gaswarmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft iemand al ervaring met een gaswarmtepomp? Dit lijkt me een zeer interessante technologie. Misschien wel dé ideale verwarming! Een klein beetje uitleg: Er zijn twee soorten: - met compressie (aangedreven door een gasmotor, bv. een Sterlingmotor) of - met absorptie (door middel van een zogenaamd absorptieproces met een brander/generator combinatie). Ook combinaties met warmtekrachtkoppeling (WKK) komen voor. Absorptie warmtepompen zijn uitermate stil en hebben een lange levensduur doordat er geen bewegende delen zijn. Het principe is bekend uit de campingkoelkasten die op gas werken. De gasabsorptiewarmtepomp heeft maar één bron nodig met een kleinere capaciteit dan de compressiewarmtepomp. Als de bron bij vorst slecht werkt of de temperatuur daalt sterk, daalt het totale rendement wel, maar nooit onder dat van de beste hr-ketel. Een gewone warmtepomp op elektriciteit is normaal alleen interessant voor lagetemperatuursystemen zoals vloer- of wandverwarming. Dus enkel in passiefhuizen of laagenergiewoningen. De gasabsorptiewarmtepomp echter kan hogere temperaturen leveren (90°/70°) en zou daardoor ook bij vervanging van een CV-ketel in een bestaande woning interessant zijn. In 2001 heeft Nefit Fasto al een proefproject uitgevoerd in 60 woningen. De belangrijkste conclusie van de praktijktest was dat een energiebesparing van 20 procent ten opzichte van een HR-ketel haalbaar is. Verder is de installatie voldoende betrouwbaar gebleken, alhoewel er diverse verbeterpunten zijn. Op de site van Nefit is nu over een gaswarmtepomp niets meer terug te vinden. In april 2006 lanceerde Van Haute Cooling de Robur gasabsorptiewarmtepomp. Het toestel werkt op aardgas of LPG en kan worden gebruikt voor verwarming zowel als koeling. http://www.vanhautecooling.be

Reacties

Bob
Prachtig idee maar COP is beduiden laag, kan niet werken aan lagen buitentemp, etc... veel nadelen tov een HR of HRE ketel op aardgas
en BTW:
"Van Haute Cooling en Daikin" is een mooie reclame voor iets anders dan een gasabsorptiewarmtepomp maar van een Daikin luchtlucht systeem ben ik wel héél tevreden.

Cop waardes kunnen voor gas lager zijn omgerekend naar primaire energie kom je wel voordeliger uit.

Voorbeeld voor elektra is een cop van 2.5 nodig om gelijkwaardig te zijn met gas.
Een gaswarmtepomp met een cop van 1,4 heeft de zelfde opbrengst als een elektrawarmtepomp van 3.5.

chathanky
mijn electrawarmtepomp lucht/lucht invertor heeft een COP van 4.4 bij de gekende 7°C vandaar mijn conclusie ivm de gaswarmtepomp. Ik heb op het net geen gaswarmtempomp teruggevonden die boven de 1,3 gaat.

De lage buitentemperatuur deert een gaspomp niet Marc, de copwaarde van een gaspomp is niet afhankelijk van de brontemperatuur die wordt constant gehouden.
Het grote voordeel van een gaswp. is dat deze zonder enige ingrijpende aanpassing de cv ketel kan vervangen.
Reken de investeringskosten eens na tussen een elektra en gastypen.
Of je de extra investering terug gaat verdienen in de levenscyclus van het systeem is nog de vraag.

http://www.daalderop.nl/
Hier een voorbeeld van een dergelijke ketel, Het gaat om de combinair.
Voor een extra investering van 1200 euro is de oude cv ketel zo uit te wisselen.
Investeren in een elektra warmtepomp is vele malen ingrijpender en een stuk prijziger.

