buitenmuur slaapkamer isoleren via klimop

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

Onze slaapkamer telt 3 buitenmuren en een binnenmuur die de scheiding vormt met de badkamer (waar dag en nacht verwarmd wordt). Onder de slaapkamer ligt een onverwarmde garage.

De buitenmuren zijn opgespoten met UF, de vloer is niet geïsoleerd, het plafond is driedubbel geïsoleerd via 2 lagen rotswol van 6cm en een plankenvloer van 1,8cm dik.

Als wij nu de cv op onze kamer niet aanzetten is het er vaak 14°C en soms slechts 10,5°C. Ik vind dit te koud maar mijn vrouw verdraagt eenvoudigweg niet dat de cv 's nachts brandt (krijgt hoofdpijn).
Nu had ik gedacht van een buitenmuur die op het noorden ligt te laten begroeien met klimop. In de stille hoop dat het behaaglijkheidsgevoel en het comfort op onze slaapkamer daardoor ietsje zou verhogen.

Zou mijn idee een ijdele hoop zijn? De klimop zou langs boven afgeschermd zijn met een overstekende kroonlijst van 70 cm breed.

Franske

Reacties

In de zomer zal het helpen om de warmte buiten te houden in de winter als warmte isolatie zal het bar weinig helpen.

Noordelijk georienteerd zal de klimop ook in zomersituatie weinig heil gaan bieden om de zon te weren.

Dit is geen oplossing voor je probleem.

Beste Chathanky,

Niet de warmte in de zomer is een probleem, wel de koude in de winter en de tussenseizoenen. In de zomer is het altijd heerlijk koel op onze slaapkamer, zelfs bij relatief grote hitte. Maar in de andere seizoenen... Ik zie nog dat ik van slaapkamer en bed zal moeten scheiden. Wel niet van tafel, die is vooralsnog meer dan behoorlijk gedekt.

Wat die klimop betreft: van uit mijn jeugd herinner ik mij dat in mijn dorp meerdere boerderijhuizen stonden waarvan noord- of oostgevel gesierd waren met klimop. Dat zal toch wel een reden gehad hebben neem ik aan.
Maar merkwaardig genoeg zie ik vrijwel nergens meer klimop. Zou die soms de muren vochtig maken?

Franske

Franske
Boerderijhuizen waren vroeger meer enkelsteensmuren dan muren met een spouw. Je moet het die fermetteverbouwers maar eens vragen welke miserie ze zich soms op hun hals halen.
Dus ik vermoed dat de klimop eerder dienst deed als beperkt waterscherm.

Wat je probleem (of je vrouw's) betreft vrees ik dat je moet gaan uitzoeken wat de oorzaak van de hoofdpijn is bij verwarming van de slaapkamer.
Mogelijks is de radiatortemperatuur te hoog waardoor er teveel luchtcirculatie ontstaat. Het kan ook het geluid van de verwarming zijn die onbewust op haar inwerkt.

Ja Marc, die cv hier, een echt probleem... En zeker op onze slaapkamer. Ik probeer even te omschrijven.

Aanvankelijk stond op onze sk 1 radiator, nl. een convector. (HE) Behalve dat dat ding vreselijk tikte bij het opwarmen en afkoelen had het dan nog onvoldoende vermogen. De aannemer is er dan, na maanden en na schriftelijke en aangetekende ingebrekestelling, eentje komen bijplaatsen (+ nog drie in andere vertrekken waar het ook te koud was). Omwille van dat getik, slapen was eigenlijk onmogelijk, heb ik de kleinste van de twee laten uitbreken en laten vervangen door een echte radiator (Radson) met thermostatische kraan. Deze tikt niet en heeft op zichzelf genoeg vermogen om de sk op zijn eentje op 18°C te brengen. Maar nu komt het.

