ademende verf

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

dag allemaal,

op het forum wordt veel aandacht besteed aan dampopen wand en dakconstructies (houtwol, isofloc, fermacell,...) Maar met welke verf werken jullie je muren en plafonds af aan de binnenzijde? ik vind daar niets over terug. is er geen risico dat je het ademend vermogen van je constructie teniet doet door de eerste de beste verf erop te zetten?

vriendelijke groeten,
thomas besenthal

Reacties

Thomas,

je kan kalkverf, leemverf, caseïneverf e.d. gebruiken. Alle ecologische en/of biologische muurverf is in principe dampopen of ademend. Bovendien hebben ze het bijkomend voordeel dat ze nauwelijks stinken, je krijgt er geen hoofdpijn van.

Als nadeel vonden wij de kleurkeuze niet erg uitgebreid als je graag felle kleuren wil. Maar in een bekende verfwinkel die 'N.....m'-verf verdeelt, kunnen ze deze in wezen ecologische verf bijkleuren met pigmenten (die zijn dan niet ecologisch) in alle RAL- en NCS-kleuren.

Er bestaat ook ecologische lakverf, maar daar heb ik (nog) geen ervaring mee.

Wout

Thomas,
hetgeen Wout zegt klopt inderdaad.

Ik wil er nog aan toevoegen:
Als je verf laat bijtinten in RAL of NCS kleuren vraag dan aan die leverancier om na te gaan of die RAL of NCS kleur GEEN organisch pigment bevat maar wel bij voorkeur oxidepigmenten (oxidegeel, oxiderood, oxidezwart...).
Die zijn uitstekend lichtbestendig en niet of minder milieubelastend en dan organische pigmenten.
Bovendien hebben die een uitstekende lichtbestendigheid en hebben een héél lage schadelijkheid voor mens en milieu.

Met caseïneverven heb ik het niet erg. Ik heb reeds totaal gecracelleerde toestanden gezien (F&B... een Engels merk) en ook reeds een woning in Antwerpen waar caseïneverf op (is op basis van gestremde kaas!) totaal begon te beschimmelen en te zwammen (hele huis werd zwart van de zwammen).

Op mijn vraag op diverse vergaderingen in de verfsector wat men als conserveringsmiddel in caseïneverven gebruikt heeft men me nog NOOIT een antwoord gegeven (en dan is men met professionelen onder elkaar!).
Idem met de gezondheidsgevolgen voor binnenhuisverven van caseïne die geneutraliseerd is met ammoniak. Ik heb er nog nooit en antwoord op gekregen!
Idem met caseïne die gemaakt is met 5% ongebluste kalk indien die verf in kontakt komt met de huid en ogen.
Sommige fabrikanten wisten dit zelfs niet eens.

De EU wetgeving is inmiddels zou streng geworden dat het ook geen probleem meer is op een verf toe te passen op basis van een (ja synthetisch) acryllaatbindmiddel omdat de schadelijk emulgatoren en conserveringsmiddelen daar momenteel absoluut verboden zijn. Geen enkele verffabrikant gaat mijn insziens nog riskeren om oud verboden spul op de markt te brengen gezien de sankties die de wet voorziet echt wel voldoende afschrikwekkend zijn.

Een acryllaat (en ook de iets ouder vinylemulsies) hebben doorgaans een ademend vermogen van om en bij de 5% voor wat water onder de vorm van waterdamp betreft.
Je systeem blijft in dat geval dus zeker dampopen.

Natuuroliegebaseerde afwerksystemen bestaan ook in ademende versies maar dit moet voor elke formulatie absoluut met laboproeven gecontroleerd worden (sommige formulaties hebben te weinig waterdampdoorlaatbaarheid).

In België kan je bij CORI en WTCB wellicht ook wel nuttige informatie over dit onderwerp bekomen.

Hopelijk heb je er wat aan.
Groeten,
Rudy Martens

bedankt Rudy,

een familielid-schilder raadt me voor binnen silikaatverf aan als natuurlijke dampopen verf.die bestaan zelfs met het natureplus label. ik zie op sites van fabrikanten dat die meestal voor buiten gedacht zijn. is silikaatverf te "goed/duur" voor binnen?
Als de eu wetgeving zo streng is, kan ik dan gerust een gewone acrylaatverf nemen?

mvg,
thomas

Beste,

Ik vraag me af of HDF gebaseerde lambrisering van de binnenkant met een waterdampdoorlaatbaarheid van 1526 g/m²/24hr (DIN en ISO 12572) voldoende is wanneer wij een houtskeletbouw hebben?

Het gaat over dit product:

http://www.parador.nl/loc-cgi/products.cgi?produktlinie=clickboard&sparte=paneele&sortiment=clickboard

hartelijk dank!
geert

Tijdens mijn repliek van 2007 zat ik nog bij provider Skynet. Nu reeds een klein jaar bij Fulladsl.
Moest je geen reactie gekregen hebben op een privé-mailtje zend het dan nog eens op.

Thomas:
Er bestaan twee grote versies van silicaatverven, namelijk bijna zuiver silicaatverf en mengsels van silicaatverf met circa 30% emulsie-kunsthars.
Ik zou eerder opteren om silicaatverven voor te behouden voor buitengevels en een 'zuivere' acrylaatverf voor binnenwerk.

Dikozz:
Dat hangt er van af wat er volgt van bouwmateriaal langs de buitenzijde. Hou voor het oog dat het de bedoeling is om van binnen naar buiten de hele muur dampopen te laten. Als waterdamp van binnen naar buiten door jouw constructie gaat moet meer dampopen materiaal doorgaan dan het omgekeerde, want dan anders krijg je vochtophoping.