Zelf zou ik de iets wat lagere cop wel op de koop toe nemen.
Wat is de extra investering je waard als je een rendement naar de cv ketel omgerekend 140% voor een gastype tegen een rendement van 170% voor een elektrapomp.
Reken dit eens netto om (elektra tegen gas)

chathanky

Ik vrees dat we naast elkaar aan het praten zijn. De aangehaalde daaldrop installatie is niet de warmtepompinstallatie waarover ik het had. Immers de daaldrop (waarvan er momenteel geen technische uitleg over terug te vinden is en pas binnen een maand of zo bestelbaar) haalt zijn warmte niet uit een externe energiebron maar is een combinatie van HR ketel en balansventilatie met warmterecuperatie.
De gaswarmtepomp waar ik het over had is deze waarbij er warmte gehaald wordt uit buitenlucht zoals een elektrawarmtepomp het ook doet en dan gaat uw vergelijking gas-elektra niet meer op wegens lage prestaties van de gasunit. Meestal heeft zo'n gaswarmetpomp een motor die de compressor aandrijft.

Om even op je prijsberekening terug te komen. Wat kost zo'n daaldrop installatie in het totaal, ketel, buizen, radiatoren, schoorsteen of buitenconnectie indien nodig,etc.. wat de installatie compleet maakt. Wat is het verbruik (in euro's) inclusief vaste kosten aardgasnet per jaar. Vergelijk dit voor een elektra-inverter-warmtepomp met verwarming van keuken, living, bureau en 1 slaapkamer voor een totaalprijs van 7.500€ (in 2004) en een verbruik van zo'n 500€/jaar (2006) met binnentemp van 22°C overdag en 24°C living ' s avonds. Hierbij is de jaarlijkse verbruikskost zonder rekening te houden met weekendtarief wel incl beperkt aircogebruik.
Voor de echte milieuactivisten onder ons: enkele Belgische stroomleveranciers leveren aan concurentiele prijzen momenteel (2007) groene stroom, wat nog steeds groener is dan aardgas vermoed ik.

Die groene stroom is wel aardig ja, dit is slechts een druppel op een gloeiende plaat.
Je kunt wel een contract hebben voor groene stroom maar als het mee zit heb je 3% groen en 97% grijs. Je buurman die mischien 100% grijs heeft, heeft dezelfde percentage groen als jij met groen.
Het kan nog leuk worden als heel belgie of nederland zou kiezen voor groen, dit kan nooit verwezelijkt worden.
Op termijn wordt gas ook gemengt met alternatieven.

Slim gebruiken van ventilatielucht levert een extra winst op voor het rendement van een warmtepomp, zowel gas als elektra. Daalderop heeft dit goed begrepen en maakt hier gebruik van. Je spreekt niet meer van wtw ventilatie omdat deze dure, verbruikloze en niet geheel onderhoudsvriendelijke unit overbodig wordt. De meerprijs van de ketel bespaar je aan een wtw systeem uit.
Je gaat uit van een nieuwe situatie, dat mag, maar om hoeveel % gaat dit van het totale woningbestand. De meeste hebben al een cv installatie. Afbreken van zo`n istallatie om vervolgens geschikt te maken zie ik als kapitaalvernietiging en dubbele kosten.

Hoe zit zo`n gaswarmte pomp er uit zoals jij schetst?

http://www.franswillems.nl/nahr.htm

Hier staat een principe beschreven Marc, Ik zie geen compressor.

chathanky

"De gaswarmtepomp waar ik het over had is deze waarbij er warmte gehaald wordt uit buitenlucht zoals een elektrawarmtepomp het ook doet en ... Meestal heeft zo'n gaswarmetpomp een motor die de compressor aandrijft."

even naar uw link gaan kijken:

De gaswarmtepomp:
men spreekt over een bellenpomp door een gasbrander aangedreven. Het systeem maakt gebruik van bodemwisselaar of dakcollector) zal dus moeilijk beneden de 0°C enige warmte kunnen verpompen. Meer nog de COP van zo'n installatie is 1,5 (vermoedelijk boven de 0°C), terwijl zijn elektra op dat niveau met moeite de COP 5 haalt.
Met deze gegevens kan je beide systemen gaan vergelijken. Ik heb geen grondwater/water systeem dus kan ik er enkel theoretisch over nadenken.

