grasmaaiers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

in een artikel in de krant van vandaag stond dat enkele merken van grasmaaiers vinden dat iedereen met een motormaaier maar dringend een nieuwe moet kopen.... nou ja tussen de regels dan. eigenlijk was de conclusie dat oudere motormaaiers tijdens een uur grasmaaien evenveel schadelijke stoffen de lucht n gooien als een middenklasse auto op 1300 km. http://www.telegraaf.nl/binnenland/61704171/Grasmaaier_is_megavervuiler…

Reacties

Telegraaf zeker?

Een middenklasser zou zo`n 130 liter brandstof verstoken om mischien 2 liter voor de grasmaaier.
Nu zal de motormaaier geen katalysator hebben en wat minder afgestelde motor.

En over wat voor middenklasser hebben we het, een moderne of een van 15 jaar oud.

Stemmingmakerij, de auto in een goed daglicht stellen cq promoten.
Ik ga in iedergeval een stuk geruster op vakantie na dit bericht en de motormaaier op de camping aan een ander geven.
Welke krant ik ga kopen op de vakantie weet ik nog niet, ik denk de voor mij meest voordelig uit pakt, niet dat er staat dat de auto weer de meest vervuilende is dan kom ik niet op mijn gemak thuis.

Toch nog even gelezen,
Het gaat er om dat Husqvarna zit te wachten op omzet.
Met de handmaaier is denk ik nog schoner.

Dit onderzoek was koren op de molen voor de grasmaaierfabrikant die de grootste die het de grootste onzin vond om aan de nieuwe milieu eisen te voldoen en nu in eens geheel om iedereen zijn oude maaier de deur uit te wijzen.
Schaamteloos tonen ze uw de nieuwste bladblazers en andere motorische tuingereedschap.
Je kunt niet zonder, hoe moet je anders je tuintje van 25M2 netjes krijgen.

Het blijft vreemd dat ze aangeven dat een grasmaaier meer co2 uitstoot, co(roet), nox en benzeen.
Er zit nog al wat verschil in 130 liter of 2 liter benzine verbranden.

de uitstootgassen staan niet geheel kwa samenstelling maar je maakt me niet wijs dat de hoeveelheden van 2 liter de 130 liter gaan overstijgen.

Allen,

zelf gebruik ik al enkele jaren Aspen 4T voor de grasmaaier en 2T voor de bosmaaier

tenandere als je je tuin een beetje doordacht aanlegt dan heb je niet zoveel/zovaak machines nodig

"Aspen benzine is speciale alkylaatbenzine. Het bevat vrijwel geen voor de mens schadelijke stoffen, zoals benzeen, tolueen en zwavel. Hierdoor zijn zowel de brandstofdampen als de uitlaatgassen beduidend minder schadelijk. Als gebruiker merkt u dit direct; geen last van irritaties aan ogen en luchtwegen, geen hoofdpijn, misselijkheid, etc. Overal waar mensen direct in aanraking komen met brandstofdampen en uitlaatgassen is Aspen een zeer gewaardeerd alternatief."

Ik maai met een elektrische grasmachine (60% kernenergie). Geen stank, geen lawaai, start altijd, geen onderhoud nodig, licht van gewicht, kostte 125 € geloof ik, verbruikt 25 eurocent stroom per uur (in het weekend nog minder). Voor mij geen geklieder meer met olie, benzine, vettige bougie, kapotte startkoord, verstopte filter en niet meer starten na de winter wegens slechtgeworden benzine.

vr gr
Pluto

Pluto, Bjorn,

Mijn 11 jaar oude benzine ding wordt ook vervangen door zo'n eli ding! Ben die stank wel echt beu!

op 100% groene stroom is het plaatje helemaal ok.

Tot het ding de geest geeft kan ik misschien wel die Aspen-dinges gebruiken, of is het meer dan enkel de brandstog vervangen?

