vragen rond cv (buizen, radiatoren, ketel)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik las al heel wat rond cv op dit forum maar zie inmiddels door de bomen het bos niet meer. Daarom enkele concrete vragen nav offertes die we kregen.

- is er een verschil tussen koperen leidingen en kunststof (biede zouden worden geïsoleerd) en wat nemen we best?
- in het ecohuis zag ik energiezuinige radiatoren (jaga, energy savers, lagetemperatuurradiatoren): lonen die de moeite of is het belangrijker te overdimensioneren?
- en dan de ketel. daar snap ik het minste van. Dat we niet moeten overdimensioneren lijkt me duidelijk. 24 kw stelden de meeste installateurs voor (totaal woonopp huis is 220 m³ en wordt extra geïsoleerd) en dat lijkt me voldoende. De meesten werken echter met een doorstromer en ik begrijp dat een boiler voor het warme water interessanter is qua verbruik of heb ik dat verkeerd voor?
De ene werkt met Viesmann (stelde geen condensketel voor maar een vitopend 222 met boiler van 50 liter - wat mij dan wel erg weinig lijkt) - dit lijkt mij onvoldoende energiezuinig of is dat in sommige situaties toch beter dan condens?
Twee andere stelden bulex thermomaster F24E voor. Over bulex lees ik hier weinig goeds. Wat mij echter niet duidelijk is ivm dit tostel is het moduleren. Volgens de installateur doet het dat wel degelijk maar hier las ik dat veel afhangt van de temperatuur tot dewelke hij moduleert (als ik dat goed formuleer) - weet iemand hoe dat met dit toestel zit?

nog iets heel anders: in ons huis zit een schouw met ingebouwde gascassette. Als we die willen weghalen, hoe moeten we de schouw dan isoleren? Ze zal niet worden gebruikt voor de ketel, die gaat rechtstreeks door de muur...

alvast dank voor reacties,
dee

Reacties

Over ketels kan ik niet veel vertellen. Over isolatie van leidingen des te meer doordat ik daar beroepsmatig veel mee te maken heb.
De keuze van de leidingen maakt niet veel verschil. Zowel kunststof als koper hebben hun degelijkheid al ruimschoots bewezen. Het is eerder een voorkeur van de installateur. Een kwestie van gewoonte.
Leidingisolatie wordt helaas door veel installateurs erg verwaarloosd, omdat ze er niks van kennen, omdat ze het een vervelende klus vinden (een leiding goed isoleren doe je niet op een minuutje). Laat je niet misleiden door een voorgeïsoleerde buis. Daar zit meestal maar 4mm isolatie rond en dat is onvoldoende (ronduit misdadig). In de volgende link kan je daar meer over lezen.
http://www.1000-poot.com/phpbb/viewtopic.php?t=26110&highlight=isolatie
Ik plaats hier ook een link naar een pdf documentje waar ik een berekening geplaatst heb hoeveel stookolie of aardgas een ongeïsoleerde leiding verspilt ten opzichte van een in verschillende dikte geïsoleerde leiding. Het resultaat is uitgedrukt in liters stookolie of m³ aardgas over 10 jaar (ik veronderstel dat je door 10 kan delen...)
Een gelijkaardige berekeining op basis van een jaar voeg ik als bijlage toe.
http://dimi.1000-poot.com/1000-poot/energieverliezen.pdf
Als je dan weet dat een huis al snel 150m warme leidingen heeft....
Indien je bovenstaande berekening wenst voor andere waardes dan hoor ik het wel van je.
Waarmee ga je een leiding isoleren? Gebruik soepele slangen van het type "Armaflex SH" Deze isoleren zeer goed, zijn niet duur, en krimpen nagenoeg niet (in tegenstelling tot de goedkopere stijve PE-slangen) en laten zich makkelijk over bochten schuiven.
Indien je zo verstandig bent om de leidingen niet in de vloer te leggen, maar via de kelder, dan kan je ook Rockwool of Isover-schalen gebruiken. Deze zijn goedkoop en zijn veel dikker (=betere isolatie). In dat geval kan je overwegen de isolatie zelf aan te brengen (een vakman's uren zijn erg duur). Dit is een moeilijker werkje (als je het goed wil doen tenminste) maar het loont. Reken dan wel dat je buizen verder uit elkaar moeten liggen!

Als je echt energie wil verspillen doe dan gelijk de meeste bouwers en leg de leidingen onder de vloerisolatie. De warmte zal dan als het ware door de koude beton eronder "weggezogen" worden. Als je het niet weet, dan zie het ook niet....
Beter is de leidingen in de vloerisolatie te leggen en een leiding isolatie van minimum 11mm te gebruiken (in Armaflex is de vroegere 13mm-versie vervangen door een 11mm met dezelfde isolatiewaarde). Je moet dan wel zorgen dat je vloerisolatie dik genoeg is.

Verder nog een link over het isoleren van een boiler:
http://www.1000-poot.com/phpbb/viewtopic.php?t=28481&highlight=isolatie

Als je vragen hebt, laat dan maar iets weten.

Succes ermee!

Energiezuinige radiatoren is wel de grootste kolder die ik gehoord heb. Mischien dat het slaat op energiezuinig vervaardigen maar het gebruik blijft altijd het zelfde bij het zelfde vermogen.

tja,ik heb er geen verstand van, daarom stel ik die vragen, maar dit merk beweert in elk geval dat hun radiatoren minder verbruiken. zie:
http://www.jaga.be/products.aspx?CLID=1&IMID=1

wat die buizen betreft: we renoveren een bestaande wonig en tussen twee verdiepingen is de geïsoleerd en is het plafond afgewerkt enz..wellicht zal een deel van de buizen dus in opbouw zijn: wat kies je dan?

nog over de ketel: is het met die toenemende temperatuur nog interessante om te investeren in een dure ketel die je minder vaak nodig hebt? of juist wel, omdat die zich beter aanpast aan een beperkt verbruik?

Een radiator van 1000 watt is 1000 watt, of er nu veel of weinig water door heen stroomt.
Ze zullen zeker sneller reageren, dit kan weer problemen geven met een pendelende ketel wat ook weer niet energiezuinig stoken is

Een radiator verliest geen warmte maar kan enkel minder warmte af gaan staan aan de omgeving.

Veel dieper is niet zinvol om er op in te gaan, maar je mag er mee doen wat je wilt.

wij leggen de radiatorleidingen ook gewoon op de beton, kan ik dan misschien beter de leidingen wat vastspuiten met wat purschuim of zo ?
Ik heb wel maar 3 radiatoren, de rest is vloerverwaming.

Mogen de rode en blauwe buizen gewoon langs elkaar liggen of hou ik er beter een 5cm spatie tussen ?

Nick

ben op zoek naar firma die leidingen isoleert ( grote hoeveelheden paar 100 meter ) met gebonden rotswol omklapschaal, voorzien van versterkt aluminium sandwichfolie met plakstrip. Het materiaal moet ATG-of Butgb keuring dragen, met isolatiedikte van 30 mm en 40 mm en voorgevormde bochten en aftakkingen.