seizoensopslag energie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

techneuten en klimaatspecialisten, het volgende:

Er is genoeg zon in de zomer, verwarming is niet nodig.
ER is voldoende zon om een passiefhuis in voor en najaar te verwarmen, en evetnueel nog warm water.
In de winter schijnt de zon niet sterk genoeg voor warm water en verwarming, hoe los je dat op?

Kijk op de site www.jenni.ch, deze Fa plaats in Zwitserland en omgeving wateropslagreservoirs van 25-50.000 liter (!) voor de seizoensopslag van zonnewarmte, hoe son huis er uit kan zien met een voorraadvat van bijna 50.000 liter:
http://solarhaus-info.de/

Omdat ons klimaat misschien wat milder is,
het aantal uren zon vershilt,
seizoensopslag sterk afhangt van de zon
maar ook de benodigde warmte, hier sneeuwt t geen meters in de winter ( daar eigenlijk ook al niet meer de laatste jaren )
zou ik graag weten of seizoensopslag ook hier een optie is, misschien met een lager volume.

Reacties

Paul,

Seizoenopslag op deze manier is eigenlijk lang achterhaald.
Een voorraadvat van 50m³ met zonnepanelen en toebehoren is peperduur.

Bovendien is er zeer veel energie nodig om het systeem te bouwen, en het is maar de vraag of je die energie er ooit weer uit haalt.

Voor de prijs van een dergelijk systeem maak je van een hele rij "gewone" huizen passiefhuizen, en is de energiewinst enorm veel groter.

Syzoensopslag in diepere waterlagen lijkt mij dan wel weer kans op slagen te hebben. Er wordt gebruik gemaakt van goedkope collectoren (vb een straat of parking in tarmac) en de warmte wordt diep onder de grond bewaart.

Er zijn tegenwoordig zelfs gesloten tuinbouwserres die in de zomer alle overtollige warmte in de grond pompen ( in plaats van ze domweg weg te ventileren) om ze er in winter weer uit te halen...

dirk

waarom achterhaald?

Peperduur is t , zon 70.000 euro. Maar de komende 50 jaar vebruik je geen cent meer aan verwarming en warm water, en als je handig bent sluit je de wasmachien en vaatwasser erop aan.

Mijn vraag is eigenlijk meer of een kleinere dimensionering voor ons landje geschikt zou kunnen zijn, zodanig dat de warmtevraag voor een paar weken kan gehaald worden. De afgelopen maanden hebben we bijna geen zon gehad, en dan dus alle zonneboilers niks te doen.

Paul,

Dirk bedoeld eigenlijk, dat het niet verstandig is om slecht geïsoleerde huizen te bouwen en vervolgens deze dan gaan te verwarmen met dure zonne-installaties.
Bouw een zwaar geïsoleerde woning ( K25 tot passiefhuis), zodat je bijna geen verwarming nodig hebt.
Dit is zijn boodschap.
En het is trouwens beterkoop voor de bouwheer.

Zonnepanelen brengen ook warmte op tijdens de wintermaanden, maar dan moeten ze goed gedimensioneerd zijn.

Groeten,

Lucien

dan heb ik mijn vraaag niet goed geformuleerd, want zowel janni.ch als solarhaus gaan uit van een zeer goed geisoleerde woning, ze stellen zelfs dat het een solarhaus het passiefhuis flink overtroffen wordt.
De kosten lopen inderdaad flink op, en als ik deze site lees van een bevlogen monteur/leverancier, dan krijg ik het gevoel dan die mens de praktijk en theorie goed verstaat....tevens de flauwekul van de echte oplossingen kan scheiden

http://www.oeko-energie.de

Toch iets nieuws en eindelijk van een ''serieuze'' leverancier:

http://www.consolar.de/index.html

Het solaera systeem:

met 20-25 m2 zonnepanelen op dak, een 320 liter ''latentspeicher'' die hetzelfde kan opslaan met een delta T van 10 (20 graden!) als een 2500 liter van normaal

Totale dekkingsgraad over het jaar: 85-90%

Wat als we hier nu een 2000 liter speicher van maken? Omdat de vloeistof bij ca 25 graden de energie opslaat die het normaal bij 70 graden heeft (faseverschuiving) en door het uitnutten van zonneenergie tot aan -10 graden en warmer ipv 30 graden en warmer kun je hiermee een lew of passiefhuis compleet verwarmen (noodverwarmpinkje van paar tientjes als reserve in kelder zetten)

Mvg Arnold

Bedenking:
Hoeveel kWh electriciteit zal die warmtepomp dan op jaarbasis gebruiken? Men spreekt hier van driefasen 380 Volt en dat gaat men mijn insziens toch niet gebruiken voor een klein speledingetje van een warmtepomp maar eerder voor een warmtepomp met relatief groot vermogen.
Groeten,
Rudy Martens

Hun uitleg is niet oprecht hé ! Aan 85 % geraak je ook met een combinatie van zonnepanelen + lucht-water warmtepomp (wat hun solaera systeem in feite is !!) Het rendement van de hybride panelen is natuurlijk hoger dan bij klassieke panelen, beperkte stralings- en convectieverliezen.

vr gr
Pluto

De vraag was, of het mogelijk zou zijn met een duidelijk geringere installatie dan het sonnenhaus voorstaat, in onze regio toch een maximale liefst 100 % dekkingsgraad te kunnen bereiken voor warm water en verwarming, voor een passiefhuis.

