als iemand een zonnenhuis gebouwd?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zijn er hier al mensen die hun huis voor meer dan 50 % met zonne-energie verwarmen, en dus een buffer hebben van 10.000 liter of meer?

Het idee stamt van
http://www.jenni.ch/
http://www.sonnenhaus-institut.de/

Reacties

Paul

Op de sites zie ik geen vernieuwende ideeën staan tov 1988.
Toen heb ik mijn installatie gebouwd met 4000L buffer en 60m2 zonnepanelen.
Dit was goed voor tussenseizoen en warm tapwater. Echter wanneer je in de winter voldoende warm wil hebben dan heb je een bijkomende verwarming nodig. Je kan wel je buffervat gebruiken voor je stockage. Kies evenwel je bijverwarming voldoende ruim (en hier wringt het, geen zon is terugvallen op een normale warmtevraag=grootte van een gewone ketelkachel)
Kant en klare buffervaten van voldoende grootte kom je niet zoveel tegen en kosten enorm. Kies meteen de goede kwaliteit want anders komt het je na verloop van enkele jaren duur te staan.
Na mijn installatie is eerder het idee gekomen om de 'overtollige' warmte te stockeren in vloerverwarming, waarbij de vloerbuffer groter werd genomen.

Of ik ooit de 50% haalde kan ik moeilijk achterhalen, ik zou het systeem een jaartje moetten uitschakelen.

O ja hou er rekening mee dat als je 10.000 L wilt rondpompen het ook wat (meer) elektriciteit kost, niet meer verwaarloosbaar.

marc,
het principe is denk ik al ouder, ik heb al boeken zitten lezen uit de 80 jaren, en dat is heel verhelderend, een aantal populaire kreten vindt je er niet in terug, maar de principes van zonne-energie en isolatie wel.

hoe lang denk je dat je kan zonder zon, en hoe goed is de woning geisoleerd en grootte?

een extra verwarming is eigenlijk altijd nodig.

Wat ik zoek is ervaringen met deze systemen, omdat theorie wel mooi klinkt, maar de meerkost is aanzienlijk, dus als ik dit ( eigenlijk toch wel graag ) ga proberen dan wil ik natuurlijk graag weten of t ook werkt.

Een echte seizoensbuffer is denk ik niet te doen, qua grootte en gewicht, maar het overbruggen van bijvoorbeeld een week, misschien twee, zou moeten kunnen.

Paul

Mijn idee om mijn huis met zonnepanelen uit te rusten dateert van tijdens mijn studies 77-82, dus we spreken over ongeveer dezelfde literatuur. Toen geloofde men nog in sinterklaas.

Ik heb ervaring met 4.000 L buffer en 60 m2 zonnepanelen.
De ervaring leert dat je het water voldoende moet opwarmen om het te kunnen gebruiken in een lage temp verwarming. Beneden de 25°C kan je er niet zoveel mee aanvangen, met moeite de temperatuursdaling tegengaan.
Tevens moet je een evenwicht zoeken tussen buffervat grootte, hoeveelheid ingestraalde zonneenergie en verliezen.

Indien ik even spiek op de mooie zonnige dag van gisteren, dan zou mijn paneel ongeveer 140KWh aan warmte hebben geproduceerd. In een vat van 4.000 L. zou dit maar 30° verhoging hebben gegeven waarmee je geen 24u kunt overbruggen.
Let wel we zijn bijna april (gisteren even 650Wp/m2, 3u > 600W/m2), een groter vat zal hier de periode niet langer kunnen overbruggen gezien er te weining zonneenegie is.

Mijn ervaring en aanbeveling,voor die prijs kijk uit naar een warmtepomp, indien water/water zonder buffervat of goedkoper lucht/lucht. Met deze laatste heb ik ondertussen 2,5 jaar een prachtige ervaring

Marc,

140KWh is toch niet niks: hier thuis zouden we daar 24h mee toekomen. Als het buiten -8°C is. Dus dezer dagen kunnen we daar toch wel langer mee toekomen.
Maar tegenwoordig denk ik dat je beter met de kostprijs van zoveel panelen je beter door werkt naar een passiefhuis.

Walter

Walter

Indertijd kosten de panelen geinstalleerd (niet verder aangesloten) 300.000 BEF. De bedoeling was slechts20 m2 te installeren maar een installateur die dit wou verwenzenlijken en garantie op waterdichtheid gaf beneden die kostprijs was toen niet te vinden. Vandaar dat wij voor de goedkoopste oplossing hebben gekozen, het volledige zuiderdak in panelen. Let wel je dient van deze kostprijs eigenlijk in mindering te brengen: onderdak, goedkopere dakcontstructie (hout) en dakpannen.

Die 140KWh is inderdaad een groot getal maar als je dit omrekent dan kom je in 24u op 5,8KW/hr voor 100m2.
Let wel ik heb niet gezegd dat dit de actuele verwarmingsnood van het gebouw is (buitentemp 10u >12°). Ik wou enkel aanduiden dat het gisteren een zonnige dag was, dat je een buffervat van 4.000 L slechts 30° kan bijwarmen en dat je hiermee slechts een beperkt aantal uur mee toekomt. Wanneer het kouder wordt is de energievraag groter, meestal de zonneinstraling lager.
Het over langere dagen stockeren van warmte is mij niet gelukt.

goh marc, laat nu mijn probleem met een warmtepomp zijn dat ie zoveel stroom verbruikt?

Das theorie, leeservaringe van mij, ik heb m niet. Graag je bericht over een warmtepomp.

Ik zal ongeveer jou leeftijd zijn en heb nu de kans om een vrijstaande woning te bouwen, in passiefhuis-stijl. De kosten houden me wel wakker snachts, maar ik kan het dus ik doe het, alleen de invulling van het warm-water en verwarming verhaal is me nog geheel onduidelijk, juist omdat ik alleen maar kan afgaan op theorie/lesen/internet.

Daarom is juist jou ervaring voor anderen zo belangrijk.

Ik weet dat er ( enkele ) passiefhuizen in NL gebouwd zijn volgens het all-electric principe. Een warmtepomp gekoppeld aan de luchtafvoer die de binnenkomende lucht weer opwarmt en tevens voor warm water zorgt. Persoonlijk zou ik liever niet teveel stroom verbruiken, ik vindt het een lovenswaardig principe maar je blijft voor ww/warmte zorgen middels stroom.

Thnx alvast voor je antwoord.
Paul