aerogel: de toekomst

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een veel beter isolatiemateriaal komt er aan: aerogel

http://www.designinsite.dk/htmsider/k1509.htm

Ruiten met lambda van 0,1 W/m2K

Reacties

Enkel jammer van het wazige zicht (voorlopig) en de prijs. Maar aangezien techniek niet stil staat, zal zoiets ooit wel standaard worden.

Gewoon als isolatieplaat in de muur. Moet voor mij niet direct als venster.

Prijzen zijn hoog doordat er nog geen produktie is blijkbaar. Verder ook geen gegevens over de productiekosten.

wim

wat is het nut van zulk duur spul in een muur te stoppen?

ca 240 euro per m2 voor 20mm dik, terwijl een PIR plaatje van 45mm dik dezelfde isolatiewaarde haalt tegen 5 euro per m2?
over 10-20 jr productierijp?

Wel interessant voor daglicht in magazijnen en fabriekshallen straks

Mvg Arnold

Dn zal iedereen een passief huis hebben: de ramen zullen dan beter isoleren dan de muren.

Dus nu grote ramen zetten en binnen 10 jaar passief gaan.

Heren,

Toevallig kwam ik jullie (van alweer bijna een jaartje geleden) gesprek tegen. Ik werk zelf sinds kort voor een bedrijf dat Aerogel doeken maakt ipv de genoemde (en duren) doorzichtige variant: http://www.aerogel.com
Op dit moment zijn we oa bezig met allerlei huizen projecten in Europe, voornamelijk gericht op het renoveren van huizen, waar ruimte beperkt is en vaak weinig isolatie mogelijkheden zijn.

We zijn weliswaar duurder dan 5 Euro/m2 maar komen niet in de buurt van 240 euro/m2. Hoe meer we produceren, hoe lager we de prijs kunnen maken, dus 10-20 jr om in de duurzame bouw te komen zal het zeker niet duren!

Dave,

Wat is de lambda waarde van de doeken, en zijn deze te krijgen in Belgie ?

Mvg

Jan

Jaja, ik ken er zo nog die beweren ideale dunne isolatie te hebben maar met geen woord reppen over de lambdawaarde. (ze blinkt wel mooi...)

Die flauwe kul met die brander heb ik 20 jaar geleden al in de Ytonfabriek gezien. Op een ytonplaatje van 3 cm dik kon je ook je hand leggen terwijl daar een gasbrander onderstond. En dat lukt de eerste minuut met nen baksteen ook wel. Harde en controleerbare cijfers a.u.b...

Aerogel is effectief een zéér goede isolator, vooral in laboratorium omstandigheden.

Ik ben echter nog niet echt overtuigd van de duurzaamheid van het product. Als je het vast neemt valt het uiteen. Het materiaal moet daartegen op één of andere manier beschermd worden. Ik vermoed dat het ook niet super vochtbestendig is, maar daar ben ik niet zeker van.

Waarom zo terughoudend Markie, de vooruitgang staat niet stil hoor..
Ik lees op de site over zonnepanelen in dakpanvorm, dikte 25 mm, waarin 9 mm (aerogel?)isolatie, wat gelijkwaardig is aan 50 mm rotswol. Er staat ook iets over PV in dakpanvorm, 8 vierkante meter voor 1 kilowattpiek.
Nu weet ik niet wat dat spul kost, maar als je hiermee de spouw van een oude woning zou volblazen, dan heb je, althans wat de muren betreft, een K30 !

