Photovoltaïsche

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben bezig aan een nieuwbouw, ik heb al een zonneboiler gekocht voor mn sanitair water, maar ik vroeg me af welke voorbereidingen ik moet treffen als ik later fotovoltaïsche panelen wil plaatsen?Gewoon een kabel naar mn elektrice kast (welke kabel)? Hoe groot zijn zo'n panelen?

Reacties

Er zijn zowat twee modellen van panelen.

Sanyo HIT 215 Kwp, Schüco 175 Kwp en enkele Sharpmodellen zijn 80 cm op 160 cm. (afgerond naar naasthogere cm). De alu-profielen zouden zo'n 2cm breedte in beslag nemen.

Polyvoltech, Sharp 185 Kwp e.a. zijn wat breder en minder lang. Ik denk dat ze zo'n 90 op 150 cm groot zijn.

Mijn aannemer zegt dat ze het best verticaal liggen. Nochtans zie ik geregeld foto's met zonnepanelen die horizontaal liggen. De reden ken ik niet.

De dikte van de PV-panelen varieert van 3 cm tot zo'n 6 cm.

euh ... die informatie kan je toch overal vinden???

effze zoeken op het forum helpt, maar gezien men kiest voor 't gemak: pvc-buisje 60 mm leggen tussen teller en dakvlak, dan kan (later) alles erdoor (strings PV, aarding, voeding,...)