De Micro-warmtekrachtkoppeling:
is gebaseerd op de Stirlingmotor. Is de ideale external combustion motor (zoals internationaal dit soort motoren wordt genoemd) die een redelijk hoog rendement heeft bij een constant toerental enkel met toevoeren van warmte. De enige commerciële toepassing momenteel is elektriciteitsproductie maar daar waar de warmtevraag primair is zoals bij centrale verwarming met pellet, plantenolie, houtbrander of mazoutbrander. Ooit deed de nederlandse gasuni mee aan zo'n project maar met de bedoeling een aardgasstirling op poten te zetten. Dit is mogelijks een stille dood gestorven, had misschien wel te maken dat gasbranders gemaakt worden voor en specifieke calorische waarde van het gas.
In de US bestonden wel zo'n systemen waarbij geen elektriciteit werd geproduceerd echter een compressor werd aangedreven.
Ooit was ik bij een WKK demo van een gekende Belgische stroomleverancier en daar wist men te vertellen dat een gasmoter uit US nooit op ons Belgisch, Belgisch/Nederlands gas (op sommige plaatsen) kan werken daar de samenstelling van het gas anders is.

Dat men ooit ander gas op de markt zal brengen zal moeilijk zijn vrees is. Vele jaren terug herinner ik me de omslachtige omschakeling tussen stadsgas en aardgas. Oude toestellen werkten nooit goed op dat aardgas en de ombouw kostte behoorlijk veel daar die enkel door installateurs mocht uitgevoerd worden (wat ik normaal acht) echter een omschakeling gebeurd enkel binnen een beperkte tijdspanne en dan volgt de markt vraag en aanbod met hogere prijzen tot gevolg.

Uw benadeling groene stroom klopt niet helemaal. Inderdaad iedereen gebruikt het % groene stroom die op de lijnen zitten. Immers de stroom neemt de weg met de minste weerstand. Dus mensen in de buurt waar de windmolenstroom het net wordt ingepompt maken er meer gebruik van dan mensen die dichter bij een kerncentrale wonen. Echter indien je groene stroom koopt moet die producent ook op zijn minst die hoeveelheid groene stroom in het net injecteren.

"Echter indien je groene stroom koopt moet die producent ook op zijn minst die hoeveelheid groene stroom in het net injecteren."

Het bizarre is waarom wij moeten aangeven hoeveel er op het net moet, nog gekker als iedereen in 1 keer ja zegt, dit kan nooit gelevert worden.

De compressiewarmtepompen op gas hebben een gasmotor die de benodigde compressor kan voorzien van de benodigde druk.
Elektra is voor dit verhaal niet nodig.
Met wat meer moeite en elektraopbrenst zou deze stand alone kunnen draaien.

Hi Bob,

EngelTherm (NL) heeft een Aisin GHP (Gas Heat Pump)(zie http://www.gasengineering.nl/)

Aisin is deel van de Toyota groep, geen onozel mannen denk ik dan.
Maar is dit wel een "échte" warmtepomp waarover spraken in deze thread?

@dcc

yeps dat is er één.
enkele bedenkingen op basis van hun pdf-file.
Er is 860Watt nodig aan elektriciteit om het ding draaiende te houden, let wel er is een inrush current van 20A! (zoals de verouderde elektrische WP's).

Als het het verwarminsrendement neemt dan kom je aan 1,54 uit wat mijn stelling hierboven bevestigt.

BTW of dit dan 100% correct is kan ik niet nakijken, immers bij de verwarmingscapaciteit staat een * maar enige uitleg (bij welke temp en vochtigheid) kan ik niet terugviden.

Van motoren is geweten dat die om de zovele uren draaitijd een revision nodig hebben, is de totale levenduur bij dit type 5000/10000 of 40000 u. Laatste cijfer is voor traaglopende diesels.

kijk ook eens op ice-trading.nl
hier kun je ook een GWP vinden van het merk Sanyo.
denk dat dit de unit is waar jullie het over hebben.

Hoe moet da dan voor zo nen stal?

