Voldoe ik nu of niet ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vloer op volle grond. Verbouwing. Oude bevloering (gewoon tegels op wat los zand) verwijderd.
nieuwe bevloering : grond-->bouwfolie--> Gewapend beton 12 cm --> alle leidingen --> egalisatielaag --> Polyfoam 4 cm (lambda 0.034, Rd 1.15, zijn de waarden die aflees van het etiket) -->folie--> chape 7 cm --> Vloerafwerking (afhankelijk van de ruimten, bijv. badkamer zal in kurk gebeuren, living in parket, keuken in tegels)

Goede zaak betreffende isolatie of niet ?

Bedankt !

Reacties

met 4 cm isolatie kom je niet aan de gestelde U-waardes.

Kan je de grond niet iets dieper uitgraven, zodat je minstens 6 of nog beter 10 cm isolatie kan plaatsen?

Een andere mogelijkheid is om de egalisatielaag boven te leidingen weg te laten, en vloerisolatie laten spuiten
of de leidingen goed bundelen, en de egalisatielaag vervangen door isolatieplaten, en terplaatse van de leidingen opspuiten met isolatie.

Wat zijn de gestelde U-waardes dan ? En waarom niet aan de gestelde U-waardes ?
Volgens mijn info kom ik er wel aan. (zie brochure energieprestatieregelgeving).

Voor Sabbe : Ja, die egalisatie ga ik misschien weglaten, maar niet vervangen door iets anders, gewoon de isoaltie daar leggen en opspuiten, zoals je al zei. En de chape wat wapenen.

Pol:
Als je iets dieper uitgraaft (6cm extra) dan kan je 100mm resol toepassen.
Met die dikte heb je een gecertificeerde lambdawaarde van 0.021
Dan zit je circa 2.5 tot 3 maal beter geisoleerd dan met 40mm Styrofoam

Sorry Rudy, het worden dus 4 cm hoor. Ik ga me niet blauw betalen aan een verbouwing hoor.
Als ik alles samentel kom ik aan de gestelde U-waarden, ik doe alleszins beter dan wat men vraagt voor een verbouwing, want men eist eigenlijk niets. (weeral volgens die EPB brochure).
Wie weet, als ik op mijn pensioen ben, vriest het nog eens een paar dagen aan een stuk.....

Dan vraagt né mens raad
Dan krijgt ne mens raad
.......................

Eric

Ne mens wou zekerheid, met al die specialisten en komma-neukers hier (...), ben ik zeer goed in dit forum.
4 cm dus en niks anders dan dat, ik voldoe aan alle normen die men voorschrijft.
Voor als het nog eens vriest, zit ik erg goed.
Meer isolatie is geldverspilling en ook milieubelastend, het maken van dat soort isolatie kost meer aan het milieu dan wat anders.
Voor de rest heb ik een A-label in die 'speciale' software.

A+ eigenlijk

U voldoet niet aan de norm omdat U met die vloeropbouw niet de gewenste U-waarde van 0.4W/m²K behaalt.
Er worden wel degelijk eisen gesteld aan een verbouwing, het is beter iemand te raadplegen die er daadwerkelijk iets van afweet ipv zelf uw eigen regels te maken of te interpreteren.

Ik voldoe WEL aan de norm Tom. En inzake verbouwingen zijn er geen eisen. Punt uit.
Kom met degelijke bewijzen af ipv zelf uw eigen regels te amken en te interpreteren !
(Wees maar gerust, ik kan het tegendeel bewijzen).

De enige praktische tip die ik hier krijg is die van Sabbe ivm het schuim, dat is een goede tip. Al zijn slagen in de wind.

Beste Pol,

De huidige norm zal zeker in de toekomst verlaagd worden, net zoals de energieprijzen zullen verhogen.

Het advies om dus genoeg isolatie te steken is dus zeker met een goede intentie gebeurd.

Tevens zit u hier op een milieuforum waarbij natuurlijk een ecologische insteek voor oplossingen toch een ander advies kunnen inhouden.

Ik lees in de energiebrochure :
Vloer.op.volle.grond:
•..geïsoleerd.met.XPS.met.een.l-waarde.0,032.W/mK:.
minimale.isolatiedikte.=.4.cm.met.3.cm.voldoet.de.
U-waarde.maar.nipt.aan.0,4.W/m2K;
•..geïsoleerd.met.PUR.met.een.l-waarde.0,023.W/mK:.
minimale.isolatiedikte.=.3.cm;.met.2.cm.voldoet.de.
U-waarde.maar.nipt.aan.0,4.W/m2K;
•..geïsoleerd.met.MW.of.met.EPS.met.een. l-waarde.
0,040.W/mK:.minimale.isolatiedikte.=.5.cm;.met.4.cm.
voldoet.de.U-waarde.maar.nipt.aan.0,4.W/m2K;

Dus....
Als ik het zelf bereken, kom maar nipt aan de veropgestelde norm, dus goed. Verder zijn er geen eisen op verbouwingen, behalve op de neiuw te bouwen delen, en als er een architect en/of bouwvergunning vereist is, dus....

en in de toekomst, Rene ? Voor als het nog eens vriest zeker ?
Vorig jaar is er inderdaad heelwat energie verspilt....door de airconditioning, dus....

