isoleren buitenmuren bestaande woning (2)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag iedereen,

Eerst even de bestaande thread gelezen over na-isoleren van spouw. Zéér interessant, want ook ik ben van plan om mijn spouw te laten vullen, en ben hier een flink stuk wijzer geworden.
Mijn probleem hiermee is echter dat ik met raamlateien zit die tot tegen de buitenmuur zijn gegoten, waardoor ik dus altijd koudebruggen zou blijven houden indien ik enkel de spouw zou laten opvullen.
Daarom zou ik na het opvullen van de spouw bijkomend mijn muren aan de buitenkant willen isoleren, dus isolatie tegen de bestaande buitenmuur. Momenteel ben ik aan
het uitkijken welk systeem ik hiervoor zou toepassen. Ik zal wellicht moeten kiezen tussen twee :
1. werken met kepers waartussen de isolatie dan wordt aangebracht (in twee of drie lagen, zodat ook de eerste kepers
met isolatie worden overlapt), en daarna solitex en een afwerking met hout of baksteen of iets dergelijks ertegenaan.
2. ofwel werken met een systeem dat door de firma Knauf wordt voorgesteld. Dit werkt zo :
De isolatieplaten (rotswol of PUR) worden tegen de muur 'gekleefd' met een speciaal soort lijm die ze tegen de
muur aanspuiten (indien je het laat doen) of die je op de isolatieplaten moet aanbrengen (doe-het-zelf). Vervolgens
wordt een wapening geplaatst in een gipslaag, en tenslotte wordt afgewerkt met een dampdoorlatende maar waterafstotende crepilaag.
Deze tweede methode zou niet eens zo mis zijn, ware het niet dat de wapening middels pluggen tot in de muur bevestigd wordt. Die pluggen moeten dus door de isolatie heen de muur in, en ik vrees dat daardoor koudebruggen ontstaan. Daarom vind ik de eerste methode isolatietechnisch de betere, en heb ik over deze methode volgende vraag : indien ik i.p.v. solitex + afwerking zou willen werken met celitplaten, en deze afwerken met crepi, is dit mogelijk ? Kan je m.a.w. op houtvezelplaten crepi aanbrengen ? Heeft iemand kennis hiervan en/of ervaring hiermee ? Of heeft iemand nog andere alternatieven ?
Ik meen al eens te hebben gelezen dat men in Duitsland crepi aanbrengt rechtstreeks op rotswolisolatie, al weet ik dan niet hoe zij die isolatie mechanisch bevestigen.
Alvast dank voor jullie reactie.

Reacties

Beste Jos,

Welke wordt de dikte van uw eerste idee? 50cm of meer?
Indien je kiest voor een afwerking met gevelsteen, zou ik niet twijfelen én eerst de bestaande gevel afbreken en alle koudebruggen afslijpen. Resultaat minder dikke muur én beter.

Zelfs bij uw 2de idee lijkt me dit de beste oplossing. Ook zal je de aansluiting van de isolatie muur><dak ook beter kunnen doen.

Een gevelsteen kan je in principe perfect wegnemen, daar deze geen dragende functie heeft.

En eventueel de oude steen recupereren!

Mvg

JB

Beste Jos,

1) Een spouw laten vullen en daarna een buitengevelisolatie is misschien dubbel-op (en prijzig). Indien er mogelijkheid is om voldoende dikte isolatie te plaatsen langs buitenzijde is dat de goede methode, hiermee kun je bijna alle koudebruggen aanpakken.

2) De 'pluggen' waarvan sprake, zij dikwijls kunstofpluggen, er moeten er ook maar een stuk of 3-5 per m2 geplaatst worden, dus wat koudebruggen betreft valt dat best mee.
Een hout-kader is trouwens ook een 'koudebrug' op dat niveau. Maar die waarden zijn relatief klein. Een goede afwerking/bevestiging van isolatie is noodzakelijk en daar zal uw winst/besparing zitten.

3) Indien er (wegens beperkte dikte mogelijk) harde isolatiematerialen gebruikt moeten worden, gaat de voorkeur uit naar PS ipv PUR. Maar Minerale Wol, heeft voorkeur natuurlijk en zal ook prijsgunstiger zijn.

