen die hen is voorgegaan ...

de grote massa bereiken is wellicht te hoog gegrepen voor individuele bouwheren/dames, maar alle beetjes helpen.

Daarom ook dat ik te pas en te onpas -volgens mijn vrouw- de deuren van onze LEW wijd opengooi voor would-be-energiezuinig-bouwers.

groeten,

Björn

Ik ben ook zo'n gek verklaarde eco-funadmentalist volgens de buitenwacht. Zelf vind ik dat niet, en als ik de hand in eigen boezem steek weet ik dat ik op een aantal vlakken nog veel beter zou kunnen doen of had kunen doen in onze verbouwing. Ik ben wel blij dat ik al heb kunnen werken dat de inspanningen iets opleveren. Zo blijft ons huis heel goed op temperatuur, zowel als het buiten koud is (maar da's lang geleden...) als nu met die warme dagen (zonnewering, ventilatie met AWW). Geen grotere luxe dan een koel huis in de zomer en een warm huis in de winter.

Zonneboiler : als het budget niet toereikend is plaats je best toch reeds een voldoende grote bivalente boiler, de panelen kunnen wachten. Maar voorzie al wel de nodige (dak)doorvoeren en wachtbuizen, dan moet je later niet gaan appen en breken. ZO hebben wij het gedaan, onze pannelen zouden dan in 2008 geplaatst worden.

Wout

Fijn om te vernemen, Wout, bedankt. Merci ook voor de tips ivm met die zonneboiler (bivalente boiler, wachtbuizen,...). Ik dacht dit inderdaad op deze manier te voorzien. Altijd aangenaam om je ideeën bevestigd te zien.

aan jandc:
"Ik heb muren laten open snijden (gleuf maken) omdat de binnenmuur naar buiten doorloopt en de aannemer vond dat toch maar gek"

hoe heb je de stabiliteit hierbij verzekerd ?
de gleuven terug dichtgemetst met een isolerende steen ?

wij zijn aan het denken op soortgelijke ingrepen

w