Ik zit goed, erg goed zelfs, ik doe iets wat ik niet hoef te doen. Niemand kan me verplichtingen om die vloer uit te breken en er een nieuwe te plaatsen.

Je hebt gelijk Pol, je doet wat je zelf wil of zin in hebt, niemand kan je iets verplichten, MAAR ..... als je toch alleen maar je zin wil doen, kom dan hier geen informatie vragen.

Groeten,

Dirk

Pol als architect ben ik beter op de hoogte van de situatie dan U,..als ik je vloeropbouw ingeef in het EPB rekenprogramma voldoe je niet aan de eisen. Aan verbouwingen worden eisen gesteld inzake maximale U en R waardes van verbouwde constructieelementen, en er worden ventilatie eisen gesteld bij vervangen en bij plaatsen van ramen...

Die brochure kan zeggen wat ze wil,...het enige dat telt zijn de resultaten van het officiele EPB-rekenprogramma.Je voldoet niet, reken zelf als je wil, lees de regels zelf na als je wil: www.energiesparen.be. Die webstekl is de eneige referentie,...

De regels zijn duidelijk; je zou beter een bril kopen en ze zelf eens lezen.
En je hoeft me niet de les te spellen, jij hebt de wijsheid niet in pacht Ik doe verder wat ik wil, punt uit. In het officiele rekenprogramma heb ik een A-label, doe de test maar. De brochure is duidelijk (ook officieel en dat begin je ook al in twijfel te trekken), ook alle andere rekenprogrammam's die ik vind op het net geven me gelijk, maar allemaal fout zeker ? de webstek ook : geen eisen inzake verbouwing, enkel op de nieuwe delen, en die heb ik niet en kan niemand me verplichten bij een verbouwing van vloeren en dergelijke uit te breken. Ook heb ik verder geen architect nodig (veel te duur), ik verbouw perfect binnen de toegestane regeltjes.
Ik zal in de bouw wel meer ervaring hebben als jou hier dan zitten te komma neuken.
Vorig jaar is er meer energie verloren gegaan aan de warmte, dan wat anders, en dat zijn ook harde feiten.
En energie bespaar je verder niet door isolatie te steken, maar door anders gaan leven.

De enige met de meest praktische tip is Sabbe met zijn schuim te spuiten tussen de leidingen als nivelering. Al de rest is komma-neuken.
Wil jij duizenden euro's uitgeven aan isolatie of met geitenwollen sokken zitten in een LEW-woning, dat moet jij weten. Ik in geen geval.

Ik zal wat meer isolatie steken in het dak, nu goed? Warmte stijgt nog altijd bij mijn weten, hoewel, in dit forum weet je maar nooit.

Sorry hoor Pol, maar het forum dient niet om mensen dewelke u een eerlijk, geargumenteerd en rationeel overworgen antwoord geven op de door u gestelde vraag, af te maken.

NB: uw vraag was:
"Goede zaak betreffende isolatie of niet ?

Bedankt !" waar u vervolgens geheel gratis en vrijblijvend verschillende antwoorden/meningen op ontving. Indien mensen als u het forum blijven misbruiken om door middel van een eenvoudige vraagstelling antwoorden te provoceren en vervolgens bereidwilligen/deskundigen af te kraken, zullen deze laatsten minder geneigd zijn/durven andere mensen te helpen (waarvoor dit forum tenslotte dient). Dus, in naam van mensen die dit forum gebruiken om er trachten hun stukje betere wereld (onder de vorm van een woning of wat dan ook) van te maken: wend u tot andere frustratiekanalen.

en waarom krijg ik nu een nogal zwaar "troll-allert" gevoel?

@ pol

zie hier dat je wel degelijk aan eisen moet voldoen bij een verbouwing: verbouwde constructie elementen (dus je vloer als je die extra gaat isoleren, muren als je er gaten in maakt) moet voldoen aan een maximale U-waaarde!!

http://www.energiesparen.be/energieprestatie/professioneel/wegwijzer/eisen5.php

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/economie/energiesparen/epb/doc/EPBdecreet22122006.pdf

Leer je eigen aangehaalde link lezen. Je heeft me gelijk.

En wat trouwens logisch is dat je mensen niet kunt verplichten van alles op te breken (in vele gevallen is het trouwens technisch onmogelijk).

