zo ecologisch mogelijke zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Ik ben op zoek naar de beste oplossing voor het warm water voor ons huis. Het huis is super geisoleerd, een rondhouthuis in de Zwitserse Alpen (Wallis, heel veel zon, met uitzondering van 3 maand in de winter).

De verwarming is uitsluitend op hout, daarom was ons eerste idee een electrische doorloopverwarmer, samen met een photovoltaic systeem om zelf electriciteit te produceren. Jammer genoeg zijn deze geisers bij ons niet toegestaan (max 3 kW, dus niks). Hoewel hun efficientie en verbruik veel lager ligt, belasten ze het netwerk te veel.

Dus ons volgend gedacht: een zonneboiler. Liefst een thermosifon systeem (zonder pompen). Wij zijn maar met 2 en liefst samen een bad :-) en al zeker niet elke dag. Dus we zouden liefst een zo klein mogelijke boiler hebben.

Mijn vraag:
- is het mogelijk om zo een systeem te installeren zonder pomp?
- zal de electrische naverwarmer dan niet te veel vermogen nodig hebben (gezien onze 3kW beperking).
- word het water alleen buiten opgeslagen of ook binnen in de naverwarmen (wij hebben dus geen centrale verwarming)
- Enige tips voor producenten/merken?
- Hoeveel liter boiler hebben we dan nodig. Zou 80 genoeg zijn?

Kweet het, veel vragen...
Wij zijn dankbaar voor elk antwoord!!

Groetjes

Reacties

Dorien

Ik ken de specifieke Zwitserse wetgeving niet, mogelijks bestaan er betere oplossingen.
Voor de warmwatertoepassing kan je ipv een doorstromer ook kiezen voor een elektrische boiler, die bestaan in 1, 2, 3 en 6KW versies. Het vermogen hangt een beetje samen met de inhoud. Voor 1 bad kan je kiezen voor een 80L model voor 2 baden na elkaar zal je al naar een 150L model moeten kiezen.
Indien je geen goedkoper elektriciteitstarief hebt op bepaalde tijden zal dit toch een dure rekening worden.
O ja niet meteen de milieuvriendelijkste maar Zwitserland wekt al veel energie op dmv natuurelementen.
Het is wel de minst dure vorm van investeren. Let wel, kies voor een boiler met steatietweerstand of droog verwarmingselement (komt niet in aanraking met het water, zit in een soort buis).
Andere oplossing (duurdere investering) zou kunnen zijn een warmtepompboiler, verbruikt 2 tot 3 keer minder stroom.
Indien er premies zijn voor voltaïsche cellen dan kunnen deze er later bijkomen.

In zwitserland hebben de systemen van ELCO (thermosifon) zeker al hun diensten bewezen ... of dat ook lukt zonder pomp is een andere vraag.

@ Gunther: Een thermosifon IS zonder pomp.
@ Dorien: Het is zeker mogelijk een thermosifonsysteem te installeren.
Voordelen thermosifon: Eenvoudige techniek, bedrijfzeker, onafhankelijk van elektriciteit.
Nadelen: De boiler (opslagvat) moet altijd hoger staan dan de collector, er zijn dikkere leidingen nodig, en het is in de regel een open systeem (gevaar voor zuurstofcorrosie).
Groeten,
Hans

Neem als bijverwarming voor uw zonneboiler een systeem op flessen propaangas.
Dan is het probleem een hoog of hoger electriciteitsverbruik al uit de weg. Neem een gasboiler met gestuwde afvoer dan is er bovendien geen probleem voor CO vergiftiging (of met een eventueel balansventilatie). Ik ga bv. de Junkers AME Celcius daarvoor gebruiken (kost +- 700-800 Euro). Er zijn natuurlijk nog vele andere merken die ongeveer hetzelfde toestel aanbieden.
Dan heb je altijd ruim warm water voor afwas en douche voor twee personen en er is hoogstens een minimale stroom nodig om de boiler electrisch te ontsteken.
Beste groeten,
Rudy

Zelf hou ik niet van armoe met X en doet ie het wel Y en je moet nog een uurtje wachten voordat Z......

Ik zou toch echt een warmtepomp boiler adviseren hoor.
Werkt super, wij hebben het merk techneco. Zijn zeker geen energie zuipers.
Zijn ook op marktplaats 2e hands tekoop voor een prikkie ben ik achter gekomen.
Comfortabel wonen hoeft niet een fortuin te kosten.

