keuze confdensatieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Ik heb drie jaar geleden een oud huis gekocht en verbouwd.
De verwarming is op electriciteit, wat nogal prijzig en onconfortabel is. De laatste maand hebben we radiatoren geplaatst en besloten om over te gaan op gas. Nu moeten we nog beslissen welke gasketel te kopen. We beschikken over ongeveer 150 m². Plafondhoogte gemiddeld 2,70 m. De radiatoren hebben een totaal vermogen van 23200 watt. Momenteel zijn we nog met z'n tweetjes maar binnen 11 weken krijgen we onze eerste dochter. We zouden het graag warm genoeg hebben en beschikken over nogal wat warm watercomfort (als ik een douche neem, wil ik niet merken dat mijn vrouw de kraan in de keuken gebruikt). Ik heb met verschillende personen gesproken en heb vier condenserende gasketels aangeraden gekregen.

VAILLANT ecoTECplus VCW 346 (+/- 1300 euro)
ARISTON ECOSMARTB BFFI GN (+/- 1900 euro)
ACV prestige 32 excellence (+/- 2000 euro)
VIESSMANN VITODENS 200 (+/- 2600 euro)

Welke van deze gasketels voldoet volgens uw mening aan mijn wensen? Welke zou het beste koopje zijn in prijs-kwaliteit verhouding? Welke raad u mij zeker af? Is het beter met ingebouwde boiler te werken? Wat zijn daar de voor-en de nadelen van? Uit mijn vragen heeft u kunnen afleiden dat ik een leek ben op dit domein.
Met dank bij voorbaat

Paolo

Reacties

Paolo,

indien een 'doorstromer' geen echt probleem vormt kun je ook voor een ATAG blauwe engel Q gaan. Deze heeft een kleine interne boiler zodat de doorstromer de tijd heeft om op te springen, je toch direct warm water hebt en als je vrouw niet de kraan opendraait zou dit ook nog net moeten lukken.

MVG, Piggy

waterontharding wel aangeraden met een doorstromer!

beste,

Het is raadzaam om een modulerende combiketel te pakken inclusief modulerende thermostaat.
Kies je er voor om de ruimtetemperatuur weersafhankelijk te maken is dit zeer zuinig.
Ik zou kiezen voor een remeha ketel
het type quinta is zeer goed en bijna onderhouds vrij
wil je meer warmwatercomfort dan zou ik de aqanta nemen ook van remeha

let wel op bij je keuze op de hoeveelheid warmwater per minuut

Beste,

Vooroordelen voor doorstromers:

De voordelen: goedkopere ketel, lagere gasverbruik, subsidie ook over combi gedeelte.

De nadelen: minimum en maximum tapdebiet, mogelijk te hoog vermogen ketel voor max. tapdebiet, minder warmwatercomfort (denk aan meerdere tappunten tegelijk), veel problemen bij te hard water(elk jaar warmtewisselaar reinigen) Is tapdebiet voldoende bij gebruik hotfill toestellen

Er zijn dus voor en nadelen aan een doorstromer, aan u te kiezen wat het beste past bij uw situatie en gewenst confort.

Beste rene,

welke van de eerder vernoemde ketels zou je me dan aanraden?

Hallo Paolo,

IK kan je helaas geen merk adviseren.

KIes voor een installateur welke volgens uw gevoel het meeste bij uw mening aansluit.

ALs u met hottfilltoestellen wil gaan werken kies dan een indirect gestookte boiler met waterinhoud welke past bij uw verbruik.

KIes het ketelvermogen welke aansluit bij uw warmteverliezen.(als u 23 kw aan radiatorvermogen heeft, heeft het geen zin een grotere ketel te installeren, of u zou willen uitbreiden in de toekomst?)

Kies die ketel welke zo laag mogelijk moduleert. Pak zeker geen 50-100% brander meer.

Vraag uw installateur met welke watertemperatuur voor cv hij wil gaan werken en of hij een regeling met glijdende temperatuur in zijn aanbieding heeft zitten.(u moest eens weten hoeveel cond. ketels nu nog met watertemp 90 graden worden geinstalleerd, scheelt gewoon 11% rendement tov lagere watertemperaturen) Laat hem de ruimtetemperaturen garanderen met aanvoertemp max 55 retour max 43 graden celsius.

Bekijk de plaasting van uw nieuwe cv ketel, zo centraal mogelijk tov uw sww aftappunten en zo dicht mogelijk bij de radiatoren welke het meeste moeten werken. Laat ook de buizen van de ketel van en naar de ketel installeren.

Al met al komt het erop neer geen appels met peren te vergelijken.

Let op of de watertemperatuurregeling met glijdende temperatuur erbij zit, of geisoleerd wordt, kijkt installateur naar uw warmteverliezen etc.

De installateur welke probeert mijn gasrekening zo laag mogelijk te houden zou mijn voorkeur krijgen.

Bekijk de plaasting van uw nieuwe cv ketel, zo centraal mogelijk tov uw sww aftappunten en zo dicht mogelijk bij de radiatoren welke het meeste moeten werken. Laat ook de buizen van de ketel van en naar de ketel installeren.

Ik bedoel hier de buizen van en naar de ketel naar de verdelers isoleren !