Verder verbouw ik perfect binnen de toegestande regels en wetten. Punt uit.

Beste Pol,

u heeft inderdaad gelijk dat u mensen niet kan verplichten de vloer op te breken.

De eisen zijn anderzijds wel duidelijk. Indien u kiest om de vloer op te breken, dient u te voldoen aan de EPB-eisen. Men gaat er dan van uit dat als u deze ingrijpende actie doet, u die kosten kan dragen.

MAAR, U heeft gelijk wanneer u zegt dat in Art. 7, 4° een afwijking of vrijstelling kan bekomen worden, als de werken technisch, functioneel of economisch niet haalbaar zijn. Deze moet de Vlaamse overheid u die nog wel toestaan!

Dit artikel is uiteindelijk weer iets dat ruim geïnterpreteerd kan worden en waarvan tot nog toe geen precedenten zijn. De toekomst zal uitwijzen op welke manier dit artikel moet begrepen worden.

Dat u de bestaande vloer wil aanpakken en licht isoleren siert u. Het is alleszins al een verbetering, maar op dit forum liggen de eisen hoger, of u daar nu achter staat of niet.

met vriendelijke groet,
ben

Hoedanook kom ik aan de vooropgestelde norm, ook al hoef ik dat niet te doen. Enkel voor het keukentje niet, daar wil ik leisteen gebruiken, ik zal het daar oplossen met de chappe te isoleren.
Dieper uitgraven kan niet, ook al is het nog een paar centimeter.
Ik kom aan 0.38 dus goed voor de rest. Ook andere programma's komen ongeveer aan die waarden.

Wees maar gerust dat ik alles zal plaatsen zoals het hoort, mijn 4 cm. zal misschien meer uithalen dan een dubele dikte elders. Ik bedoel dat door 'vaklieden' soms slordig wordt omgesprongen met het plaatsen van isolatie (niet goed tegen elkaar geplaatst enzomeer).

Pol,

Mensen als gij maken dit forum heel zwaar.

Wat wou je eigenlijk bereiken?

Dit forum gaat over energiebesparing, dus de antwoorden zijn in die zin relevant.

Dus hou op én verdwijn.

JB

Pol,

Mensen als gij maken dit forum heel zwaar.

Wat wou je eigenlijk bereiken?

Dit forum gaat over energiebesparing, dus de antwoorden zijn in die zin relevant.

Dus hou op én verdwijn.

JB

Ik hoef hier niet te verdwijnen omdat jij dat wil.Trouwens op praktische vragen krijg je hier nooit een antwoord, de meesten hebben nog geen baksteen van kortbij gezien.
Energiesparen met een vloer super te isoleren ?
Hoeveel energie zou er vandaag verloren zijn gegaan ?
En vorig jaar ? aan de koude of de warmte ?

Het maken van dat soort isolatie kost veel meer energie dan dat het ooit opbrengt, dus probeer jij eens na te denken.

Energie besparen doe je op andere manieren.

Pol,

Schijnbaar bent u het niet eens met de manier waarop op dit forum mensen worden geholpen met informatie.

Als u het niet eens bent is het op zijn minst gezegd
zeer vreemd dat u dan toch uw vragen op dit forum steld. Het feit dat u vervolgens de hand bijt die u probeerd te helpen(er zijn vrije tijd insteekt !) is ronduit ???? (ik heb hier even geen worden voor, althans geen fatsoenlijke)

Beter dat u een ander forum zoekt waar u uw grieven/frustaties plaatst.

Pol,

"Energiesparen met een vloer super te isoleren ?"

De aangeraden dikte is 10cm in vloer 15cm in muur 20 cm in dak. De meesten hier doen het nog beter.

Zoek eens wat op over de "energie-inhoud" van isolatieproducten, dan zal je zien dat nagroeibare producten het uitstekend doen én bv. PUR een zeer hoge energie input heeft. (50 maal hoger dan sommige nagroeibare)

Je mag gerust kritisch zijn, maar de meesten hier moet je niet meer vertellen wat LCA (levens cyclus analyse) betekent.

Op maar te zeggen dat je opmerking niet echt terecht is.

mvg

JB

@ POL

ik zie in die link niets staan dat mij ongelijk zou moeten geven,....

Pol,

met betrekking tot uw vraag:
"Goede zaak betreffende isolatie of niet ?"

Neen. Waarom niet wil je blijkbaar niet horen dus zal ik er maar niets over zeggen.

Peter

--------------------------------------------
| PLEASE DO NOT FEED THE TROLLS |
--------------------------------------------

ach kom nu,
ik houd van deze "welles-nietes" spelletjes, ik kan er mij uren kostelijk mee amuseren!!