reinigen ventilatiebuizen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Reinigen ventilatie buizen.

Ja, ik weet dat er al een thread is met dit onderwerp, maar daar vind ik niet echt een antwoord op mijn vraag : "hoe reinig je de buizen van een ventilatiesysteem?"
Ik ben inox buizen van lindab aan het plaatsen in heel mijn huis, maar als alles af is zal het onmogelijk zijn om ze na een aantal jaar terug uit elkaar te halen om te reinigen. Ik kan nog wel hier een daar een inspectieluik plaatsen op plaatsen waar de buizen nog zichtbaar blijven, maar er zijn toch stukken van 5 meter of meer met verschillende bochten. Hoe doen installateurs dat? trekken zij een spons door de buizen aan een draad?
Ik heb gemerkt dat de buizen vanbinnen een olielaagje hebben (als ik de buizen doorslijp blijft het ijzervijlsel plakken over de gehele lengte) dus ik zou eigenlijk het hele systeem willen reinigen voor het in dienst gesteld wordt, anders gaat de verse buitenlucht niet zo vers zijn vrees ik...

Reacties

Kurt,
Bij ons hebben ze dat gedaan met zeer krachtige stofzuigers,
eentje die zuigt en aan de andere kant een die stuwt.
Inspectieopeningen zijn een must, dan kan de firma alles proper maken.
Mon

Mon,

hoeveel kost zo'n reinigingsbeurt als ik vragen mag? En om de hoeveel tijd is dit aangewezen?

Stef

Stefan,
Daar kan ik niet op antwoorden. Iedere installatie is verschillend. Een degelijke firma komt bij jou thuis de hele zaak grondig bekijken. Hoe sterk is de vervuiling (aansluiting dampkap)? Type ventilatiebuizen (rond, rechthoekig, metaal, pvc, flexibels), inspectieopeningen, diameter, aantal bochten, lengte etc.
Na deze controle wordt er een prijs opgemaakt.
Mon

Ik vraag me af hoe je met enkel een luchstroom - ook al is het een hele krachtige - oliesporen kunt wegkrijgen. Volgens mij gaat dat enkel stof verwijderen. Op de website van Lindab kan je de droge commentaar vinden dat je de buizen met warm sop en een spons moet reinigen... hugh? Ok, vermits ik dan toch al zo gek ben om zelf een ventilatiesysteem te installeren, ga ik proberen om een overgroeide spons verzadigd met heet zeepsop aan een staaldraad te bevestigen en heen en weer te trekken door de buizen. ben benieuwd waar het overal gaat lekken

Is het dan niet aangewezen de buizen te ontdoen van hun oliefilm VOOR de plaatsing?

Peter

Kurt,
Er mag geen vet zijn in een ventilatiesysteem. Alle ventilatiespecialisten raden het af om damkappen aan te sluiten aan het ventilatiesysteem. Alléén recirculatie is de goeie oplossing.( cfr. Paul Luftung, Maico, Aerex, Drexel und Weiss etc. Indien de buizen toch vettig zijn, worden deze gekuist met een roterende borstel en een ontvettingsmiddel. Dat is nu precies het werk van een gespecialiseerde firma.
Mon

Aha, een roterende borstel - ik was bijna met mijn spons begonnen Mon. De buizen kuisen voor alles in mekaar en wegsteekt achter valse wanden is inderdaad de boodschap Peter. Maar dan zal ik alsnog mijn sponsidee moeten boven halen want de buizen zijn 3 meter lang. Toch een beetje een afknapper dat die Lindab buizen niet in de fabriek gereinigd zijn - voor hun prijs zou dat wel mogen...

Kurt,
Inoxbuizen voor een ventilatiesysteem?
Normaal zijn die toch vervaardigd uit gegalvaniseerd plaatstaal?
Mon

Tja, er wandelen blijkbaar rijke mensen rond op dit forum. Een RVS buis kost zowat 6 keer meer dan een geganvaniseerde. Ik begrijp ook niet waarom Kurt deze neemt, misschien volgt zijn verklaring nog.

Hans

Nee, het zal wel gegalvaniseerd plaatstaal zijn Mon - ik vind het zo gauw niet terug in de produkt cataloog van lindab.
Nee, natuurlijk, het is geen RVS, dat verschil zie je duidelijk, stom van mij. Waarom ik Lindab gekozen heb? Wel, onderandere op aanraden van dit forum. Ben ik nu reclame aan het maken?
wel, het is een goed product en dat mag gezegd worden, nee? Het werkt gemakkelijk en het is heel luchtdicht - zeggen ze zelf, wel, ahum. Maar het is dus vettig vanbinnen en inderdaad niet goedkoop.

