rolluiken voor een passiefhuis?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb nog geen echt goede oplossing gezien voor rolluiken in een passiefhuis, heeft iemand een idee hoe of wat?

Reacties

en opbouwroluiken? screens met eventueel verduisterende doek voor slaapkamers?

kris

de bedoeling van de rolluiken is om tijdelijk gedurende de nacht de uitstraling van warmte via de vensters te beperken.

Dan zijn opbouwrolluiken wat je zoekt denk ik! die bakken zijn niet altijd even mooi, maar kan je niet kiezen tussen ral-kleuren zoals bij sreens?

Het warmte isolerend vermogen rolluiken is betrekkelijk klein. Dat komt door de constructie (echt luchtdicht zijn die dingen nooit), het materiaal (alu of pvc ev. opgevuld met pu), en de relatief grote spouw tov het raam waardoor er convectie optreedt.
Als je hetzelfde geld investeert in beter isolerend glas (driedubbel), zal je een beter rendement halen. Dat is ook de reden waarom je ze niet ziet bij een passiefhuis.
Ev. in combinatie met screens (aan de buitenkant dus!) om oververhitting in de zomer te voorkomen.

Sorry Luc, deze roluiken bestaan wel. Een tijd geleden gezien op Internet, een Duitse firma. De platte lamellen zijn dik (2 a3CM dikte), met tand en groef verbonden. De geleiders zijn voorzien van 2 dichtingsprofielen(neopreen). De kast is uitgevoerd in gegoten polystereen.De bediening is electrisch. De kast wordt in de geisoleerde buitenmuur ingewerkt.
Mon

Aha, dat wist ik niet.
Blijft natuurlijk het feit dat dat je die extra isolatie enkel gaat hebben als je rolluiken dicht zijn.

euhm, mon, welke Fa??

Wij voorzien ook rolluiken als zonnewering, als geluiddemping, om inkijk te vermijden..
Waar mogelijk worden ze ingewerkt in de dakoversteken ( bij ons 3 van de 4 gevels )en zitten zo helemaal buiten het geisoleerd volume. In de voorgevel zitten ze gedeeltijk in de isolatie en gedeeltelijk in de binnenmuur. Je hebt dan wel grote openingen in de binnenmuur als je boven-onder-links en recht van die rol nog wil isoleren met dezelfde dikte als in de spouw ( 20 cm ). De bediening is in alle gevallen electrisch omwille van luchtdichtheid.

Ik ben onlangs voor een nieuwbouw gaan kijken (nieuwe woonwijk). Ik vroeg om rolluiken te voorzien, maar ze willen dit absoluut niet doen. Reden: enkel energieverlies. Ik kan dit niet geloven. Heb bij mij thuis de test gedaan. Onlangs nieuwe ramen (pvc + hoog rend. glas + ingebouwde rolluiken met lint). Bij 5°C buiten en 22°C binnen was de ruit oppervlakte temperatuur met gesloten rolluik toch zo'n 3,5°C hoger dan met rolluik op. Als er meer koude wind op de ruit blaast zal dit verschil waarschijnlijk nog groter worden. De rolluikkast is dik geïsoleerd en voelt overal warm aan, nergens geen tocht te voelen, zelfs niet aan de lint opening. Vanaf de rolluiken af zijn stijgt binnen het uur de ruimte temperatuur met bijna 1°C wat goed voelbaar is en de brander slaat merkelijk minder aan. In de zomer houdt dit beter de warmte buiten zodat airco (misschien) niet nodig is. Geen dure gordijnen en zonwering nodig dat ook afblijkt door de zon of voor mensen dat gevoelig zijn voor stof dat daar blijft inhangen. Raamwerk wordt niet blootgesteld aan zon wat levensduur of onderhoud ten goede komt. Geeft veiligheidsgevoel, vooral bij rondvliegende zaken bij storm. Volgens mij heeft dit alleen maar voordelen. Wie kan mij van gedacht doen veranderen?

