RECIRCULATIE DAMPKAP EN GASFORNUIS?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Om niet onnodig mijn warme lucht van binnen naar buiten te blazen zou ik een recirculatie dampkap willen plaatsen.
Onder deze dampkap komt wel een gasfornuis met 5 gasbekken.
Mag ik dan zo'n dampkap plaatsen en wat gebeurt er met de gasdampen die vrijkomen tijdens het koken?
Worden deze ook gefilterd door de filters uit de dampkap?
Thxs

Piet.

Reacties

in de keuken zelf komt er ook nog een afvoer van je WTW.

welke 'gasdampen' bedoel je ?
gas verbrandt vrij mooi tot H2O en CO2, en die gassen adem jij ook uit...
je ventilatie neemt die mee naar buiten

w

What about CO?

Je ademt geen vet damp, roet, paks (kankerverwekkend)en de overige rookgassen uit.

De recirculatiekap is geen beste oplossingom je keuken schoon en gezond te houden.
Je zal je keuken vaker geheel moeten reinigen om deze vet vrij te houden. Dit geldt tot de plafonds aan toe.

Willem:
Ja maar een gasvuur waar een aantal bekken volle bak aan het branden zijn gebruiken een flink pak zuurstof EN produrenen en flink pak vocht en CO2. VEEL meer dan jij op die tijd kan uitademen!

In die zin zou ik aanraden om op het balansventilatietoestel een CO of CO2 sensor te plaatsen.
In het geval de CO of CO2 stijgt gaat de balansventilatie dan automatisch naar een hoger regime.

In de badkamer wordt analoog maar dan voor het vocht dikwijls een vochtsensor geplaatst. Neem je een douche dan stuurt die sensor door het hogere vochtgehalte eveneens de balansventilatie naar een hoger regime.

Chathanky:
Die moderne dampkappen met die speciale metaalfilters die blijken volgens reacties van mensen die ik ken toch vrij goed tot zéér goed te werken?
Er zijn hier volgens mij toch 1 of 2 leden op het forum die de uitgang van hun dampkap afleiden naar de badkamer en die daar geen problemen mee ondervinden.
Zaak is ook dat je die filters natuurlijk tijdig eens moet reinigen, en eerlijk toegegeven als ik druk bezig ben met van alles en nog wat, zondig ik daar ook al wel eens tegen.

Beste groeten,
Rudy Martens

produrenen: moet zijn: produceren Sorry

Door enkel metaalfilters toe te passen zal een deel van de gassen condenseren. (vet en vocht)
Overige vervuiling zoals vieze lucht en schadelijke verbrandings stoffen worden niet gefiltert.

Een koolstof filter en een fijnstof filter is on onbeerlijk voor nog een redelijke afvoer van vervuiling.
Het blijft een laatste redmiddel en is geen aanrader.
Onderhoudskosten voor een volledig filtersysteem is ook nog eens een aardig bijkomend kostenplaatje.

Hier al 6 maanden een recirculatie ATAG in gebruik waar ik de warm lucht gewoon terug in de woonruimte blaas (zithoek/keuken/eetkamer is 1 grote ruimte)

Qua geur geen probleem <doen veel wok met pikante spullen die wel pittig ruiken> en het plafond boven de uitlaatpijp is event wit als de rest en voelt niet vettig aan.

Ik ga dan ook geen jaar wachten om de koolstofcasette eens te verversen hé of de metalen vetfilters eens te spoelen.

Jan

Chathanky:
Volledig akkoord.
Ik zeg dikwijls tegen de mensen dat ze altijd moeten bedenken dat een filter nooit perfect is en altijd IETS doorlaat.
Het zal dus nooit perfect zijn (zelfs een keramisch filter voor bacterien heef nog altijd x-aantal cijfers na de komma een enorm kleine doorlaatbaarheid).
Toch ben ik al meermaals verrast door het vrij goed tegenhouden van olie en vet door die metaalfilters in dampkappen. Die dampkappen waren wel iets overgedimensioneerd, namelijk telkens een dampkap van 900mm breed voor een kookvuur van +- 600mm breedte zodat de helft van de kookdamp niet naast de dampkap terecht komt als je even de kookpot moet openen.
Groeten,
Rudy Martens

Jan,

Heb je ook een gasvuur of elektriciteit?
Ik heb tot op heden nog niet aan een ventilatietoestel gedacht omdat ik een oude hoeve aan het verbouwen ben die nog lang niet luchtdicht is. Alles wat ik nieuw zet doe ik wel volgens alle regels en ik probeer zo goed mogelijk te isoleren. Zolang je huis niet volledig luchtdicht is dan heeft zo'n balansventilatie niet veel nut.

