gegoten kelder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In mijn nieuwbouwplannen is een massief gegoten betonnen kelder voorzien met wanden van 30 cm dik. Hierin komen de slaapvertrekken, badkamer en hobbyruimte. Deze laatste heeft een open verbinding met de begane grond, wat dus wil zeggen dat de kelder 'altijd' hetzelfde 'klimaat' zal kennen als de rest van de woning.

De keldervloer zal aan de binnenzijde geisoleerd worden: 9 cm ps25. De wanden worden, indien nodig, aan de buitenzijde geisoleerd met dichte cellen.

Mijn vragen:

1. Bij deze methode van isoleren blijven we in de aanhechting van vloer en wand zitten met koudebruggen. Hoeveel kwaad kunnen zij doen? We praten over twee meter onder maaiveld. Is dit te ondervangen, zo ja hoe?
2. Hoeveel moeten de wanden geisoleerd worden om temp.verschillen tussen buitenzijde en binnenzijde te ondervangen en zodoende neerslaand condens tegen te gaan? Er is vooralsnog uitgegaan van 5 cm voor de delen onder de grond en 10 cm voor het gedeelte boven de grond (kelder steekt 50 cm boven maaiveld uit waar de vensters in komen). Is dit voldoende?
3. Wat is ongeveer de U-waarde van een betonnen wand van 30 cm?

Groet,
Marc

Reacties

Hoi Marc,

Ik zag dat je ondergronds ging bouwen en nu vast gebouwd hebt.
Wij willen onze oude woning uitbreiden en renoveren.
Er komt bij ons ook een slaapvertrek met badkamer toilet ondergronds.
Welke keuze heb jij gemaakt m.b.t. de septic tank en afvoer van vuilwater?
En ben je er tevreden van?

Groet Hans