SERRES OP STEENKOOL???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bij ons in de buurt heeft een serreteler geïnvesteerd in een nieuwe kolenketel...

De gasketel was te duur geworden.

Mijn bedenking hierbij is dat eigenlijk elke nieuwe investering milieu-technisch een verbetering zou moeten zijn. Aan de zwarte rookpluim te zien gaan we in dit geval 50 jaar terug...

Sectoren als deze zouden toch beter moeten weten, daar een serre verwarmen eigenlijk sowieso al niet meer te verantwoorden is....

JB

Reacties

't zal economisch gezien wel kunnen zeker? Het zijn toch instellingen die zeer goed kunnen rekenen die deze projecten financieren!

Gr Rudy

Economisch zal het wel zijn: steenkool is vrij goedkoop.

En het milieu? Als die steenkool niet verbrand wordt, wordt ze vast, met veel verliezen, omgezet in synthetische olie. Die misschien wel gebruikt wordt om serres te verwarmen.

Wat is dan beter (behalve minder verbruiken)? 't Lijkt me moeilijk te zeggen.

ik heb liever de tomaten van hier uit serres die verwarmd worden met steenkool dan buitenlands tomaten waar ik weet niet wat op gespoten is en die per kg mischien nog wel meer olie gekost hebben, enkel en alleen aan transport en koeling.

Ik denk trouwens ook dat bij zulke nieuwe instalaties de samenstelling van die zwarte rookpluim verplicht constant gecontroleerd wordt. Vlarem wetgeving dacht ik.

PS. ik zie liever geen zwarte rookpluimen maar onze enige garantie op veilig voedsel is voedsel dat dat door ons eigen overheidsdiensten gecontroleerd wordt. Op papier zullen de Spaanse, Marokaanse en Poolse tomaten ook wel in orde zijn met de wetgeving maar of dit ook allemaal zo is???? Al eens op vakantie geweest is Spanje?

We proberen met zijn allen de uitstoot van CO2 te beperken (althans dat hoop ik dan maar). Maar het is gebruikelijk dat in de serrebouw grote hoeveelheden CO2 - koolzuurgas - (meestal opgeslagen in grote tanks - kijk maar eens goed rond de serres) worden geinjecteerd. Het spijtige is dat vele serres a) verwarmen en dus CO2 uitstoten, b) CO2 aankopen (van de bekende gasleveranciers) om te injecteren (zelf de productie van CO2 zal nogmaals CO2 uitstoten bij de aanmaak).

In Nederland lopen er nu projecten waar er met WKK verwarmd wordt (meestal aardgas) en waar de CO2 uitstoot van de verwarming (uitstootgassen) gebruikt wordt om in de serres te injecteren, na zuivering.Dit is natuurlijk milieu- en kosten besparend.

Het is ook veel voorkomend dat serres worden verwarmt met 'minderwaardige' stookmaterialen (bvb. afvalhout, zware stookolie, vervuilde stookolie of recup olie, ...).
(maar er zijn meerdere industrietakken die zich daar aan bezondigen).

Als we daar het electrisch verbruik (verlichting, ...) bijnemen, het fenomeen lichtvervuiling, ... dan is serrebouw zeker een bijzonder milieubelastende industrietak.

In België zijn er ook al zulke WKK projecten voor serres:
http://www.emis.vito.be/index.cfm?PageID=190

Filip,

Die grote tanks waar je van spreekt zijn opslagtanks om de vrijkomen CO2 van de verbranding van hun warmteketels op te vangen. Deze CO2 wordt dan later terug in de kas gebracht. Het zijn ook geen idioten. Eerst betalen voor gas en dan nog eens betalen voor CO2?

Groetjes Patrick

vroeger kocht men inderdaad CO2 aan om in de serres te injecteren, nu "maakt" men dit zelf via de ketel.
het kan dus zijn dat je nog "ouderwetse" tuinders hebben die dit doen, waar de investering in de techniek niet meer rendeert (nog 10 jaar voor het pensioen, waarom dan een investering doen die na pakweg 12 jaar rendeert)

veel tuinders hebben meerdere ketels staan, bv een op zware olie en een op gas (voor de CO2 te kunnen maken), zo kan men steeds de goedkoopste van de 2 gebruiken om te verwarmen. en ik dacht dat zware olie goedkoper is dan gas.
maar die zwarte rookpluim zou eigenlijk niet mogen, eventueel bij de opstart maar normaal moet daar een filter op staan die dit allemaal tegenhoud en eventueel nog eens door de ketel blaast.

wat je wel nu bij vele tuinders ziet is dat men in de serres een scherm plaats waardoor er tot 40% energie kosten bespaart kunnen worden. dubbel glas is nogal duur en economisch niet rendabel

sommige mannen hebben zelfs een turbine staan en produceren zelf hun elektriciteit en de rest warmte gebruikt men voor de serre.

bij de serres kan er inderdaad nog veel verbeteren maar men is al goed op weg om dit via subsidies te stimuleren (bv de schermen) maar de weg is lang.

inderdaad beter een tomaat van hier dan een vanuit Spanje waar men de serres moet koelen ipv te verwarmen en ze nog moet vervoeren tot hier. alhoewel men tot in Rusland en Amerika Belgische tomaten eet...

Mensen,

Vergeet niet het grote plaatje ook te bekijken ! Steenkool werd in de jaren '60 verlaten wegens de opkomst van de (spotgoedkope) aardolie. Omdat de aardolie vandaag niet meer spotgoedkoop is, zal er opnieuw een ommezwaai terug naar steenkool plaatsvinden (is trouwens al bezig). Hou ook in gedachten dat we ondertussen op technisch gebied ook 50 jaar verder staan. Ik bedoel hierbij niet een steenkoolkachel maar een moderne steenkoolgestookte centrale (WKK) als alternatief voor een gas of oliegestookte centrale. En PEAK-STEENKOOL maken wij niet meer mee.

vr gr
Pluto

De oplossing is zoals zo vaak simpel en eenvoudig ...

We moeten met z'n allen weer gaan leren groenten eten van het seizoen.

Waarom moeten we zonodig tomaten eten in putje winter, en witloof in de zomer ???

Denken we nu echt dat dit op lange termijn houdbaar is ??

Een beetje nederigheid zou zeker op z'n plaats zijn.

En als het dan toch uit een serre moet komen (de seizoenen een beetje verlengen moet kunnen) dan best uit een gesloten serre.

In nederland heeft men al redelijk wat ervaring met deze (volledig gesloten) serre's. Er zijn zelfs serre's die netto energie opleveren ipv er te vreten.

Door de ramen het jaar rond gesloten te houden kan je de overtollige warmte van de zomer opslaan, om ze in de winter weer te gebruiken. Eventueel overschot kan geleverd worden aan woningen of bedrijven in de buurt.

dirk