Rockwool tussen twee binnenruimtes

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb momenteel een bureauruimte van 24 vierkante meter met een plafond op 3m65 hoogte (oud huis, hoge plafonds). Momenteel is er niet echt een plafond en zijn het gewoon balken waarboven planken liggen. Deze planken zijn de vloer van de kamer hierboven. Ik werk hier meestal met een trui aan omdat verwarmen alleen mogelijk is als ik mijn thermostatische kraan volledig opengooi. Ik ga hier nu een gyproc plafond in laten zetten om dit probleem te verhelpen. De aannemer stelt me als isolatie boven de gyprocplaten twee opties voor, gewoon rockwool of een natuurlijk 'biologisch' materiaal. Dat laatste kost me 15000 bfr. meer voor een klein plafond. Dus wou ik toch even weten wat nu de argumenten zouden zijn om toch voor dat tweede product te gaan. Problemen zoals mogelijk nat worden van de wol enz...zijn er niet aangezien het tussen twee binnenruimtes zit. Kan iemand mij motiveren om méér geld uit te geven of is die rockwool in dit geval geen ramp vanuit ecologisch standpunt? Ik ben een leek, dus zachtjes aan met het 'jargon' aub, want meerdere bijdragen op dit forum zijn latijn voor mij. Hartelijk dank.

Reacties

dag yves,
In onze houtskeletwoning die we gaan bouwen word er ook gyproc van 12mm op de plafondbalken gevezen met daartussen de isolatie en is zeker geen natuurproduct, reden is zoals je zegt veel duurder en isoleert zeker niet beter. De keuze ligt aan u?

dag yves,
In onze houtskeletwoning die we gaan bouwen word er ook gyproc van 12mm op de plafondbalken gevezen met daartussen de isolatie en is zeker geen natuurproduct, reden is zoals je zegt veel duurder en isoleert zeker niet beter. De keuze ligt aan u?

Om echt te kunnen vergelijken vermeld je best welk dat meer natuurlijk produkt is en in welke dikte je de isolatie zoekt te plaatsen.

Aan Jef V.
Dat is dus een beetje mijn probleem. Ik wou hier info zoeken, maar zo goed als alle topics gaan over isolatie naar buiten toe (dak & buitenmuren). Ik denk dat ik vooral wil weten of het materiaal waaruit Rockwool bestaat zeer schadelijk is. De aannemer biedt alles qua ecologisch materiaal, over matten uit biologische vezels, isofloc enz...ik zie geen bos meer door het aanbod van eco-bomen...

Wat de isolatie-dikte zelf betreft, ik ben nogal 'warmelijk' (bestaat er zoiets als tegengestelde voor 'kouelijk'), wat wil zeggen dat ik met 16°C ok ben en dus zowiezo al weinig stook (en ik heb nieuwe hoge-rendementketel gas) dus het zal niet echt superdik hoeven te liggen (?)...Bovendien zijn alle ramen in deze ruimte naar buiten dubbele beglazing met bovendien extra 'voorzetramen'aan de binnenkant als extra isolatie. Dus ik verlies alleen naar boven toe...De ruimte hierboven is dus niet 'buiten' en dus is er zelden een extreem temperatuursverschil, dus ik vermoed dat het niet zo dik moet liggen als onder een dak. Ik wou het hier eens horen, want de aannemer kan me alles wijsmaken (niet dat hij dat per sé wil, maar zelf wat info hebben kan geen kwaad)...

Minerale materialen worden gemaakt van klei, zand of steen. De meest gebruikte soorten zijn glas- en steenwol. De grondstoffen hiervoor zijn ruim voorradig. Wel tast de winning het landschap aan. Steenwol wordt gemaakt door steen te smelten en te spinnen tot vezels. Glaswol wordt gemaakt van zand, kalksteen en soda. Als bindmiddel worden kunstharsen (fenolharsen) toegevoegd en wat minerale olie om het zachter te maken.

Bedankt chatanky. Ik denk dat ik dus voor deze keer eens voor het 'gewone' produkt ga gaan. Ik doe mijn best om verantwoord te werken aan mijn huis, en ik denk dat Rockwool voor dit onderdeel dus aanvaardbaar is.