Mvg

JB

Allen,

voor een kleine tuin met weinig obstakels is een elektrisch grasmaaiertje inderdaad de beste keuze

Onze tuin is 140 meter lang (gelukkig niet allemaal gras) en telt vele obstakels (droogmolen, pergola, tuinmeubelen, ...) en dan is een elektrische machine niet zo handig (omwille van de draad)

Een tweedehands mulchmaaier met een milieuvriendelijke(re) brandstof -gewoon overschakelen zonder meer- klaart de klus in een kwartiertje. Geen geklieder met de brandstof dmv een snelvulteut

groeten,

Björn

In Zweden verkopen ze grasmaaiers op bio-etnahol
Dit is natuurlijk mogelijk omdat je bio-etnahol aan bijna ieder pompstation kun kopen
Het blijft wel een vervuiler, maar toch iets minder dan op benzine.

Dirk

Ik heb beslist om geen gazon aan te leggen - mogelijk wel een bloemenweide.

Bij vrienden is een gedeelte nu begraasd door van die kleine zwarte schapen. Lijkt me ook milieuvriendelijker en nog leuk voor de kinderen (en volwassenen).

hoeveel CO2 produceert een schaap?

Als je het rapen voert heel wat denk ik.

schapen produceen vooral methaan als ik me niet vergis

Björn,

Is die Aspen werkelijk ecologisch of enkel gezonder om te gebruiken? Maw hoe zit het met de productie? Ik lees op de verpakking dat het product afkomstig is uit aardolie...

Voor de rest draait m'n machientje perfect én stinkt het veel minder. Betaalde wél 15EUR/5liter, betaal jij minder.

Vind het ondanks de prijs, toch de moeite!

JB

Jeroen,

alvast gezonder voor de gebruiker zo zonder die aromatische verbindingen (benzeenringen).
Ik neem aan ook makkelijker afbreekbaar (weerom omwille van de afwezigheid van die benzeenringen)
en ja, het is een aardolieproduct, dus niet zaligmakend

groeten,

Björn

Gebruik, eenvoudig een gans om op je grasplein te grazen.
Milieuvriendelijker kan niet, het is een vogel, zeer efficient, hoeft geen hoge afsluiting, je moet het gras ook biet met kunst of ander mest verontreinigen, alles blijft ter plaatse, het gras is steeds kort om het even welk weer het is en alles gebeurd automatisch zonder enige vorm van extern aan te voeren energie, zelfs tijdens je verlof !

Enige nadeel is dat zonnen op je gras niet meer zo evident is, want ja een WC hiervoor en aangesloten op de riolering dat is er denk ik nog niet, het zou ook niet werken, en hoe dan ook je afval lozen en het probleem naar elders verschuiven daar doen die diertjes echt niet aan mee!

PUUR ECOLOGISCHE NATUUR !

Ik heb me een handgrasmaaier gekocht van Gardena, een kleine twee jaar geleden. Met de hand maar werkt perfect. Als je er twee keer overgaat wordt het gras automatisch vermaald en moet je dus geen gras harken of vuilniszakken buitenzetten. Ik maai er ongeveer 200m2 mee af. Kost 100 euro en is te vinden in elke Brico.
Geen gesleur met verlengkabels of opslag van benzine. En heel gemaakkelijk te onderhouden. Weegt weinig en gemakkelijk op te bergen.
Ben er erg content van.

Momenteel rijd ik ons gras nog af met een okkazie mulchmaaier op benzine. Hof is nog niet volledig aangelegd. Op een groot deel, tussen de fruitbomen komen de kippen te zitten en eventueel enkele ganzen zodat hier nauwelijks onderhoud nodig is.
Voor de rest van het gras ben ik nog op zoek naar 1 a 2 kooimaaiers (van die rollen zoals op ee handduwerke) zodat ik deze een beetje kan aanpassen en het gras kan afrijden met onze Lars (trekpaard).

Heeft er iemand ervaring met robotmaaiers of met grotere eli-machines (>50cm)?