overschakelen stookolie naar gas : hoe?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Momenteel hebben wij een oude stookolietank onder de grond en een verouderde ketel/brander in de garage (een paar meter van de woning verwijderd).

Graag hadden wij overgeschakeld op gas.

Alleen lijkt het zeer moeilijk om uit te vinden hoe we dit juist moeten doen. Welke mensen/instanties te contacteren en in welke volgorde ? Wat bedraagt de totale kostprijs (aansluiting aardgasnet, werken binnen en buiten, condensatieketel, ...) ? En binnen welke tijd zou dit haalbaar zijn ?

Alle commentaren hierop zijn welkom, alleen hoeft de discussie gas of stookolie niet meer gevoerd te worden. Onze keuze is gemaakt.

Alvast bedankt.

Reacties

Lijkt me toch vrij eenvoudig.

Gewoon even gaan naar http://www.vreg.be/nl/04_prive/02_kiezenleverancier/01_wie/01_lijstleveranciers.asp

Kies rechts het kadertje om je netwerk leverancier te kiezen. Geef je postcode in en je hebt 'm. Gewoon even bellen en bovenstaande vragen stellen.

Lambert.

Interessant,
Sta vandaag ook voor deze beslissing, alleen zijn we er nog niet uit, gas of
mazout.
Waarom zijn jullie zeker van mazout, wat heeft jullie over de streep getrokken.
Het is inderdaad best eerst de netwerkbeheerder te bellen, om een dossier
aardgas aan te vragen, dit vraagt al wat tijd.
ikzelf heb vandaag al geinformeerd naar het laten opvullen van de oude
mazouttank, en dat zou onvegeveer € 1000 kosten

Kan voor minder hoor. Bij de tankslag in Beringen was het goedkoopste tarief 135 € voor het reinigen en 55 €/m³ voor het opvullen met schuim. Eventuele bijkomende kosten: afbreken toezichtputje: 125 €, openen mangat 75 €, ...

Al bedankt voor de reacties.

Kaat, we gaan voor gas omdat de tank aan zijn laatste levensjaren toe is en ik het niet zie zitten om een nieuwe te plaatsen (gegoten beton erboven en bovendien ook geen zin om over x-aantal jaren kans op bodemverontreiniging te hebben).

Heb je er al aan gedacht of je radiatoren voldoende groot zijn voor een gasbrander? Gas heeft namelijk een kleinere energie-inhoud dan mazout. Concreet zal je huis minder snel opwarmen. Als het eens warm is, is er geen verschil. Maar als je thuis komt van vakantie in de winter, en het is koud in huis, dan kun je wachten (over 't laatst, 1,5 uur om 10 graden te overbruggen, met plaatradiatoren.)

wat zijn de kosten ongeveer voor een omschakeling naar aardgas bv plaatsen ketel enz...
en mijn tank in de grond best laten opvullen en wat zijn hier de kosten van.

groetjes

Even een reactie op het bericht van Karl. Geen enkele radiator is zo intelligent dat hij kan merken of het warm water is opgewarmd door een mazout of gasketel ! Dat verhaal over het trager opwarmen kan alleen veroorzaakt worden door het lagere vermogen van de nieuwe (gas)ketel ! Overigens is het wel nuttig om steeds een zo laag mogelijk vermogen te installeren bij het vervangen van de ketel. Vroeger gooide men er met de klak naar, overdimensionering lag niemand van wakker. Nadeel is natuurlijk het slechtere totaalrendement, en bijgevolg hoger verbruik.

karl

dit kan onogelijk aan je radiatoren liggen !!!
wel aan het vermogen van je ketel , tenminste als je het vroeger wel sneller warm kreeg