speksteenkachel op een verdieping?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij zijn geïnteresseerd in een een speksteenkachel, maar vroegen ons af, gezien het grote gewicht ervan, of je zo een ding op een eerste verdieping van een woning kan laten plaatsen. Heeft iemand daar ervaring mee, moet er ev. een architect bij komen, behoort advies daar over tot de expertise van bv. Tulikivi?

Dank voor alle info!

Reacties

Zelfs op het gelijkvloers kan het gewicht een probleem vormen. Ik heb een
tigchelkachel geplaatst van 1000 kg. Onze gewelven kunnen echter maar
350 kg per vierkante meter dragen.

Ik heb dus eerst buiten moeten graven tot onder deze gewelven (onze
tegelkachel staat tegen een buitenmuur), een bekisting gemaakt onder het
huis zo diep als de funderingen en daar beton in gegoten. Deze beton kon ik
voor een gedeelte van buiten erin gieten, de rest moest door twee openingen
in de vloer. In het betonblok zit ook een buis voor de luchtaanvoer van
buiten.
In totaal heb ik 1 kubiek beton gebruikt.

Steven ik kan een vrijstaande tegelkachel of leemkachel leveren met een gewicht van zo,n 400 KG. Goed alternatief voor de speksteenkachel.

Commerciële bedoelingen zijn hier niet gewenst, dank u. En zorg tenminste dat u reclame min of meer juist is, die kachels zijn absoluut niet te vergelijken met massieve speksteenkachels.

Zoals Bob zegt is het gewicht op het gelijkvloers al een probleem, en een kachel van 1000kg is nog een kleintje waar de doorsnee woning niet veel aan gaat hebben. Ook ik heb mijn vloer opgebroken om extra fundering te gieten.
Reken ook dat een vertikale schouwlengte van minstens 6 tot 8 meter aangeraden word (doordat een speksteenkachel een hoog rendement heeft, is er meer trek nodig om de koudere gassen af te voeren).
Advies van een verdeler is altijd aan te raden, en indien je er toch mee doorgaat zal je zeker ook advies van een stabiliteitsdeskundige nodig hebben.

Steven
Bij nieuwbouw kan er versteviging voorzien worden dat het gewicht inderdaad gedragen kan worden. Zelf omwille van buffervaten (4500kg) versteviging laten voorzien op verdieping.
Bij een bestaande woning zal dit waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn.
Enige die raad kan geven is een architect die een belastingsstudie uitvoert.