De cv wordt gestuurd via een kamerthermostaat in de living die de cv-pomp aanstuurt. Als wij nu naar bed gaan en de thermostaat lager draaien werkt de cv op onze sk niet...
Oplossing: enkele van de 6 radiatoren in keuken en living dichtdraaien met als gevolg dat die radiator op onze sk gloeiend heet wordt... en heet blijft.(regelen via de thermostatische kraan is niet accuraat)

Als de klimop niet zou helpen zie ik maar 1 oplossing voor ons probleem: een drietal uur voor wij naar bed gaan de convector in de hal onder open zetten (en hem op tijd dichtdraaien zodat wij zijn getik niet moeten horen) en de warmte naar onze sk laten "trekken". Op die manier zullen de muren op onze sk waarschijnlijk tegen bedtijd een beetje opgewarmd zijn zodat onze "ijskelder" (want zo heet ik onze sk) een ietsje behaaglijker aanvoelt.

In variante heb ik mijn vrouw al een alternatief voorstel gedaan: in de living een alcoof inrichten voor Franske... Mijn suggestie dat ze die heel decoratief en origineel zou kunnen inrichten heeft niet geholpen...

Franske

Frankske,

Kan je niet de radiator op de slaapkamer zelf wat aanzetten een paar uur voor het slapengaan: dat zou de zaak toch moeten opwarmen. De thermostaat in de woonkamer zal regelmatig warmte vragen en dus wordt ook de slaapkamer verwarmd.

Er bestaan kussentjes met kersenpitten die je kunt opwarmen in de
microgolfoven en aan je voeten leggen. Zo heb je onmiddellijk een
warmtebron onder je dekens. Dat werkt zeer goed. Ze zijn te koop in
natuurwinkels.

Eens dat je het warm hebt, zorgen voldoende dekens voor het vasthouden
van die warmte. Je lichaam produceert voldoende warmte. Het is alleen zaak
om die warmte vast te houden door middel van een isolatielaag (dekens dus)
die dik genoeg is.

Vroeger gebruikte men ook wel slaapmutsen. Misschien ook een ideetje.

Of een dikke pyjama.

Op mijn slaapkamer is het in de winter soms 5°C. Op zulke momenten neem ik een warmwaterkruik mee.

Hallo Franske,

Toch toevallig geen raam zitten met nog enkel glas ?

Hallo René,

Er zit inderdaad nog een dubbele glazen deur (breedte 1,60m - hoogte 2,06m) in de gevel-zuid met enkel glas (8mm) tot op 40 cm van de grond. In de onderste 40cm zitten volle alu-panelen, niet geïsoleerd. De kozijnen zijn in in niet-geïsoleerd aluminium. 's Avonds en 's nachts is het raamwerk wel afgeschermd met een rolluik.

Gisteren is hier iemand van een firma de maten komen nemen om dubbel glas te plaatsen. De alu-panelen kunnen ze niet vervangen (gaat technisch niet).
De opmeter zei mij dat het HR+ glas dat ik op het oog had een kleurverschil gaat vertonen met het andere gewoon dubbel glas in onze voorgevel. Als wij de gordijnen in de dag zouden opentrekken zou er geen verschil te zien zijn.
Nu weet ik nog niet goed wat doen: gewoon dubbel glas nemen of HR+.

Ik hoop dat de ingreep die ik beoog het comfort ietsje gaat verhogen. Heel spijtig wel dat dat alu-paneel niet kan worden vervangen door een isolerend paneel. Zou ik er niet kunnen tegen plakken binnenkant? Dat moet normaal toch te doen zijn.

Voor de andere respondenten op mijn berichtje formuleer ik straks een antwoord. (ik moet nu weg)

Franske

franske,

het probleem is dat als je de alu-panelen gaat isoleren, de profielen (niet thermisch onderbroken) waarschijnlijk de koudste plek vormen in uw slaapkamer. bij slecht ventileren bestaat de kans dat er condens op de profielen komt staan met mogelijk schimmelvorming tot gevolg.

Mij lijkt de beste oplossing, die zich op korte termijn wel terugverdient, het raam te vervangen door een ander raam met thermisch inderbroken profielen en 1.1 beglazing. Voorzie een ventilatieopening in de raampartij, plaats op je badkamer een motorgestuurd ventilatortje en voorzie voldoende doorstroom vanuit de kamer naar de badkamer (roostertjes in de deur of een spleet van 1 cm onder de deur bij een deurblad van 83 cm).
Meer ingrijpend en beter is natuurlijk je raam vervangen en volledig mechanisch ventileren met warmterecuperatie.

mvg
ben

Beste Frans,

IK sluit mij aan bij het verhaal van Ben, de beste oplossing is het vervangen van kader en glas.

