berekening kostprijs douche

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo forumgenoten,

Als ik wil uitrekenen hoeveel mijn douche mij ieder dag kost op mijn 24kw doorstroomketel (condensatie), is dit een goede manier om het snel te berekenen:

1u douche = 1u ketel op vollast aan 24kw
=> 24kw x 0,05€ aardgas = 1,2 € voor 1 uur douche.
(er eventjes van uitgaan dat mijn ketel 100% rendement geeft, wat natuurlijk niet klopt bij vollast).

Klopt dit, of ga ik te snel door de bocht met deze berekeningen?

Groeten,

Wim

Reacties

het hangt er natuurlijk maar vanaf welk debiet je douchekop doorlaat. Voor een douche met goede spaardouchekop kan je uitgaan van een debiet van 8l/min. Stel dat je dit water een temperatuursverhoging geeft van 30°C, dan heb je een vermogen nodig van 16kW.

Ik geef je hier de exacte formule om het vermogen te berekenen. (We houden geen rekening met het rendement)

P=(q.4200.dT)/60
waarin q=debiet in l/min; dT temperatuursverschil van het water in °C; P=vermogen in W

Bon, laten we even arbitrair 16 kw nemen ipv 24, dan kost een uurtje douche 0,8 euro (bij 100% rendement). Of toch niet? Het lijkt me zo verdacht goedkoop...

inderdaad maar uw bijna 500 L. waterkost vergeten (incl oppervlaktereininging en riooltaksen) afhankelijk van woonplaats tot 4,95€/m3

Misschien een stomme opmerking, maar als je een vol uur onder de douche staat, is het dan niet goedkoper en zuiniger om een bad te nemen ? Het warme water stroomt dan niet permanent weg...

Eén uur douchen aan 8 l/min geeft 480 liter waterverbruik, je moet al een héél groot bad hebben om die plas erin te krijgen als je er ook nog eens zelf in ligt.

Maar dat was de vraag natuurlijk niet, ik neem aan dat die eerder theorethisch was.

Wout

een doorsnee gezin van 4 personen gebruikt op jaarbasis zo'n 250m³ gas voor sanitair warm water. Stel dat je met een zonneboiler 50% van je energie kan besparen, dan win je met een zonneboiler 125m³x0,4€/m³=50€ op jaarbasis. Economisch dus niet echt rendabel te noemen...

Per uur douchegebruik betaal je dus ongeveer:
€ 0,80 voor gas
€ 2,50 voor water
We kunnen dus beter eerst op water gaan besparen.

De energieprijzen stijgen wel gestaag maar dat is niks vergeleken met wat ze in 't stille weg met de waterprijs aan het doen zijn....

Frank
Ik ga nog even verder in je redenering (en haal hierdoor het een en het ander op mijn hals):
Het thermisch rendement met de huidige warmwaterzonnepanelen moet ongeveer rond de 90% liggen.
Dit van voltaïsche zonnepanelen ligt ergens in de buurt van 12% voor de goede (dure) types.
Kostprijsgewijs liggen de voltaïsche duurder dan de thermische. Beiden worden gesubsidieerd echter de verdiensten zijn anders, per m2 levert een voltaïsch paneel 85Kwh/jaar of zo'n 15€ op (hetgeen je niet moet aankopen). Maar eigenlijk is dit slechts 6€ aan stroomkost.

De subsidies vertekenen de zaak natuurlijk en da's jammer.

De PV panelen zetten inderdaad minder dan 15% om in elektriciteit, het merendeel van de resterende 85% komt gewoon vrij onder de vorm van .... warmte.
PV en warmtecollector op één paneel is blijkbaar commercieel niet 'sexy' genoeg: PV is eenvoudig aan te sluiten maar voor de zonneboiler heb je buizen etc.. nodig.

Wim,

Ik vermoed dat een doorstromer maar een rendement van 40% à 50 haalt. Deze werkt niet condenserend.
Onlangs eens getest met onze doorstromer. 1 uitgebreide douche (15min) met spaardouchekop (+- 4 l/min) deed de teller 0,250 m³ verder rollen.
Vroeger hadden wij een gasboiler, daar schatten wij het rendement maar op 20% (mogelijk wat hoger in de zomer).

Als je hier rekening mee houdt zit je of 50/50 water/gas.

Hoe ook, warm water is een hele brok van uwe verbruik per jaar.

Maarten

Wim,
mi haal je veel meer uitbesparingen dan uit exotische toestanden.
Grappig vind ik de combinatie PV-panelen met een droogkast die 100% gebruikt wordt.
Maarten

Maar het warm water van een zonneboiler ga je toch voor meer gebruiken dan énkel douchen?

Je kan er de vaatwas mee doen (of aansluiten op de vaatwasmachine), je kan het aansluiten op de wasmachine (als die daarvoor geschikt is), je kan er mee kuisen, je kan er een bad mee nemen en misschien zijn er nog wel andere zaken.

Harde cijfers heb ik echter niet, maar ik kan er inderdaad mee akkoord gaan dat een zonneboiler bij kleine huishoudens wellicht maar beperkt is in rendement en dat dat geld mss beter aan andere (energie-)besparende maatregelen besteed wordt.

volgens de website van eandis zouden we zo'n 60 L warm water à 60° per persoon per dag verbruiken.

Beste mensen,

iK ook op punt om over te schakelen naar zonnepanelen voor ww . Zowiezo moet er een nieuwe ketel komen de vraag is natuurlijk in hoeveel jaar heb ik deze zonne installatie terug gewonnen .
Mijn gezin telt 5 personen .