Stefan,

Ik vind ballansventilatie een goede zaak, maar ik weet niet hoe dit combineerbaar zou zijn met jou rolluiken. Je isoleert goed met die rolluiken, maar alles kan zo potdicht worden dat het niet meer leefbaar wordt.

Vergeet niet dat je zonder ballansventilatie zo veel kans hebt op codensatie en schimmelvorming.

Ik denk dat de enige oplossing bij rolluiken is te werken met ballansventilatie met aan-en afvoerpijpen. Dan is een ventilatierooster echt overbodig.

Sorry Stefan,

Ik moet je gelijk geven, als je goed verlucht is ballansventilatie overbodig. Ik ga er ook geen plaatsen, en net als jezelf goed verluchten. Heb last gehad van zwarte plekken, maar heb ze weg gekregen met javel en verluchten. Ik ga vooral de luchtvochtigheid in het oog houden met een hygrometer. Zodra deze boven de 80% uitkomt ga ik gewoon wat meer verwarmen, wat ik vroeger niet deed in bergruimtes e.d. Het is zeker het proberen waard en het kost niks. Als die zwarte plekken dan nog terugkeren, is het nog niet te laat voor ballansventilatie.

Brendan

En hoe ga je goed verluchten? Hoe ga je zorgen dat de lucht in je hele woning ververst wordt en de vochtige lucht uit de vochtige ruimte's verdwijnt? Met de voordeur open te zetten?
80% RV? Dat is gewoon ongezond, zorg ervoor dat je RV rond de 40 a 50% zit, dan ben je goed bezig en heb je een gezonde vochtigheid in huis, wat nog geen garantie is voor gezonde binnenlucht, maar allicht wel.
Met javel kan je misschien schimmel te lijf gaan, maar of dat bevorderend is voor je binnenklimaat??

Hans

Ik lees geregeld op dit forum dat men de RV best zo laag mogelijk houdt en vaak wordt 40 à 50% gesuggereerd. En ik die altijd dacht dat die rond de 50 à 60% moest liggen voor een gezond en aangenaam binnenklimaat.

Ik volg dit nu een tijdje en merk op dat die RV hier varieert tussen de 50 à 65% en afhankelijk van de RV buiten.
En ik heb nog nooit condensvlekken of schimmels op muren of plafonds gehad, wel condens op de binnenkant van(ongeïsoleerde) rolluiken (zie andere thread waar ik waarschuw voor deze condens bij plaatsing van superisolerend glas).

Om terug te komen op die RV: ik heb hier een gecombineerde thermo-hygrometer hangen. Hierop is een "comfortzone" aangegeven: ze bevindt zich in een onregelmatige vierhoek die begrensd is door 45 à 75% RV en 18 à 24°C. Het centrum van de zone, ik neem aan "het punt van grootste comfort en behaaglijkheid" wordt bereikt bij zowat 60% RV en 21,5°C.
Ik denk dan ook dat ik hier best alles laat zoals het is en was: geen speciale ventilatie maar geregeld verluchten of zoals ik dat heet: mijn longen geregeld "aan de draad hangen".

FF terug op Mons reactie, weet iemand van die passiefhuis rolluiken een link of referentie? Liefst opbouw ipv inbouw

Mvg Arnold

Arnold, kijk eens onder DENK ROLLADEN TECHNIK.
Mo,

Weet iemand welke firma deze rolluiken voor passiefwoningen verkoopt ?
Het gaat niet zozeer om de warmteverliezen als wel om het verhinderen van overbodige warmtewinsten in de zomer.

Indien je een firma weet die dit verkoopt geef me aub een seintje...

mvg
Wim

Weet iemand welke firma deze rolluiken voor passiefwoningen verkoopt ?
Het gaat niet zozeer om de warmteverliezen als wel om het verhinderen van overbodige warmtewinsten in de zomer.

Indien je een firma weet die dit verkoopt geef me aub een seintje...

mvg
Wim

Beste,

heeft iemand weet van inbouwrolluiken voor laagenergiewoningen voor plaatsing bij ramen met schuine dorpels?

Vele mercikes,

Liesbeth

 Zijn er al Belgische installateurs/invoerders van deze rolluikkasten?