v gr
Pluto

Voor degene die geinteresseerd zijn in de labda waardes (en verder specificaties en MSDS) van ons producten kijk op: aerogel.com/products/overview.html Op dit moment zou Spaceloft 9251 het meest geschikt zijn (9-10 mm dik, nominaal 9mm) voor het gebruik in de bouw. De specs zullen enige wenkbrouwen doen rijzen bij Markie en Jurgen, want onze doeken zijn niet alleen zeer goed hanteerbaar maar ook hydrofobisch en ademend. Ons materiaal heeft bijna alle eigenschappen om een ideale isolatie materiaal te zijn: lage labda waarde (tussen 0.013-0.014 W/mK @ 30 C), niet zwaar (130 kg/m3), makkelijk te gebruiken (snijden en lijmen is geen probleem), geen last van vocht en ook nog eens ademend. De grote 'maar' is dat wij nog geen europese certificaten hebben om ons materiaal te gebruiken in de bouw. Wij zijn momenteel bezig een Europese brand klasse te verkrijgen, want zonder kom je niet eens aanmerking. Wat ons materiaal niet heeft, en waar ik veel vragen over heb gelezen op het forum, is een hoge thermische massa: ons materiaal buffert geen energie. Toch moet er wel een goede combinatie van materialen zijn te bedenken om een hoge warmtedoorslag tijd te verkrijgen. En helaas, Pluto, je voorstel om ons materiaal in de spouw te spuiten kan op dit moment niet: de aerogel wordt in een doek gevormd, het verschuren van de doek zal veel van de thermische eigenschappen te niet doen (en je houdt veel stof over). Maar ik heb het gevoel dat dit een verkooppraatje wordt, misschien is het een idee om een post te beginnen waarin ik ons materiaal voorstel met wat meer onderbouwing en links naar projecten (of iig plaatjes). O, en Markie ik ben met je eens wat de hand over de vlam betreft: puur marketing. Ons Spaceloft materiaal aan zo'n test onderwerpen zou niet goed gaan; we gebruiken polyester als basis voor de aerogel in dat product. Jan, een directe leveranceer in Belgie hebben we niet, maar je zou contact met Insulcon kunnen opnemen : http://www.insulcon.com/ Of mij an email sturen met gegevens dan kan ik voor wat samples zorgen, of aanvullend informatie(dit geldt natuurlijk voor iedereen die een sample van ons materiaal wil)

"lage labda waarde (tussen 0.013-0.014 W/mK @ 30 C)"

Als dit klopt, en het niet lijd onder veroudering, best spectakulair!

In muren is die massa geen probleem, daar zorgt je binnenmuur wel voor.
In een dak kan je dat oplossen door er wat meer gipsplaten onder te steken.

Nu de prijs nog. Hoeveel als ik bv. een r-waadre van 3 wil bekomen?

En dan nu de leuke vraag: hoeveel kost dat speelgoed? En dan denk ik effe specifiek aan "Spaceloft™ 6251". En waar is dat te verkrijgen?

Ik begrepen dat het niet de bedoeling is om dit forum te gebruiken om specifieke bedrijven naar voren te brengen of een product adverteren. Ik vraag allen die meer commercieel informatie willen een email naar mij te sturen.

In tegenstelling tot de zilverpapier-verkopers, zie ik hier niet op het eerste zicht grove onwaarheden in.
De prijs zal wellicht wel tegenvallen ... (dure lucht !)

hoe zit het met:
levensduur ? (het lijkt nogal broos)
gezondheid ? (fijn stof)
ongediertebestendig ?

en waar vergeet ik nog op te letten ?

w

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/science/article2284349.ece

>>Earlier this year Bob Stoker, 66, from Nottingham, became the first Briton to have his property insulated with aerogel. “The heating has improved significantly. I turned the thermostat down five degrees. It’s been a remarkable transformation,” he said.

En ondertussen ben ik ook bezig Spaceloft te gebruiken om allerhande te isoleren. Ik heb 40m2 van dat materiaal gekocht.

We hebben nooral een arsenaal koudebruggen: dikke betonnen balken en vloerplaat die zonder onderbreking tot buiten lopen (ondertussen al een 16m2 gebruikt). Verder wil ik dat materiaal gebruiken voor de sectionaalpoort, buffervat, zonneboiler leidingen,...

Zeer leuk materiaal, gemakkelijk te verlijmen maar verdomme moeilijk om door te snijden met een mes. Een schaar gaat al een stuk beter.