Kurt,
Je zegt dat die buizen binnenin vettig zijn, dan zou ik ze toch niet kopen. Ik denk wel dat ze wat vettig zijn aan de randen van de snelverbinding(waarschijnlijk van de persmachines. Ik kan moeilijk aannemen dat ze binnenin volledig vettig aanvoelen. Is dat werkelijk zo?
Mon

Mon

Ze zijn inderdaad vettig - ik ben het net nog eens gaan gecontroleerd. Als je met propere vingers over de binnenkant wrijft blijft er duidelijk vet aan kleven en het ruikt metaalachtig naar olie. Als je ze doorslijpt plakt het ijzervijlsel in een spiraal langs de lasnaden tot diep in de buis. Ik heb al heel wat materiaal gekocht ondertussen, dus er is geen weg terug, maar ik kan me niet voorstellen dat andere metalen buizen niet hetzelfde probleem hebben - bij metaalverwerking komt nu eenmaal vet en olie aan te pas. Dat idee van die spons aan een draad blijft rondspoken...

Kurt

Mon

Ik heb er ook van lindab geplaatst en ze zijn inderdaad vettig
Alvorens te plaatsen, en zeker wanneer je er aan geslepen hebt met een doek erdoor.

Mvg

Benny

Het zou echt niet mogen. Met een doek erdoor gaan is misschien zelfs niet voldoende. Als je systeem zonder ontvetten in dienst genomen wordt moet de binnenkant binnen de kortste keren onder het stof zitten en je huis zal waarschijnlijk naar olie stinken. Die spons, daar moet toch iets inzitten...

Ben ook net bezig met ventilatie zelf te instaleren en zoals Kurt zegt zijn de buizen vettig.
Ik zat ook met het idee om er eerst met een droge doek en daarna met een spons door te gaan.
Een vervelend probleem.

Nog steeds is er geen antwoord op de oorspronkelijke vraag.
Wie heeft reeds zelf zijn ventilatiebuizen gereinigd en hoe?

Als je 1 of 2x per jaar een gespecialiseerde firma moet laten komen, is dat
een serieuze meerkost bij een toch al niet goedkoop ventilatiesysteem.

Beste Bob,

Zou ook graag meer info hebben over het reinigen door gespecialiseerde firma's.

Indien je aan het vetilatietoestel langs de inblaaszijde een goede fijn stoffilter (F7) voorziet, zal je de buizen sowieso al minder bevuilen. Ik heb al termijnen gehoord van 5 à 10 jaar.

Maar ooit zal het moeten gebeuren én hoe dan?

Wie weet raad?

Mvg

JB

Het gaat niet zo zeer om de toevoerkanalen, deze worden gefilterd, maar meer om de afvoerkanalen, deze worden niet gefilterd en vervuilen in de loop der jaren.
Toevoerkanalen is niet zo sterk aan onderhoud onderhevig, na 10 jaar zal het niet noodzakelijk zijn om te reinigen.

Heb je een wazemkap aangesloten op je systeem dan vervuilen de afzuigkanalen nog sneller dan normaal door vet, die op zijn beurt weer stof aan trekt.

Een fijnfilter toepassen is leuk en zeker beter voor een stofarmere omgeving. nadeel is dat je stroomverbruik met 30% kan toenemen. daarbij neemt de frequentie tot uitwisselen ook toe omdat deze filters sneller dicht slaan.
Als laatste is de prijs ook een stuk hoger.
Reken uit wat voor winst je er uit wilt halen.

Het reinigen van kanalen, alleen als het nodig is. Hier staat geen tijd voor voorgeschreven.
Dit hangt af waar je woont wat de plaatselijke vervuiling is, enz enz.

Wat is het probleem met vervuiling in de afvoerbuizen?

Langs de afvoerzijde van mijn ventilatietoestel staat een G4, om interne vervuiling van het toestel te voorkomen.

Zie ik iets over het hoofd?

Ik zal het stroomverbruik eens monitorren. Mijn AWW bestaat uit 2*30m 160mm buizen, met aan de aanzuigkant telkens een G4. Binnen het huis staat op de uitgang van de AWW een F7.

Mvg

JB

NB Waanzinnig hoe vuil de G4's worden na 2 maanden!