Geachte Dorien,

Ik heb van een oude zonneboiler een thermosifon zonneboiler gemaakt. Collectoroppervlak 4 m2, boilerinhoud 160 liter.
Voordelen: Geen stroomverbruik, simpele techniek, geen regeling nodig.
Nadelen: De leidingen zijn dikker tussen boiler en collector, de boiler MOET hoger zitten dan de colector, het systeem reageert trager op zoneschijn. Dit laatste merk je in maart, regenbuien/bewolking afgewissled door felle zonneschijn.
Wekelijks controleer ik de prestaties met de dure zonneboiler van de loodgieter, 300 meter bij mij vandaan. De prestaties zijn gelijk!
Heb je vragen, vraag maar.
Groeten
Hans

Rudy, betreffende
Joop:
Akkoord behalve voor het stroomverbruik. Maar je warmtepomp heeft nog altijd een serieuse stroom nodig om te functioneren, en te veel stroomverbruik blijkt volgens Dorien nou net OOK een bijkomend probleem te zijn.

welgeteld 0,25KWh evenveel als uw frigo of diepvries

Marc:
Ja maar zal Dorien met een warmtepomp van 0.25kWh en bv. met een COP van 3 al het sanitair water kunnen verwarmen?
Theoretisch zou dit inderdaad voor een kleine boiler van 60 tot 100L moeten kunnen (250Watt, COP 3 --> +-750Watt minimum output en dat gedurende 24 uren...).

Tweede bedenking: Tot welke (lage) buitentemperatuur gaat die pomp nog warmte ontrekken uit de buitenlucht?

Laat ons dan niet overdrijven met een COP van 5 maar wel met een mijn insziens zeer realistische waarde van 3 dan zou je met een input van +- 500 tot 600 Watt dezelfde warmteopbrengst bekomen als dat vuurtje van 2200 Watt.
3 Ampère ipv +- 10 Ampère voor dezelfde warmteopbrengst zou leuk zijn voor Dorien die weinig stroom heeft maar het is ook super voor het milieu EN voor de portomoné.

Op enkele mailtjes die ik gezonden heb naar firma's van warmtepompen of ze geen klein warmtepompje kunnen aanbieden als alternatief voor de klassieke electrische verwarmingsvuurtjes van 2200 Watt heb ik reeds twee maal reactie gehad. Zij konden zoiets klein kunnen maken maar nog nooit één tegengekomen die er effectief een prijs op kan op kleven, laat staan aan de uitvoering ervan wil beginnen.
Misschien eens gaan zoeken in andere sectoren van warmtepompen, bv. installateurs van warmtepompen in de horeca?

Wegens het laag vermogen zou ik in dit geval wel opteren voor een lucht-lucht warmtepomp.
Montage aan een achtergevel en zeker voldoende gedimensioneerd dat het werkt zonder koelventilator, anders weer bijkomend energieverbruik en extra geluid of lawaai.
(Of nog leuker: zulk systeem in een passiefhuis en een lucht-water warmtepomp om de muur- of vloerverwarming te bij te voeden of wie weet zelf volledig te voeden).

Om te besluiten:
Ik vind je idee héél goed maar ik vrees dat het een groot probleem is om een leverancier en installateur voor zulke kleine installaties te vinden.

Beste groeten,
Rudy Martens
P.S.: Of 'handige Harry' die de ijskast of diepvries ontmantelt en ombouwt...

Ja maar mijn warmtepomp boiler kun je ook laten samenwerken met heatpipes. Top pijpen, de druk versie 20 stuks 1800 lang kosten bij shin-tai slechts 320usd en 15 usd shipping. Als je dan nog niet voldoende warm water hebt weet ik het ook niet hoor. En je blijft beneden de 300watt.

Ik wens een zonneboiler te installeren waarbij de restwarmte moet geleverd worden door de cv.
Kan iemand een goed schema doorsturen met aangifte van de nodige materialen (prijs?).
Ik bezit nu een boiler werkend op de cv. Kan die mee ingeschakeld worden bij de zonneboiler? Hoe moet het warm water van de zonneboiler naar de nu bestaande boiler? Thx

Rudy

Een warmtepompboiler neemt zijn lucht uit de binnenruimtes (bvb badkamer, living en/of keuken). Deze is warm en indien uit badkamer ook vochtig. Hierbij wordt de warmte gehaald uit de luchttemperatuur en ook uit het terug condenseren van het vocht in de lucht.
Het systeem werkt dus altijd bij een binnentemperatuur van >16°C.
De boilers bestaan in groottes vanaf 80L.
De moderne types hebben een kleine elektrische naverwarming (<=1KW)die éénmaal per week zorgt voor een temperatuur >60°C. Voor de rest heb je geen zorgen en altijd warm water.
Voor een totaal rendement rekent men op een waarde van 2,5 (2,5 maal minder elektrisch verbruik dan met gewone elektrische boiler).
Dorien overweegt installatie van voltaïsche cellen die het aangekochte elektriciteitsverbruik kunnen doen dalen én indien teruglevering aan het net niet mogelijk zou kunnen zijn wel mogelijk is met een nog intelligentere regeling voor de warmtepompboiler.