Ik heb met bewondering de mails gelezen.
Wij zijn dagelijks met de gaswarmtepompen bezig en weten beter.
Kijk op www.gasengineering.nl naar de presentatie en zie hoe intressant een op primaire energie gedreven Aisin Toyota gasmotorwarmtepomp bij juiste implementatie kan presteren.
De getoonde rendementen, voor het gemak vertaald naar de meer bekende COP's, zijn goed onderbouwde gegarandeerde rendementen.
De trage afzekering bij de grote gaswarmtepompen heeft alleen te maken met de startmotor, dus het betreft een kort moment.

Een cop van 1.6 voor de gaswarmtepomp is niet te vergelijken met een elektrische van 3.
Het rendement van elektra is aan je voordeur nog zo`n 40%.
Zo heb je in feite een cop over van 0,4x3= 1,2.

de nieuwste steg haalt 59% en de nieuwere (niet de nieuwste) lucht lucht haalt 4,4 COP.
Gezien het een gas-motor is zou je verwachten dat de warmtepomp deze van een water/water zou kunnen halen dus 7.

De lucht/water gasmotor warmtepomp van Aisin Toyota draait gemiddeld over het Nederlands stookseizoen een PER van 1.7
Deze PER van 1.7 geldt niet alleen bij 7 graden buitentemperatuur maar gemiddeld over het gehele stookseizoen.
Bij primaire energie gedreven apparaten gebruiken we geen COP maar Primairy Energy Ratio.
Een PER van 1.7 omrekenen naar een COP geeft een COP van 4,25.
Uitgaande van het gemiddelde centrale rendement in Nederland en de transportverliezen tot aan het stopcontact.
Een COP van 4.25 kan gemiddeld over het Nederlandse stookseizoen nooit met een electrische luchtwarmtepomp gehaald worden.
Dit lijkt in strijd met de mooie COP's vermeld in de folders van electische luchtwarmtepompen, maar let op.
De COP's worden opgegeven volgens Eurovent condities, dit betekent het rendement bij 7 graden buitentemperatuur.
Dus niet een gemiddelde over het stookseizoen!
Wat niet in de opgave van de COP opgenomen is het zeer slechte rendement bij deze electrische luchtwarmtepompen bij buitenlucht temperaturen van 5 graden en lager.
Vanaf 5 graden buitentemperatuur komt de verdampertemperatuur onder de 0 graden met als gevolg aanrijpen en invriezen van de verdamper. Juist in Nederland heeft de buitenlucht een hoge relatieve vochtigheid waardoor er veel vocht op de verdamper achterblijft en aanvriest.(Zeeklimaat).
Telkens zal de verdamper weer ontdooit moeten worden om vervolgens weer warmte op te kunnen gaan nemen.
Dit ontdooien kost veel energie/warmte (warm persgas)en bijkomend nadeel is dat tijdens deze ontdooicyclussen geen warmte gemaakt kan worden ten behoeve van het gebouw.
De factoren die de werkelijke COP nadelig beinvloeden zijn de energie welke benodigd is om te ontdooien (dit is veel energie) en de tijd dat er geen warmte geleverd kan worden voor het gebouw.
Gevolg het instorten van de COP over een behoorlijke tijd van het stookseizoen.
Zou je dit opnemen in de werkelijke COP over het stookseizoen dan kun je, hoe mooi de folders ook, nooit een COP van 4.25 halen. De werkelijkheid komt niet eens in de buurt.

De Aisin Toyota lucht/water gasmotor warmtepomp geeft naast de warmtepomp warmte een behoorlijk aandeel motorwarmte af.
Tijdens de koudere periode zal deze warmte aan de verdamperzijde van de warmtepomp ingebracht worden waardoor het systeem nooit in ontdooicyclussen terecht komt.
Hierdoor kan het systeem continu warmte blijven leveren en gaat er geen energie verloren in het ontdooien van de verdamper.
Om een goed beeld van het rendement bij verschillende buitentemperaturen te krijgen kunt u het best de filmpjes onder de presentatie van www.gasengineering.nl bekijken.

 Het idee lijkt me wel goed - geen last van de dure elektriciteit als nodige energie

Ik vraag me af waarom dit zo weinig aandacht krijgt