Alternatieven voor balansventilatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forum,

Ik heb een groot respect voor de uitvinder van de ventilatie met warmteterugwinning en voor de mensen die het systeem perfectioneerden tot de huidige hoge rendementen.
Bij de verbouwing van mijn huis naar een LEW, ben ook ik op het punt gekomen waarop ik moet beslissen hoe mijn luchtdichte woondoos te ventileren.
Aanvankelijk was ik alleen maar enthousiast over balansventilatie, maar de laatste weken groeit mijn twijfel.
Het systeem op zich is zo knap, dat we geneigd zijn mogelijke nadelen uit het oog te verliezen. Hierbij een lijstje met mijn bezwaren :

1. balansventilatie is gewoon zeer duur,
2. het apparaat en z'n buizenstelsel zijn moeilijk in te passen bij een verbouwing van een bestaande woning,
3. de genoemde rendementen moeten eerlijkheidshalve met het electriciteitsverbruik verminderd worden.
4. het lawaai is irritant. Dit is subjectief, maar voor mij is stilte net zo kostbaar als verse lucht,
5. het systeem staat of valt met de mate van perfectie tijdens de opbouw en afregeling, kleine foutjes hebben grote gevolgen,
6. niemand kan de goede werking en het rendement op langere termijn garanderen. Resultaten van onderzoek in Nederland zijn op zijn minst ontnuchterend,
7. kunststof buizen raken na enkele jaren statisch geladen, waardoor het stof er zich stevig aan hecht en zich opstapelt. De filters blijven dan verdacht schoon en weg is het rendement. Hier is niets tegen te doen. Metalen buizen hebben letterlijk haken en ogen voor het stof( parkerschroeven e.d.),
8. we mogen ons zeeklimaat niet verwarren met het duitse landklimaat, de temperatuurminima en -maxima zijn bij ons veel minder groot,
9. de geroemde bypass voor 'zomerkoeling' is in feite niets meer dan terugschakelen naar gewoon ventileren,
10. een aangenaam huis is voor mij ook een huis met niet te veel technologie. Wat er niet is, kan ook niet ontregeld raken of domweg kapot gaan. Ik besef dat dit opnieuw subjectief is, maar balansventilatie geeft mij toch het gevoel dat "mijn huis en ik" meer afhankelijk worden in plaats van minder. ( afhankelijk van de technologie, de leverancier, electriciteit, onderhoudsbeurten/-kontrakten(?), financiën,..)

Ik wil graag besluiten met een paar opzettelijk scherpe vragen, in de hoop een creatieve gedachtenwisseling op gang te krijgen!

* kan het niet simpeler?
* kan het niet zonder high-tech?
* kan het niet betrouwbaar en onderhoudsvrij?
* kunnen we niet beter kijken naar voorbeelden uit de natuur? Geen plant of dier ziet ventileren als een apart gebeuren, maar altijd als onderdeel van het totaalconcept "wonen"( verwarmen, isoleren, koelen, ventileren). Op vaak grandioze wijze wordt er onder andere geventileerd, met zero input van externe energie.
* Lucht is gratis en overal betrouwbaar aanwezig. Alleen de mens slaagt erin om er ingewikkelde en kwetsbare systemen rond te bedenken. Staan we met dit mechanisch denken niet in belachelijk kleine kinderschoentjes?
* Ik weet het ook niet. Daarom zou ik heel blij zijn met elke reactie of kritiek.

Vriendelijke groet,
Bert.

Reacties

Geacht forum,

Ik zag in dit forum al een paar keer de opmerking voorbij komen dat je goed naar de natuur moet kijken. Ben ik het helemaal mee eens. We doen dit al een paar jaar met een infraroodcamera en daar wordt het alleen maar boeiender van. In de natuur barst het van de WTW-systemen. Hoe komt het dat de poten van een eend niet bevriezen op het ijs ==> WTW, hoe houdt een walvis het binnen een beetje warm als hij zo'n enorme plens koud water door zijn bek naar binnen krijgt ==> WTW, zo zijn er nog legio voorbeelden te vinden. Termieten spannen wat ventilatiekunde betreft de kroon.

Ik deel het in dit forum besproken dilemma volledig, op zich een goeie techniek, maar de lijst nadelen is aanzienlijk. Mijns inziens zijn veel WTW-units op dit moment een soort halffabrikaten, als je naar de natuur kijkt kan het volgens mij: kleiner, subtieler, stiller, decentraler en intuïtiever regelbaar. Ook moeten we af van het belachelijke idee dat je hele huis, van de kelder tot de zolder 24 uur per dag een constante temperatuur zou moeten hebben. Het is juist delta-T wat van een kasplantje een stevige krop sla maakt.

het ventilatie systeem dat TNO en Heijmans aan het testen zijn lijkt op het eerste gezicht wat beter naar de bouwwerken in de natuur gekeken te hebben.

groetjes,

Arno
www.nutscode.nl