Luchtdichting strobalenbouw - Gipsvezelplaten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo forum,

Deze week dit forum ontdekt... Super!!

Maar... ik heb ook iets gelezen in een topic van Riek ivm de luchtdichtheid van een huis met strobalen.
Wij werken momenteel aan ons huis met strobalen. De buitenzijde van de strobalen wordt bepleisterd met 3 lagen natuurlijke kalk (totaal +5cm dik). De binnenzijde gaan we bepleisteren met 1 ruime laag stroleem waarna we met keperwerk op het skelet en subskelet willen afwerken met gipsvezelplaten.

Mijn vraag is nu: hoe luchtdicht kunnen de buitenmuren zijn door de afwerking met de gipsvezelplaten? (met in het achterhoofd de installatie van een balansventilatie én er rekening mee houdende dat de stopcontacten in de gipsvezelplaten worden ingebouwd.) Of anders gezegd: in hoeverre moeten we rekening houden met de aansluiting van de stroleem met de skelet- en de subskeletbalken?

Alvast bedankt voor de reacties.

(oh ja, indien ik het nog niet gepost had in mijn vorige vraag: ons project staat ook op het wereldwijde web:
http://strobalenhuis-wilderen.skynetblogs.be/)

Groetjes,

Rik

Reacties

Rik schrijft:
> Hallo forum,
>
>
>
> Deze week dit forum ontdekt... Super!!
>
> Maar... ik heb ook iets gelezen in een topic van Riek ivm de luchtdichtheid van een huis met strobalen.
> Wij werken momenteel aan ons huis met strobalen. De buitenzijde van de strobalen wordt bepleisterd met 3 lagen natuurlijke kalk (totaal +5cm dik). De binnenzijde gaan we bepleisteren met 1 ruime laag stroleem waarna we met keperwerk op het skelet en subskelet willen afwerken met gipsvezelplaten.
>
> Mijn vraag is nu: hoe luchtdicht kunnen de buitenmuren zijn door de afwerking met de gipsvezelplaten? (met in het achterhoofd de installatie van een balansventilatie én er rekening mee houdende dat de stopcontacten in de gipsvezelplaten worden ingebouwd.) Of anders gezegd: in hoeverre moeten we rekening houden met de aansluiting van de stroleem met de skelet- en de subskeletbalken?
>
> Alvast bedankt voor de reacties.
>
> (oh ja, indien ik het nog niet gepost had in mijn vorige vraag: ons project staat ook op het wereldwijde web:
> http://strobalenhuis-wilderen.skynetblogs.be/)
>
> Groetjes,
>
>
> Rik
Dag collega strobalenbouwer,
Ik heb het voordeel dat jullie reeds verder zijn dan wij met jullie project en het dus nog even kan bekijken. Ik heb me echter bovenstaande bedenking ook al gemaakt daar ik in eerste instantie zeker wilde gaan voor een balansventilatie.
Op Batibouw heb ik er meer dan een halve dag aan besteed. Leveranciers en plaatsers wijzen iedere keer weer op de noodzaak van de luchtdichtheid. De architect stelt dat het wel mogelijk is indien we op de aansluitingsnaden hout-leem een folie inwerken. Dit lijkt me mogelijk maar niet gemakkelijk. Indien je geen folie inwerkt ga je inderdaad van achter je gipsvezelplaten lucht trekken door de kieren die op aansluiting hout-leem sowieso ontstaan.
Vandaar dat ik momenteel eerder genijgd ben om met een systeem C te gaan werken, eventueel het gehele huis in overdruk te plaatsen.

erik

erik,

overdruk mag je alleen toepassen als je ZEKER weet dat je geen openingen, spleten of barsten hebt (luchtdichtingstest).
anders jaag je juist warme vochtige lucht in de constructie, wat we nu net willen vermijden door luchtdicht te bouwen !

indien je stopcontacten en schakelaars wil inbouwen zonder leidingenspouw, zijn er speciale accessoires voor je leidingen en contactdozen .
plaatsing is niet makkelijk en dient erg nauwgezet te gebeuren .
je zal goed moeten zoeken om ze te vinden, of anders de importeurs van luchtdichtingsmateriaal contacteren .

er zijn al passiefhuizen met stro gebouwd, en die moeten voldoen aan uiterst strenge luchtdichtingseisen, dus het schijnt wel te kunnen ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

leem wordt verondersteld luchtdicht te zijn als het niet barst, dus dat mag het probleem niet zijn.
IPV overal die speciale overgangs-tape-met-gaas te plaatsen kan je ook al de overgangen leem/hout afkitten met silicone.

maar als je dan toch een voorzetwand in fermacell gaat zetten, dan kan je toch een luchtdichte folie tegen de leem plaatsen alvorens de leidingenspouw te maken? die folie kost je 1.5 euro/m² + de tape en de lijm + het werk maar dan is het zeker goed luchtdicht.

groeten,
christophe

Bedankt voor de reactie.

Momenteel ligt er Proclima folie klaar om de rotswol in de halfopen muur af te werken. Ik had in gedachten om deze verder te gebruiken om de aansluitingen leem-hout af te dekken. Is dit voldoende naar luchtdichtheid? Indien niet dacht ik eraan om repen gewone bouwplastiek te gebruiken.

Wat denken jullie?

Groetjes,

Rik