Geen idee wat voor probleem jij ziet, ik geef aan dat de aanvoer nauwelijks aan vervuiling onderhevig is.
Waarom deze zo frequent te laten renigen, de afvoerlucht komt niet je huis meer binnen, die wordt alleen gefilterd voor je wisselaar om deze te beschermen tegen vervuilen.

Oplossen door een fijnfilter heeft om de opgegeven probleem gen enkele zin, de vervuiling voor de afvoer blijft vrijwel gelijk.

chathanky,

1. jij schrijft zelf dat vooral de afvoer vervuilt! daarom mijn vraag....

2. als de filters vuil zijn, reinig ik ze omwille van het hoger elektriciteitsverbruik... zoals je zelf schreef!

3."Oplossen door een fijnfilter heeft om de opgegeven probleem gen enkele zin, de vervuiling voor de afvoer blijft vrijwel gelijk."""
>slaat dus ook nergens op.

lees aub eens aandachtig de bijdragen van anderen, dan antwoord je misschien niet naast de kwestie.

Mvg

JB

Als je de bijdragen gelezen hebt staat er vermeld dat het reinigen van kanalen vrijwel nooit nodig zal zijn.

Mocht dit wel zo zijn of vind je dit zelf wel nodig mag het gerust.
Aangegeven was al dat dmv inspectieluiken je toegang kan verschaffen om inspecties uit te voeren en zo nodig te gebruiken om te reinigen. (helaas wordt er vaak met de bouw weinig rekening mee gehouden)
Door middel van een veegborstel kun je de kanalen reinigen.
Met perslucht kun je de restanten van stof verder uit de kanalen krijgen.

Ik kom zelf in gebouwen waar luchtkanalen in de 30 jaar dat ze zitten nog nooit gereinigd zijn en nog in goede staat zijn zonder overmatige vervuiling.

Het reinigen van de meeste filters is onzin, je wast nooit alle vervuiling er uit en je krijgt nooit het filter terug zoals je die nieuw hebt aangetroffen.

1, ik ben benieuwd wat voor filters je toepast en 2 hoe je ze denkt schoon te krijgen.
Zit er een wasemkap op aangesloten wordt het een heel andere zaak. Deze kanalen kunnen als het tegen zit binnen korte tijd snel vervuilt zijn.

punt 3 mag je eens motiveren alvorens ononderbouwd te verwerpen.

Mocht je het laten doen is hier wel een adres, ook te zien hoe de profesionele bedrijven dit doen.
Je kunt je voorstellen dat je grote gezondheidsrisico loopt zonder voorzorgsmaatregelen.

http://www.veteo.com/scrubber.htm

Chatanky,

adres werkt blijkbaar niet...

puntje 3 dus: Een F7 helpt volgens jou dus niet voor de vervuiling van de inblaasbuizen?

Hoe minder stof, hoe beter of niet?

Het drukverlies gaat indd. omhoog, dus ook verbruik.

Een F7 houd wel pollen tegen...

Jij zou de F7 dus weghalen?

Jeroen

Jeroen,

Ik heb me laten vertellen dat er een aantal Nederlandse firma's zijn die gespecialiseerd zijn in het reinigen van ventilatiekanalen en die ook in België opereren. Misschien omdat het aanbod hier zo klein is. Een snelle zoektocht via Google leverde me al volgende resultaten op.

http://www.bremanventilatie.nl/
http://www.joopvanleeuwen.nl/waaromventilatie.html

Het verbaast me eigenlijk dat hierover op het energieforum zo weinig info te sprokkelen valt. Het onderwerp lijkt me nochtans belangrijk.

Groeten - Hans

ik zou toch maar een firma kiezen waar u controle kan uitoefenen met een camera,anders is er geen enkele controle of het goed gedaan is,hebben zij geen camera niet mee in zee gaan

hans het onderwerp IS belangrijk!

Mijn architect is ook bouwkundige, en doet voor bedrijven o.a. het opstellen van onderhouds en instandhoudings-rapporten. Dus volgend jaar dit, over zoveel jaar dat, om gebouwen in stand te houden.

Veel bedrijven uit vroeger jaren hebben lucht-ventilatie, verwarming en koeling, en al deze systemen moeten schoongemaakt worden om ze zoveel jaar. Door slecht onderhoud is indertijd het sick building syndrome onstaan, een ongezond binnenklimaat door die ventilatie-problemen van vuile filters en condensvorming en wat al nog niet meer in buizen.

Eenvoudig toegang tot die buizen en ze kunnen reinigen is dus noodzaak.