Als ik nog een 2m2 over heb ga ik es experimenteren om dat spul als onderlaag voor een thermarest matje te gebruiken op een winter trekking.

Jan,

Kan je iets meer vertellen (eventueel via mail) waar je de spaceloft kocht en wat de prijs is ?

Bedankt,

Jeroen

Uh, ik heb gewoon een mailje gestuurd naar "Ir Dave" die daar een paar post terug heeft gepost.

Na wat overleg enzo heb dat spul dan rechtstreeks gekocht in de US. Dat ging vrij vlot.

als het zo goed is zal het wtcb het wel testen denk ik, ik wacht die onafhankelijke testen wel af
Geert

tja, ik heb niet de luxe van te kunnen wachten. Maar ik ken het product 'aerogel' al enige tijd (ergens een 10 a 15 jaar geloof ik) dus ik geloof die waarden wel. Met een wtcb test zal dat waarschijnlijk wat slechter uitdraaien maar nog altijd in de zelfde grootorde blijven.

Daarbij is het spul veel gemakkelijker te hanteren dan pakweg gespoten pur of harde pur platen.

Ik zoek een kleine 7m2 van dit product om een ventilatiebuis te isoleren. Kan iemand mij hier aan helpen.? Graag een pb.

Even deze draad naar boven brengen om naar de ervaringen van de gebruikers te polsen. En als dat mogelijk is, een idee van de prijs te krijgen.

Is ir Dave nog op het forum?

Die zal wel de stand van zaken kennen wat leverbaarheid betreft en prijs van dit product.

PB zijn altijd welkom.

Prijs: reken op een 45 eur per m2 voor spaceloft van 9mm dik. Zogauw ik klaar ben met alles nog te isoleren ga ik vermoedelijk wel een paar m2 over hebben.

Precies de helft van PIR als Lambda?

http://www.aerogel.com/Aspen_Aerogels_Insulcap.pdf

volgens de specificaties toch. het zal in ieder geval toch in die grootorde liggen. 't materiaal is ook wel interessant omdat het buigzaam is maar niet samendrukbaar zoals bv glaswol. Ik heb enige m2 gebruikt als randisolatie voor vloerverwarming in een renovatie.

Mogelijk is dit een leuk alternatief voor het isoleren van ramen.Ik heb het alleen nog niet gezien in Nederland.

http://planetgreen.discovery.com/home-garden/cellular-blinds-save-energy.html

Heeft iemand van jullie die al gewerkt heeft met aerogel nog een paar kleine stukjes over? Ik ben student interieurvormgeving en heb de opdracht nieuwe materialen te zoeken met een staal er van. Het moeten dus geen grote stukken te zijn. 10 op 10 zou echt ideaal zijn.

Bestaat dit materiaal dan ook in een harde vorm? Daarmee bedoel ik niet in doeken, maar in balken/stenen/platen/...
Het is eigenlijk niet om het materiaal als isolator te gebruiken, maar om van zijn "lichter dan lucht"-eigenschap gebruik te maken. Ik vraag me dan ook af of het materiaal hard genoeg is om er dingen uit te vervaardigen...

dat materiaal is een vaste stof, dus ja 't is min of meer hard te noemen. Eigenlijk is het een vrij broos ding en in zijn pure vorm kost dat stukken van mensen. Hoe groter hoe duurder.

Jan,

 

ben je na deze (iets koudere) winter nog steeds positief over aerogel ? 'k Zou namelijk graag een oud appartement wat beter isoleren, en dan lijkt dit het gedroomde product om langs de binnenkant te isoleren...

(een isolatie langs buitenkant of opvullen spouwmuren moet al door alle eigenaars van het gebouw goedgekeurd worden, en langs binnen offer ik liefst zo weinig mogelijk centimers op...)

Iemand ervaring met Bluedec ? Dit lijkt een soortgelijk product te zijn van een Nederlandse firma

 

Alle info is welkom, bedankt

Bart