Ik veronderstel dat de vraagsteller met "gasdampen" bedoelt de verbrandingproducten van het gas.
Het grootste deel van vet, damp, ... komt van het koken zelf, en is niet speciefiek voor koken op gas.

wat betreft de verbranding van gas heb ik even zitten rekenen:
momenteel koken wij op butaan, we koken vrij veel, en gebruiken 3 flessen van 13 kg per jaar.
dit is ongeveer 100 gram gas per dag
2 C4H10 + 13 O2 -> 8 CO2 + 10 H2O
116 gram gas + 416 gram zuurstof -> 352 gram CO2 + 180 gram waterdamp

* 416 gram zuurstof die uit de keuken gebruikt wordt, laat 93,7 % van de beschikbare zuurstof achter in een keuken van 24 m^3; in een huis van 600 m^3 blijft na het koken 99.7 % van de oorspronkelijke zuurstof over.
=> paniek voor zuurstoftekort, onvolledige verbranding (CO, roet, ...) zou ik geen schrik van hebben

* 180 gram waterdamp: is maar een klein t.o.v. hetgeen uit je potten verdampt

* 352 gram CO2: dit doet de concentratie in een keukenruimte van 24m^3 meer dan verduizendvoudigen (Al Gore moest het horen ...): dit gas kan niet worden gefilterd, en moet dus via de ventilatie ververst worden.
Ik niet of een verhoging van CO2 op zich kwaad kan/of hoeveel stijging ?

* CO, roet worden bij een goed afgesteld gasvuur en voldoende O2 (hierboven berekend) niet gevormd
andere genoemde rommel komt van het koken/aanbranden van het eten zelf, en heeft weinig met koken-op-gas te maken

* laatste puntje: een hoop kaarsen branden produceert ook bovengenoemde afvalproducten + nog een hoop andere vuile afval ook, is dat een probleem ?

w

bedankt voor alle info en tips. Omdat ik met een grote keuken en leefruimte zit van 196m³ hoef ik mij dus duidelijk geen zorgen te maken. Het plafond gaat tot in de spits van het dak. Ik ga wel een co-melder plaatsen omdat dit kan nooit slecht zijn als je met een open verbranding bezig bent.
En ja inderdaad branden er elke dag kaarsjes in de living en daar heb ik nog nooit last van gehad.

Wij koken op gas.
Ahja, en wij steken ook regelmatig een kaarsje aan

Jan

Leuk die eigen interpretaties, onderzoeken leveren hele andere resultaten.

Lees dit maar eens wat de gevolgen kunnen zijn van een slechte afzuiging. En filtering houd slechts een klein deel tegen. De luchtjes worden door het koolfilter gereduceert waardoor je je waant in een schone ruimte te werken of verblijven.

http://www.halton.nl/halton/images.nsf/files/64839B7A9679E44DC225718100337BD6/$file/literature%20review%20kitchen,%20health%20and%20productivity.pdf

Wat een ieder doet moet hij zelf weten, maar je bent in ieder geval gewaarschuwd.

Ach, ik heb de paper effe diagonaal gelezen en het lijkt me niet niet echt relevant.
Ik kan mij wel voorstellen als ik sommige Aziatische keuken zie waar een grote wok vol olie staat de dompen dat op die hoge temperaturen 1 en ander vrijkomt...

Wij frituren niet bijvoorbeeld niet

Bepaalde van die (cancerogene) stoffen die vrijkomen volgens de paper (en dat zal wel waar zijn) zouden mensen met een "gewone" dampkap ook wel een beetje binnen krijgen als zo voor het fornuis staan, zo'n superafzuiging die zo snel de kleine partikels wegkrijgt zie je ook niet overal hoor...