Hmm, misschien een beetje té veel info in een keer gegeven. Mijn belangrijkste vraag was eigenlijk : kan je op houtvezelplaten crepi aanbrengen ? Iemand die mij daar iets over kan vertellen, is nog altijd welkom.

Jeroen,
De buitenmuren wegnemen kan idd in sommige gevallen een optie zijn, maar in mijn geval is het dat niet, geloof me. Trouwens, stenen hergebruiken lijkt misschien interessant, maar niet als de gebruikte cement beenhard is, wat bij mij het geval is : je helpt gewoon al je stenen naar de knoppen bij het afkappen ervan, en mogelijk ook bij het kuisen. En natuurlijk komt er geen 50cm bij, het zal eerder in de orde van 10-15cm zijn.

Filip,
- ivm die pluggen : bedoel je daarmee dat ook de schroeven die in de pluggen steken van kunststof gemaakt zijn, of heb je het enkel over de pluggen zelf? Dat die van kunststof zijn, dat weet ik ook wel. Die zijn echter niet het probleem, wel de metalen schroeven die door de isolatie gaan.
- Dubbel-op ? Ik weet niet. Een spouw van 5 cm opvullen alleen vind ik persoonlijk wat weinig. Misschien heb je wel gelijk als je stelt dat ik het ook bij buiten-isolatie zou kunnen houden, dus zonder de spouw op te vullen. Maar nog eens, ik ken mijn situatie van mijn huis het beste, en doordat een gedeelte van mijn huis op de perceelsgrens met mijn buurman staat, zal ik toch op z'n minst gedeeltelijk mijn spouw moeten laten opvullen, want daar kan ik aan de buitenkant niet uitbreiden.
Maar goed, ik wilde eigenlijk niet echt de discussie voeren over het principe van het isoleren zelf, want daar heb ik voor mezelf al over beslist. Alleen wil ik het wel zo goed mogelijk aanpakken, en qua aanpak tast ik toch wel wat in het duister, dus ervaren raadgevers zijn altijd welkom.

Beste Jos,

Die pluggen zijn volledig kunststof (ik dacht nylon). Ze worden trouwens niet geschroefd, maar ingeslagen. Het werkt als een plug, met een as met schoteltje welke ingeslagen wordt in de plug en deze klemt dan in de muur (voorgeboord gat).

Heb dit laatst gebruikt bij een binnenmuurisolatie met houtwolplaten, daarna met leempleister bezet (wel een wapeningsnet ingebracht).

Principe voor buitenmuur is idem, wel moet je dan isolatieplaten van het type difutherm ofzo gebruiken, of werken met CELIT platen (geloof ik) ... de isolatie kan dan cellulosevlokken zijn.

Met het dubbel op, bedoel ik dat je een hoop werk moet insteken om je spouw te vullen, wat meestal minder dan 5cm isolatiedikte is, en alle bestaande koudebruggen blijven (verergeren zelfs nog). Als je toch langs buiten nogmaals moet beginnen, is het misschien 'rendabeler' alles in een keer goed te doen langs de buitenzijde.
Dubbel-op slaat zeker niet op teveel isolatie hé.

dag Jos,
Zoals je zelf in het begin al zij, EN spouwmuur opvullen EN langs buiten isoleren. Als je enkel langs buiten zou isoleren verlies je een deel van het effect door het schoordsteeneffect in de spouw.
Hou er wel rekening mee dat het minste optrekkend vocht in je gevelsteen onverbiddelijk in de isolatie trekt, je pakt de gevel tenslotte volledig in.
Ik ga m'n gevels afbreken, en dat gaat ook niet zonder de nodige aanpassingen, het dak steunde namelijk op de gevel ipv op de binnenmuren.

BEste Jos,

"De buitenmuren wegnemen kan idd in sommige gevallen een optie zijn, maar in mijn geval is het dat niet, geloof me."

In welk geval dan niet? Leg je dat even uit?

Merci!

JB