de mannen van TNO

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

die voor een paar jaar voor de WTW stonden gaan nu gecontroleerd lekken

http://www.engineering360.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=4429&Itemid=27

Reacties

kolder van de bovenste plank. is geen wtw, hoe ga je al die koude lucht van buiten opwarmen? energieverspilling dus.

Lijkt me typisch een rapportje uit de nederlandse bouwwereld, om hun missers en bouwfouten te kunnen "verkopen".

Ik zie geen deugdelijke isolatie, damprem, enz.

Ik vind jou antwoord wel heel kort door de bocht.

Het plaatje is idd beperkt.

De EPC-eisen in Nederland zijn opgesteld en verzwaard op basis van adviezen van TNO. WTW was nodig om aan die norm te voldoen.

TNO lijkt nu weer de volledig andere kant uit te gaan kijken.

Misschien moet het hele WTW verhaal toch maar eens kritisch bekeken worden.

Ik werk op een adviesbureau in nederland constructies.

Sinds de WTW zijn de vloeren van 20 cm breedplaat (predal voor de belgen) naar 24 cm gegaan omdat de
luchtleidingen anders niet pasten. Dit heeft veel invloed alle onderliggende constructies, onderslagbalken, metselwerkwanden en funderingen.

Het is tegenwoordig zelfs zo dat metselwerkdikte in NL niet meer zo zeer bepaald worden door sterkte en stabiliteit maar door geluidseisen. Daar doet men tegen woordig heel panisch over. Ik had begrepen dat er in Belgie ook zo een norm komt. Vergeet de snelbouwsteen dan maar. Dit geheel ter zijde trouwens.

stennis sorry hoor, maar de belangrijkste reden voor een WTW is juist de besparing van verse lucht niet op te hoeven warmen.

In mijn ogen ligt nederland gigantisch achter met energie besparen, allerlei rare dingen worden bedacht om de epc eis te verlagen, en toe te kunnen passen in de honderden woningen die zon bouwfa dan wil neerplanten.
Ik ben zelf ollander maar als ik kijk naar oostenrijk, duitsland en belgie dan is nederland een triest verhaal.

Dit is gewoon weer zon raar idee.

Ik ga een passiefhuis bouwen met de leidingen in de gang, met een verlaagd plafond. van daaruit kunnen de aanvoer en afvoer mooi in elke kamer gelegd worden.

Mij kan je echt niet overtuigen om een woning te bouwen met een buitenmuur zo lek als een mandje en zonder fatsoenlijke isolatie. Daarbij, als woning gebouwd worden zo lek als een mandje, dan wordt het tijd dat de bouwwereld zich daar eens over bezint.

De AWTW zal in de zomer koele lucht via een bypass in de woning brengen, bijna stof en pollenvrij, In de winter verwarmt de AWTW de inkomende lucht.

De problemen met WTW zijn bekend, en hebben slechts een oorzaak door het onkundig gebruik van de bewoners. De filters moeten gewoon regelmatig verschoond/vernieuwd worden.

Hoi Paul,

Dat is de eerste keer dat ik een Ollander dat hoor zeggen.
Waar ik werk noemen ze belgie het pretpark tussen Nederland en Frankrijk.
In Belgie is de energieprestatieregelgeving volgens mij pas vanaf begin vorig jaar wet geworden. In Nederland is dat al langer het geval.
In Belgie lopen ze meestal een paar jaar achter om dan te gaan overdrijven.
Politiek bedrijven is hier slogans schreeuwen en getuigt van weining toekomstvisie.

Groet Stennis

Ow maar stennis toch, haha!!

Je hebt helemaal gelijk hoor, er gelden nog regels en dingen die wij al lang niet meer kennen, de regering maakt per dag meer wetten dan dat je kan lezen, en ondertussen is t een beetje een puinhoop. ZE hebben niet zoals ons de oude franse wetgeving helemaal opnieuw herschreven zoals wij een aantal jaren geleden gedaan hebben. Reken daarbij dat t een land is met VIJF regeringen, waar de regeringen onderling via de rechter laat uitzoeken wie waar voor verantwoordelijk is. tja.

alleen niet wat dit onderwerp betreft. Belgie is een land van zelfbouwers, of kleiner of middelgrote bouwfa's. Het eigen woning bezit is een stuk hoger als in nederland, daarbij bouwt een belg ook nog es zoals ie ZELF wil, niet zoals in NL dat je je geld op tafel legt en daarvoor een kubus kijgt, met of zonder dak, drijvend, op zn kant, ondersteboven of half ingegraven in de snelweg. Al van die prachtige ideeen die geen hond echt wil maar bij gebrek aan beter.... Naar een of ander rapport, ik heb t ergens zou de HELFT van alle NL liever willen verhuizen naar een woning die ze zelf kunnen kiezen/bouwen.

De regering wil dat ook, ze noemen het particulier opdrachtgeverschap. De vorige regering wilde dat met zoveel procent verhogen, maar de resultaten zeggen andere dingen, het PO is op sterven na dood.

De subsidies en gelden voor onderzoek verdwijnen nu in de zakken van grote bouwfa's en concern, belgie geeft dat geld aan de bouwers zelf. Er wordt de laatste tijd veel gesubsidieerd, vooral in Belgie, D, Lu, au.
Heb je al gehoord van subsidies in NL? ik hoop dat t er toch van komt.

Belgie is voor hollanders het pretpark, maar de vlaamse bedrijven draaien super, net als de brabantse economie draait die ook erg goed! Som denk ik zelfs beter. Belgie heeft immer geen aardgasbel gehad om allerlei onzin te subsidieren.

De EPC en de isolatienorm zijn nog niet echt wat, maar ze zijn er en de norm wordt hopelijk verhoogd, die is om te lachen. Wij isoleren beter maar de gevestigde en prehistorische bouwwijze van spouwmuur moet toch echt es op de schop hoor. En bouwFa's bouwen echt geen passiefhuizen of ook maar iets dat in de buurt komt.

zo hehe...

Beste stennis,

Dat Belgie het pretpark wordt genoemd tussen Frankrijk en nederland klinkt niet eerbiedig.

Belgie verdient meer respect vanuit Nederland. Denk maar aan de goede opleidingen in Belgie, de centrale autokeuring, kinderopvang op school, beleid om werklozen te herscholen en zo zijn er nog wel meer goede dingen te noemen.

De bouwcultuur in Belgie is ook kompleet anders dan in Nederland. Veel jonge mensen gaan hier grond kopen als ze trouwen en zetten er eerst een grote schuur op waar ze in gaan wonen. Het huis wordt dan verder afgemaakt nagelang de financiele inkomsten. De hypotheken zijn in Nederland veel hoger dan in Belgie. De renteaftrek regeling in Belgie is namelijk maar beperkt tot een bepaalde hoogte. Veel geleend wordt er daardoor niet, waardoor de vrouwen in Belgie bijna allemaal full time gaan werken. (dit in tegenstelling tot in Nederland)

Tot voor kort stak de gemiddelde Belg liever niet zijn geld in isolerende maatregelen. Je kon er immers beter een luxe keuken of zo voor kopen. Maar met de huidige energieprijzen en de nieuwe bouwnormen in Belgie gaat nu ook de Belg overstag.

Belgie beschikt ook niet over aardgasbaten en niet over rijke pensioenfondsen. Kortom financiering van gebouwen gebeurt door de eigenaren zelf welke in Belgie de particulieren zijn. En voor de financiering van deze gebouwen zijn er in Belgie niet dezelfde middelen als in Nederland (riante rente aftrek, pensioenfondsen e.d.)