voldoende zonlicht voor zonnepanelen ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een tijdje geleden besloten om zonnepanelen te plaatsen voor warm water.(nieuwbouw)
Nu begin ik te twijfelen of ik wel voldoende zonlicht heb.
Deze tijd v/h jaar zou de zon pas van +-10.30 tot +-16 uur op het dak schijnen,zou dit voldoende zijn om rendement te halen uit de zonnepanelen ?
Dak is wel volledig zuid gericht maar naaldbomen (grove den) verhinderen zonlicht.

Reacties

wim,

grofweg heb je dus maar 50% van de tijd rechtstreeks zonlicht. Natuurlijk wel gedurende de uren dat de zon zijn grootste kracht heeft. Je zou je opp van je zonnepanelen ongeveer moeten verdubbelen om gelijkaardige opbrengsten te hebben als huizen zonder de schaduw.
Geen mogelijk om de bomen te kortwieken?

Walter

Walter,

Geen mogelijkheden om bomen te kortwieken,zijn mijn bomen niet en het is een zeer groene omgeving,(zeg maar een bos)
zeer rustig (één v/d redenen dat ik naar daar verhuis),maar ja alles heeft zijn voor en nadelen.
Mischien een paar m2 meer panelen als het financieel haalbaar is (was voorzien van +- 5000€ zonder subsidies van gemeente,provincie,enz..)

Wim, optimaal is het niet, maar je zal toch nog een zeker rendement kunnen halen.
Wij hebben dit jaar een zonneboiler (300 liter / 6m2) laten plaatsen, en hebben ook dennebomen en loofbomen in onze tuin (en in die van de buren) staan. (de bomen hebben een hoogte van +/- 17 a 20 meter)
Het dak is Z- ZO georienteerd.
Deze tijd van het jaar hebben we voormiddag kleine periodes van zon op onze panelen door de bomen heen, het water warmt dan beperkt op.
Vanaf 12.00 a 13.00 uur staat de zon er volledig op en begint het water op te warmen (als de zon schijnt tenminste).
In de zomer staat de zon hoger, en zal ze ook sneller beginnen met de panelen te verwarmen.
Sedert de aansluiting van de panelen eind maart tot nu hebben we toch al redelijk wat dagen kunnen 'genieten' van de installatie.

Thanks sabbe,geeft me weer een beetje meer moed.
T'is ook zo dat in de loop v/d voormiddag de zon door de bomen heen op het dak zou schijnen.
Ik zou ook een boiler van 300 liter willen,heeft iemand een gedacht hoeveel m2 panelen voor nodig ?
Ik weet ook nog niet welke firma ,iemand een suggestie omgeving Leuven - Mechelen.

In 2002 plaatsten wij 5m² zonnepanelen op ons dak dat z / zw is georiënteerd, wij krijgen dus iets later de volle zon in de winterperiodes, toch halen wij nog een temperatuur van 55 à 60 graden als de zon schijnt (op heldere vriesdagen). Wim spreek van het plaatsen van een opslagvat van 300 liter, dit is allen maar interessant als je ook je verwarming (vloerverwarming) aan dit systeem kan koppelen.
Indien het enkel om sanitair warm water gaat dan is een kleiner opslagvat nuttiger, water in het vat is rapper op temperatuur, ciculatiepomp moet minder lang draaien (energieverbruik!)Wij plaatsten een indertijd een zonnegascombi van Atag = verwarmingsketel met opslagvat van 200 l gecombineerd, dit werd gekoppeld aan IZEN zonnepanelen. Izen heeft een samenwerkingsverband met verschillende instalateurs en indertijd ook een samenwerkingsverband met ATAG, zeker de moeite waard om eens te bekijken.