Gezien ons wel milde klimaat van de laatse 10 jaren, en daar een sonnenhaus meestal gebouwd wordt in zuid duitsland, zwitserland, zou er simpel nagedacht een mogelijkheid moeten zijn. Anderzijds is daar het aantal zonneuren in de winter stevig hoger.

Een 80 % solare dekkingsgraad is mogelijk met een 10.000 liter voorraadvat, en zon 50 m2 zonnecollectoren.

Pluto,

Het is reclame he, dat is toch nooit oprecht?

Volgens mij moet je het zo lezen:

Met 25 m3 (kwalitatieve) zonnepanelen haal je een jaardekkingsgraad van ca 40-45%

De andere 40-45% bereiken ze door de latentspeicher (10-25 graden) te gebruiken als ''bron''' voor de warmtepomp. Door deze relatief hoge aanvoertemperatuur draait die warmtepomp met een cop van 6 a 7 (ipv 4); doordat er dus ook gebrui k gemaakt kan worden van zonneenergi met een aanvoertemp van 15-20 graden wordt er nog eens zeg 5 a 10% van de jaarbehoefte gehaalt.

Concreet dus bij een gestelde warmtevraag van 10.000 kWh:

ca 40% directe zonnedekking (praktisch geen energie nodig)
ca 10% ''extra'' zonnedeking door lage aanvoer (10 ipv 35 graden), praktischgeen energie nodig
ca 40% dekking door warmtepomp, met een COP van 6 kost dit ca 4000/6 = 650 kWh primaire energie
ca 10% zal direct electrisch moeten gebeuren, kost 1000 kWh

Totaal primair verbruik: 1650 kWh voor 10.000 kWh primaire energie dus COP = 6

Je ziet, ie 10% nekt je, als je nu een houthaard neemt of mijn part een eenvoudige pelletkachel kun je die afvangen en is je vebruik 650 kWh/9.000 = COP=14.....

Toch veelbelovend mits betaalbaar want je hebt zonneboiler en verwarming in 1

Mvg Arnold

In de technische gegevens staat dat de warmtepomp een vermogen heeft van 5 tot 7 kw. (Wärmteleisung)
Een cop 5 of 6 betekend dat de pomp ongeveer 1kw elektrisch vermogen zal vragen bij vollast.

5 tot 7 kw elektrisch zou betekenen dat je een vermogen hebt van 30 tot 42 kw.

Wel een beetje veel voor een gemiddelde energiezuinige woning, niet?

Daarbij zal je met 25 graden ook makkelijker in koudere perioden warmte kunnen halen uit je zonnepanelen wat een enorme winst is ten opzichte van een hoge temperatuurssysteem.
De warmtepomp kan met gemak temperaturen rond het vriespunt in de panelen pompen wat zorgt voor een grote opname vermogen bij weinig zon.

Heeft er iemand enig idee wat zo'n installatie zou kunnen kosten? Weegt dit op tegenover de uitsparing van een aardboring bij een gewone warmtepomp? (Zoals ze zelf aanhalen)

Arnold,

Ik veronderstel dat ze de latentspeicher met een "spezielle" warmtepomp afkoelen tot de inhoud in ijs veranderd is. Dit ijs wordt dan door de hybride panelen terug ontdooid (zelfs 's nachts als het vriest tot min 20°). Dan heeft de latentspeicher natuurlijk een formidabele warmteopslagcapaciteit, je neemt de faseverandering en de hiervoor noodzakelijke energie-input mee in de vergelijking op. Wat mijn petje te boven gaat is dit : een latentspeicher met water van 0°, daaruit haal je met de warmtepomp warmte uit tot het water in ijs veranderd is, hoe kan dit systeem het beter doen dan een klassiek systeem waarbij grondwater van 10° aangewend wordt ???

vr gr
Pluto

Pluto

IK ben geen exper maar ik vermoed dat het dus geen water betreft maar een vloeistof die bij 10-12 graden ''verijst'', waardoor de extra warmtecapaciteit van de fasverchuiving ''bruikbaar;; wordt

De wp draait dus op een aanvoertemp. van 10-20 graden en niet 0; er wordt dus ook geen eis naar de collectoren gepomp maar ''gewoon'' glycol echter met een T van ca 10 graden, waarmee de buffer weer ''ontdooit''

Of zo

Kosten? Ze hebben er patent op en Consolar is niet de goedkoopste partij; er worden dit jaar enkele proefinstallaties geplaatst en dan volgend jaar op de markt. Mijn gok:

20 m2 hybridepanelen + besturing + pomp etc € 5.000,--
Buffervat + ww wisselaar 800 liter en isolatie 2.500
warmtepomp ca 3,000
latentspeicher???
Installatie 2000

totaal misschien 15000 euro?? maar als je dan geen verwarming meer nodig hebt en 85% uit de zon haalt is dat niet verkeed he

Mvg Arnold