Energieprijs

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

allen,

vandaag kreeg ik de factuur binnen voor gas en elektriciteit, voor de periode 2006. Ik heb de vorige factuur van 2005 er eens naast gelegd, en twee dingen geconstateerd, een goed en een slecht:

1. goed: minder energieverbruik, vooral veel minder aardgas, mede dankzij de vele nuttige tips hier op het forum.

2. slecht: ik merk dat de eenheidsprijs van aardgas gestegen is met 24% en de eenheidsprijs van elektriciteit gestegen is met 26%. Op EEN jaar tijd dus. Van die aardgasprijs was dit min of meer te verwachten, met de hoge olieprijs van vorig jaar. Maar de elektriciteit?? Heeft iemand hier een gezonde uitleg voor? De kerncentrales zijn afbetaald... en toch dit?
Misschien overweeg ik toch om fotovoltaïsche panelen te plaatsen als dit zo doorgaat...

Reacties

Ach Dirk,

Heb al enige tijd een posting gedaan zoals de uwe, en dat ivm Nuon. Had een 15% vermindering in electriciteit, maar een 12% verhoging in maandprijs.

Al een mail gestuurd naar Nuon einde December 2006. Nooit geen reaktie terug. We kunnen toch nergen naar toe.

Panelen ... die komen eraan.

Tegengesteld aan wat de kernlobby u probeert wijs te maken is de produktie van kernenergie allerminst CO2 arm. De ontginning, verwerking en transport van het (duurder wordende) uranium alswel als het draaiende houdende van de centrales doen niet veel onder aan gewone centrales in termen van gebruik van fossiel brandstoffen. Als deze faktoren stijgen in prijs, stijgt ook de "kernprijs".

De kerncentrales zijn inderdaad afbetaald, elke euro is nu pure winst voor de producenten. En als ze die winst ongestraft met de prijs kunnen laten stijgen en daarboven mensen kunnen wijsmaken dat de centrales langer moeten openblijven om [insert reden die goed klint in de media] waarom zouden ze het dan niet doen...

De elektriciteitsprijs hangt ook af van de fossiele productie zoals steenkool en vooral gas centrales btw.

Neem mij niet kwalijk hoor Dirk, maar woon jij in Vlaanderen (neem ik aan) en wie is je leverancier? Een jaarlijkse stijging van meer dan 25 % lijkt mij hoogst merkwaardig. Ik meende eerder grootteorde 3 %. Kan je de concrete cijfers (€/kWh) eens voorleggen?

een tijdje terug ook de factuur ontvangen en van de totaalfactuur is:
1/3 voor de kost van de elektriciteit
1/3 kosten distributie en transport
1/3 aan allerhande taksen en heffingen en btw

Niet zo vreemd dat elektra ook flink stijgt.
Een gascentrale heeft een opwekkingsrendement van zo`n 40 % het energieverlies wordt zo ook mee genomen.

Kernenergie is ook niet goedkoper geworden, leest de prijsstijging van een kilo uranium maar eens, die stijgt harder dan de olieprijs.

Dat kleine beetje duurzaam zal weinig bijdragen aan een gelijkblijvende prijs of zelfs een prijsdaling.

ik ben blij dat ondanks de twijfels van mijn bedgenote de keuze voor 100% groene energie de juiste was en niet alleen vanuit millieu oogpunt.
Mijn energieprijs is niet gestegen het voorbije jaar.
De wind was vorig jaar even duur als alle jaren ervoor.

Hoe sneller de prijzen voor fosiele energie stijgen, hoe inventiever en sneller er alternatieven ontwikkeld zullen worden en hoe sneller consumenten hiervoor zullen kiezen.

Reken maar dat er binnen een paar jaar schonere luxe wagens op de markt komen, gewoon omdat vervuilende bedrijfswagens nu duurder worden. In Duitsland zal men de min accijnzen op Diesel verhogen om keuzes in een andere richting te duwen.

t is misschien even op de tanden bijten voor consumenten, bedrijben en voor de economische groei maar op termijn wordt iedereen beter van...dure fosiele energie.

Wind vanaf 01 december een centje duurder bij Ecopower (Powerpost)

OK Jan, hier de concrete cijfers. Ik heb reeds uitleg gevraagd aan Electrabel via de energielijn, en die hebben mij verzekerd dat dit de juiste cijfers zijn. Er zijn lichte verschillen mogelijk, afhankelijk van de gemeente waar je woont. Ik woon in Tielt (WVL).
Ik geef hieronder de cijfers van de eenheidsprijzen, dus zonder transport en distributiekosten en bijkomende taksen. Ik baseer me dus wel op de cijfers van januari 2007 piekuren en daluren.

eenheidsprijs elektriciteit
2005 dag 5,72000 c/kWh
2007 (januari) piekuren 7,31090 c/kWh

2005 nacht 2,89000 c/kWh
2007 (januari) daluren 3,49635 c/kWh

aardgas
2005 2,31128 c/kWh
2006 2,87028 c/kWh

Da's bizar. Los van het feit dat de facturen moeilijk met elkaar kunnen vergeleken worden wegens dan eens deze bijdrage, dan eens een bijkomende heffing en/of toeslag op dit of ongevraagde wijziging van naam met bijbehorende, aangepaste tarieven (naar Electrabel Energy Plus bijvoorbeeld), constateer ik een kleiner verschil

elek (2004): 12,98 c/kWh
elek (2006): 11,9 c/kWh

Gas (2004):2,59 c/kWh
Gas (2006): 2,88 c/kWh

Het betreft hier een vergelijking van de basisgetallen; meterhuur, BTW, ... etc. buiten beschouwing, anders kom je uiteraard aan 17 c/kWh (elektriciteit) of meer.