Ik ga het mij niet minder laten smaken

Jan

Rudy,

zo mag je niet rekenen he !
je ventilatie kan je niet instellen op "zuig vanaf nu eens enkel 200 liter CO2 af"

die CO2 zit vermengd met lucht (O2 + N2), en op die manier zal je die moeten verwijderen.
je zal het volume lucht moeten afzuigen waar die 200 liter CO2 in zit, en dat is veeeel meer.
maar nogmaals: ik weet niet of een verhoogde concentratie CO2 eigenlijk kwaad kan. (iemand ?)

w

Tot 1200 ppm is de grens ongeveer van nog net verantwoord.

Je kunt er prat op gaan dat je door recirculeren de werkelijke afzuiging verstoort van de ballansventilatie.
Je ventilatierendement neemt af terwijl door met hoge snelheid de deels gefilterde lucht mengt met schone lucht.
(het voordeel is dan wel dat alles gelijkmatig verkleurt en niet snel zal opvallen totdat je merkt dat alles gaat plakken.)
Thermisch is het de vraag of het niet te warm wordt in de keuken, dit zal met een grote keuken en/of een minder geisoleerd huis minder snel zo zijn.

In de grootkeuken branche zijn ze aardig op weg naar een goede luchtbeheersing dat zal voor de huishoudens nog wel enige tijd vergen voordat hier ook wat meer aandacht aan besteed zal worden.

chathanky,

waar moeten we dan wel naar toe ?
Uit jouw berichten krijg ik de indruk dat ik beter niet thuis kan koken, tenzij in een professionele, steriele, haccp-gecontroleerde omgeving.
Ik denk niet dat 'industriele' normen zomaar toepasbaar zijn op thuis-situaties.

Ik ben er zelf ook nog niet uit welk systeem wij gaan kiezen, maar moeite doen om een LEW te bekomen, en alles dan weer door de dampkap naar buiten te blazen is belachelijk. (we koken vrij veel)
Het ideale zou zijn: de dampen naar buiten kunnen blazen + de energie eruit recupereren. Helaas is dat niet zo simpel.

Recirculatie leek me tot nu toe de beste oplossing, maar nu twijfel ik weer ...

w

Is de eerder aangegeven itho kap geen opolossing voor je?
Deze voert de lucht wel af in je ventilatiesysteem.

De lucht naar buiten afvoeren en veel verlies hebben valt toch wel mee, je mag veel koken maar dit geldt voor enkele uurtjes per dag. daarbij geeft het koken ook nog wat warmte af aan je keuken.

als ik even heel ruw reken (droge lucht, temperatuur binnen mag niet dalen door gebruik van dampkap)

1u/dag
dampkap 500 m^3 naar buiten afzuigen
Tbinnen=20 gr
Tbuiten=0 gr

dan is er om de afkoeling door de dampkap te compenseren een extra verwarmingsvermogen nodig van:
1 kJ/kgK * 20 K * 1.2 kg/m^3 * 500 m^3/3600s = 3.3 kW
(en dat 1/24 van de tijd, juist op het moment dat je ook wil dat het warm is binnen)
ik vind dat precies wel de moeite om mee te nemen in de hele is-balansventilatie-rendabel berekening ...

w

Op zo`n dag gaat dit zo`n 20 ct kosten. dit zijn een x aantal dagen per jaar. de gehele zomer kan je weg schrappen.

Ik schat dat je zo`n 20 euro per jaar bespaart, genoeg om een deel van je filters mee te betalen die regelmatig onderhoud behoeven.

Haha, ik dacht dat wij hollanders de naam hadden van zuinigheid.

daar heb je gelijk in !
(zal ietsje meer zijn omdat je installatie wat groter gedimensioneerd moet worden)

is volgens dezelfde redenering balansventilatie met warmteterugwinning ook niet overbodig ?

w

Wtw draait 24 uur per dag en wordt het een hele andere berekening.
Filters hiervan zijn minder duur en dienen 1x per jaar vervangen te worden.

