disposable cups

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

http://www.ilea.org/lcas/hocking1994.html

Gelieve de link eens te lezen en met tegenargumenten te komen. Want een super-zuinig afwasmachien wordt in de horeca niet gebruikt en keramische kopjes moeten dus minstens 3 jaar meegaan?

Allemaal uit foam-bekertjes drinken dan maar?

Reacties

Silvio,

even opmerken dat enkel het energie-aspect in rekening wordt genomen.

een volledige LevensCyclusAnalyse kan dus perfect in het voordeel van één van de andere "kopjes" doorslaan.

Ik heb een tijd terug gelezen dat een luchtvaartmaatschappij op basis van een LCA gekozen had voor porceleinen kopjes.

groeten,

Björn

Enkele tegenargumenten:

- vervoer en verwerking van het afval van de disposabel cups wordt niet in rekening genomen
- een kopje dat driemaal per dag in een café gebruikt wordt moet nog geen jaar meegaan (wat normaal geen probleem mag zijn)
- tip: gebruik geen ondertassen
- op het werk was ik m'n kopje niet elke keer af als ik nieuwe koffie inschenk
- een koffietje in kunststof smaakt niet en een kunststof tas zou smelten op m'n expressomachine op het gasvuur
- tip: gebruik eventueel glazen kopjes, dit kan voor thee bijvoorbeeld
- vaak worden er twee of drie disposabel cups gebruikt omdat die ondingen geen oor hebben en je anders je handen verbrandt als je ze vasthoudt

Het artikel is een interessante oefening maar houdt geen rekening met het soort gebruiker: ik drink ongeveer vijf kopjes koffie per dag maal 250 werkdagen geeft 1250 dosissen koffie per jaar.
De kopjes op het werk gaan veel langer dan één jaar mee.
Mijn kopje dat hoogstens éénmaal per dag afgewassen wordt gebruikt slechts 0,036MJ/koffiedosis energie voor de afwasmachine, dus het break even punt ligt lager dan in het artikel.

Ok,

Ben weer een beetje gerustgesteld. Trouwens ik drink mijn espresso uit een klein glaasje en drink koffie uit en tas. En beide minstens 5x/d.

Van de glaasjes heb ik er op 3 jaar tijd wel 5 laten sneuvelen. De koffietas nog niet.

Toch een opmerking. Een koffie uit een cup of een koffie uit een ongewassen tas? Beide niet echt lekker.