Nog anderhalve week en Ecopower mag zijn /haar blijde intrede doen (jammer genoeg enkel op elektrisch vlak welteverstaan)

sorry: bedragen elek 2004 en 2006 uiteraard verwisselen van plaats.

Jan, hoelang bedroeg je wachttijd, 6 maanden? Het is omdat we alvast al een aandeel gekocht heb en met grote waarschijnlijkheid ook zouden willen overschakelen naar Ecopower...

ah de wind toch wat duurder geworden, idd had ik over het hoofd gezien, temeer omdat de stijging pas in voege is per 1 december.
Wij zullen de stijging dus pas een jaartje later voelen, en wie weet welke prijsstijging zit er dit in voor de fosiele electriciteit...

Euhh, oppassen met te veel energie te besparen...dat kan je duur te staan
komen !

Het door Electrabel meest naar voren geschoven elektriciteitsaanbod voor de
Waalse markt ("Electrabel Energy Plus") voorziet een prijs van 8,84 c/kWh in
dagtarief...als je minstens 2000kWh/jaar aan dagtarief verbruikt. Zit je daar
onder, dan stijgt de prijs naar 9,76 c/kWh...

Klein voorbeeldje : je beslist een lamp van 100W die 3 uur per dag brandt te
vervangen door een spaarlamp van zeg 20W. Verschil = 80W x 3h x 333
dagen (om het niet te ingewikkeld te maken, hé), dus 80 kWh op een jaar.

Als je verbruik aan dagtarief voorheen 2040 kWh was, staat er een som van
180,34 EUR op je factuur. Na de besparing kom je aan 1960 kWh, wat je dan
191,30 EUR zou kosten.

Goe bezig, mannen !

(zou dit iets te maken hebben met de uitbreiding van het dalurentarief...?)

Zoals reeds eerder op dit forum genoemd in andere onderwerpen: Zowel de energieleveranciers of fabricanten als de petroleummaatschappijen hebben lange-termijn-contracten met hun grondstofleveranciers. Daardoor betalen zij zo goed als niks meer voor hun grondstof dan enkele jaren geleden.
Als het waar is dat die energieprijzen zo sterk gestegen zijn (ik heb het voor zowel privé als werk nog niet kunnen nazien) dan vind ik die prijsstijgingen schandalig.
Dat zou dan woekeren zijn en dan nog met toelating (toezicht?) van de overheid.

Wat die energiefacturen betreft daar zou de overheid ook wel eens deftig grote kuis in mogen houden.
Ik zag bij een kennis energiefacturen van Nuon, wie kan aan zo'n gazet in Gods naam aan uit.
(Idem met de facturen van bv. gsm operatoren).

Mijn voorstel: Energiefacturen en gsm en tel facturen moeten altijd met volle maanden gerekend worden. Bij de aanvang of afsluiting van een contract moet de energieleverancier dan maar een aanvangs en afsluitingsfactuur maken voor dat deel van de aanvangs- of afsluitingsmaand.

Tarieven:
Eén eenheidstarief per maatschappij per product dat zij leveren.
Voor electriciteit bv. Eéén tarief voor dag en één voor nachttarief of dubbeltarief maar niks meer of niks minder.
EN... op die eenheidsprijs mogen zij enkel en alleen een hoeveelheidskorting geven identiek zoals elke andere handelaar in Belgie dat moet/mag doen.
Daar kan eventueel een korting voor contant of voor domiciliatie af maar dat is dan ook al.

Dan pas zouden we echt goed tarieven kunnen vergelijken en zouden de woekeraars meteen ontmaskers worden want dan krijg je een transparant systeem zowel voor de particulier als bedrijf.
Ook voor controle door de overheid en door de fiscus zou dit een prachtig systeem zijn (geen gefoefel meer met allerlei soorten contractjes en abonnementen).

Groeten,
Rudy Martens

Langdurige leveringscontracten?

Dit is wel te vernemen ja als je kijkt hoe Gasprom de gasprijs flink opschroeven.

olieprijzen zijn ook niet langdurig, ik weet niet waar deze info vandaan komt.

Als ik dit lees krijg ik rillingen op mijn rug...
Het is dus meer dan uitkijken geblazen onder welke voorwaarden ik me laat oplichten.
Ik zal alvast aan mijn toekomstige voorstellen om in een tent met kampvuur te gaan wonen

aan MTTS: aanvraag gedaan in juni, overschakeling op 1 april, dus 9 maand wachttijd. Er is niet voor niets géén wachttijd (of hooguit de wettelijke 3 maand) bij hun collega-leveranciers. Wachten loont dus.