Maar als je in de slaapkamer alu kader en enkel glas hebt dan heb je dit misschien ook nog op andere plekken in je huis, waar je misschien meer stookt.

Dan wordt het natuurlijk weer een ander verhaal.

Je kan trouwens een audit laten doen op de energie prestatie van je woning. AL dit soort aspecten komen dan ineens naar voren. (waar gaan je warmteverliezen naar toe en waar dus het beste maatregelen te nemen, en hoe ziet het met je rendement van je warmteproduktie)
Het wordt ook nog eens gesubsidieerd voor 40%.
Misschien een tip.

Beste Rene, Ben en andere respondenten,

Als ik nog 10 j jonger was zou ik geen seconde aarzelen en superisolerend glas en dito kozijnen plaatsen. En open aandacht hebben voor het aspect condensatie en de inherente ventilatie.
Maar ik heb mijn leeftijd tegen en dan is het kiezen voor de nog doenbare gulden middenweg. In mijn geval zal dat zijn: kozijnen behouden en HR+ glas (4-12-4 - u=1,3) kiezen. Dat dat glas een andere tint gaat geven neem ik er maar bij. (merk op: de glasmaat 4-15-4 gaat technisch niet bij behoud van de huidige kozijnen)
Overigens heeft de opmeter mij verteld dat het gewoon dubbel glas dat er al staat in meerdere ramen gemiddeld zowat 25-30j meegaat, en dat staat al 25j... Ik kan die dan zodra ze binnenin gaan "wasemen" ook vervangen door het type glas dat ik nu ga laten plaatsen zodat het uitzicht dan terug egaal is.

Bovenop het vervangen van het glas op onze sk ga ik het glas ook laten vervangen in gans het slaapgedeelte. In de hal ga ik de niet-geïsoleerde sandwichpanelen in de inkomdeur ook laten vervangen door een geïsoleerd paneel uit één stuk.
Het geheel van deze maatregelen gaat ongetwijfeld een positieve weerslag hebben op het leefmilieu en het behaaglijkheidsgevoel in onze sk. Alee, dat hoop ik toch, want de deuren tussen die vertrekken staan in de dag allemaal op elkaar open.

Ik hoop dat ik met de som van de voorgenomen isolatiewerken (ik krijg volgende week offerte) de klimop mag vergeten en een beetje meer gezelligheid mag ervaren op onze sk. Want een gezellige temperatuur wordt niet gemeten zoals een thermometer dat doet, maar wel gevoeld.
Bij leven en welzijn vertel ik bij gelegenheid nog wel mijn wedervaren na de werken.

Franske

Hallo Thomas,

U hebt intussen allicht al gelezen over de maatregelen die ik ga treffen. Ik wil toch nog even terugkomen op de regeling die u voorstaat.

Deze is uiteraard mogelijk en heb ik al vele malen toegepast. Met het gevolg dat het - afhankelijk van de temperatuur en de wind buiten - ofwel te warm, ofwel te koud wordt. Ik krijg de zaak via de radiatorthermostaat op onze sk niet goed ingeregeld.

Er is nog een aspect aan het geheel van regelingen. Als ik 's nachts de cv-pomp constant wil doen draaien moet ik in de living ca. 3 radiatoren dichtdraaien en de kamerthermostaat op 20°C laten staan. Op onze sk wordt het dan te warm en, afhankelijk van het weer buiten, in de living en keuken soms en veelal ook. U begrijpt dat dat allemaal een geklungel geklooi van jewelste is. Een wikken en wegen ook hoeveel en welke radiatoren dicht moeten.

De diepere fond van het geheel is dat er destijds geen deskundige en gedetailleerde (lokaal per lokaal)warmteverliesberekening gemaakt is betrekkelijk onze woning. En dat er daardoor een onbalans is in de verwarming en warmteverdeling in en over de verschillende vertrekken. Enfin, dat is mijn mening, en ik geloof dat ik niet ver naast de waarheid zit.