Een recirculatiekap zit op een onderhoudsfrequentie van eens in de 4 maanden en een koolstoffilter kost rond de 30 euro.

Ballans die je mag opmaken, is het je waard dat je lucht van een reciculatiekap minder is dan van een gewone kap.
Is de extra vervuiling van je keuken wel wenselijk.
Is je gezondheid van belang. (ook verwaarlozing van je filters brengt extra risico met zich mee)
Is het financiele plaatje belangrijk.
Verstoren van de luchtballans is van toepassing van beiden systemen (nagenoeg niet als de aansluiting op je ventilatiesysteem zit)maar de andere 2 wel.

Wat ik al eerder aan gaf mij maakt het niet uit waar iemand voor kiest (ik heb nergen een belang bij).
Mijn doel is om een eerlijk beeld te geven op het forum, iemand te helpen met zijn vraag en misverstanden te vermijden.

Willem:
OK, maar ik wou nu eigenlijk wel eens weten hoeveel volume CO2 dit nu eigenlijk wel produceerde.
Daarom was ik verrast dat dat volume eigenlijk nog aan de lage kant ligt.
Rekening houden dat een balansventilatie ettelijke m3 lucht verzet in korte tijd is dit gewoon maar een geruststelling dat dit toestel de lucht in onze woningen gezond kan houden.

Rudy,

Realiseer je wel dat een recirculatiekap je ballansventilatie ook negatief beinvloed.
Je ventilatierendement kan sterk afnemen als je de lucht turbulent doorspoelt door de recirculatiekap.

Door het intensieve mengen van deze lucht onstaat er een hoge concentratie lucht die je recirculeerd waardoor het langer duurt voordat deze gedaalt is.

Vraag dit niet aan een keukenadviseur die heeft hier vaak ook geen notie van, maar doe eens een poging bij een technicus in luchtbehandelingssystemen.

Natuurlijk mag je je eigen mening hebben, daar is niks op tegen.
Zelf heb ik ook veel kennis op gedaan uit diverse fora.
Maar je komt er achter dat er een hoop zaken niet onderbouwd is of stuk gaan als je er in gaat verdiepen.

Bij het filtreren van kook activiteiten zitten een heel aantal nadelige zaken waar velen niet bij stil staan.
Vaak gaat men er van uit dat als je niks ruikt dat het goed is, maar geur filtreren of verdunnen is maar 1 ding waar rekening mee gehouden moet worden.
Grove filtering haalt een hoop weg maar lang niet alles. Zulk soort filters kosten kapitalen en zitten echt niet in een doorsnee afzuigkap.

De grove filtering doet je lichaam zelf ook en zal weinig kwaad doen aan je gezondheid, juist de fijne delen dringen door tot in je stofwisseling. Juist dit deel kan ernstige gevolgen hebben op je gezondheid en dient zo snel mogelijk afgevoert te worden. Dit gaat niet lukken met een recirculatiekap.
Wil je er daar in verdiepen dan geeft de link van Halton je een schat aan informatie. Het deel productiviteit van personeel is een deel waar je niet mee te maken hebt.

Je mag er mee doen wat je wilt Rudy, ik geef het enkel mee ter info om iemand er op te wijzen, wat die gene er mee doet of wat zijn prioriteit is is geheel aan hem.

Hallo,

Mijn grootste bezorgdheid was de verbrandingsgassen en dit valt dus uiteindelijk wel mee. Van het vet en andere resten heb ik geen enkele schrik. Ik heb dit weekend een zo'n dampkap gezien waar elke dag onder gekookt wordt en waar ze ook frieten onder bakken en die was nog zeer proper binnen. De koolstoffilter wordt hier elk jaar veranderd en de metalen filters worden elke maand in het afwasmachine geplaatst. Deze mensen hebben een spanplafond en dit was nog kraaknet.Deze dampkap staat er nu toch al 7 jaar.

http://www.argusactueel.be/internationaal-nieuws/china-chinese-steenkool-blijkt-dodelijk

 

Het zijn misschien niet de dampen van de olie die het probleem zijn bij bepaalde Chinese vrouwen.