Met dank voor uw inbreng
Franske

Beste Frans,

De installatie 's nachts laten doordraaien lijkt mij niet zo zinvol: zoals je zegt is het een heel gedoe om de nodige kranen toe te draaien en de hele installatie laten werken voor 1 radiator is niet erg efficient.

Ik pas de door mij beschreven methode toe voor een slaapkamer op het 2e verdiep (rijwoning, 2e verdiep steekt een beetje boven de andere huizen uit).

Als het koud is zet ik de kraan op stand 1 of beetje hoger.
Je voelt dan (na een uur of meer) dat de ergste kilte toch weg is. Warm wordt het nooit want zodra de temperatuur wat stijgt knijpt de kraan de watertoevoer dicht.

Kan de lucht rond je thermostatische kraan op de sk vrij bewegen(gordijnen)?
Misschien eens een kraan van een andere radiator proberen? (heb op het werk een kraan die zelfs op * stand nog 15 graden geeft..)

Vriendelijke groeten
Thomas

Hallo Thomas,

De lucht rond de thermostatische kraan kan inderdaad vrij bewegen. Op de andere radiator, een convector, staat geen zulke kraan.

Overigens moet ik niet aan denken die convector open te draaien gezien het vele "getik".

Groetjes,
Franske

Frans,

Sorry, slecht uitgedrukt: ik bedoel de kraan van de sk radiator vervangen door een kraan van een andere radiator. Je kan enkel het regelgedeelte afschroeven (achter de kraanknop zit een ring die je kan losschroeven). De radiator afkoppelen hoeft dus niet.

Goede nacht,
Thomas

Hallo Rene en Ben,

Jullie hebben mij toch aan het denken gezet over die mogelijke condens en vochtvlekken.

Als die zouden beperkt blijven tot het alu-kozijn zou dat geen echt probleem zijn. In het profiel van het kozijn zit onderaan nl. een afvoergeul met gaatjes naar buiten.

Moet ik ook vrezen voor vochtvlekken elders? De muren zijn via UF geïsoleerd en het plafond drievoudig zoals eerder gemeld.

Uiteindelijk: die alu-panelen onderkant de dubbele deur (71cm x 24cm - 2 st. - ik schat de u-waarde op zeker 8): zouden die binnenkant niet kunnen beplakt worden met isolerende panelen? Uiteraard geen isomo, maar een ander duurzamer en esthetischer materiaal.
De opmeter heeft mij op mijn vraag hierover gisteren in het ongewisse gelaten, waarschijnlijk omdat bij volledig openen van de deurvleugels die (opgeplakte) panelen tegen de raamomlijstingen opstoten. Maar hierop kan ik via stoters wel iets vinden, dat kan geen echt bezwaar zijn.
Nu reeds dank voor enige suggestie of advies hierover.

Met de wens voor een verkwikkende nacht,
Franske

Franske,
waarschijnlijk word ik voor dit voorstel met pek en veren ingesmeerd en het forum afgejaagd, maar heb je al gedacht aan een elektrisch deken?
Vermogen is ongeveer 50 watt, als je dit elke dag een half uurtje laat opwarmen tot je je bed instapt en dit 200 dagen per jaar (in de zomer natuurlijk niet nodig), komt dat voor een heel jaar op 5Kwh, maw niet direct een verbruik dat de Belgische kyoto-inspanningen in het gedrang zal brengen

Beste Jos,

Zo'n elektrisch onderdeken (beperkt tot mijn slaapkant) heb ik al hoor. En is een welgekomen hulp. Maar ik wil dat wel eens de ganse nacht laten aan staan... Niet zonder gevaar natuurlijk: ik heb destijds vóór ingebruikname optische rookdetectoren geïnstalleerd boven het bed en op de overloop.

Wat het verbruik betreft: op de schakelaar is een vermogen aangegeven van 55W, maar er zijn 10 schakelstanden. Ik neem dus aan dat in stand 1 - de stand die ik meestal inschakel -het vermogen behoorlijk lager is. Maar echt weten doe ik dat niet. Wie wel?

Hoe dan ook: ik denk dat met de voorgenomen isolatiewerken ik een paar graadjes ga winnen en het deken overbodig wordt. Of hooguit nog zal gebruikt worden bij echt strenge vorst. (dieper dan -5°C)

Franske